'Geen grootschalige kap van bomen voor Twente Airport'

17 april 2014 - 10:38

ENSCHEDE - De veronderstelling dat voor de aanleg van Twente Airport een groot aantal bomen zal worden gekapt, is onjuist. Dit zegt Area Development Twente (ADT), de projectorganisatie achter de bouw van de nieuwe luchthaven, donderdag. ADT reageert hiermee op een initiatief van Natuurmonumenten dat in twee weken tijd 16.458 bezwaren tegen de komst van Twente Airport heeft ingezameld. De milieuorganisatie keert zich vooral tegen de vermeende grootschalige bomenkap, maar ADT zegt dat het zal gaan om "maximaal enkele honderden bomen".

Behalve Natuurmonumenten hebben particulieren, actiegroepen en omliggende gemeenten bezwaren ingediend tegen het luchthavenbesluit over Twente Airport van staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur). De bezwarentermijn liep woensdagavond af. Veel bezwaarmakers hebben ook twijfels over geluids- en milieuoverlast.

Duizenden
Natuurmonumenten kwam in actie nadat enkele omwonenden in Twente onlangs zagen dat op grond van het luchthavenbesluit enkele duizenden bomen in de omgeving van het vliegveld gekapt zouden moeten worden, omdat ze te hoog zouden zijn voor de aanvliegroutes.

Dit was voor de gemeenten Oldenzaal en Dinkelland, die bij het terrein voor de luchthaven liggen, reden om de aanvankelijke steun in te trekken en bezwaar aan te tekenen. Ook de gemeente Enschede en de provincie Overijssel, twee van de drie partners in ADT, besloten deze week tegen de grootschalige bomenkap te ageren.

Maar volgens ADT zit het anders. De organisatie erkent dat de regels voorschrijven dat er veel bomen moeten verdwijnen. "De huidige Nederlandse regelgeving heeft voor Twente Airport het juridische gevolg dat een groot aantal hectare bomen die door de obstakelvlakken steken gekapt of getopt zouden moeten worden."

In het groen
Maar ADT voegt er meteen aan toe die kap "onaanvaardbaar" te vinden, want "het past niet bij het uitgangspunt van ADT om een compacte luchthaven in het groen te realiseren". De organisatie zegt dat internationale regels aangeven dat per geval naar veiligheidsrisico's mag worden gekeken om deze eventueel te versoepelen.

In de situatie van Twente, waar jarenlang (tussen 1932 en 2008) onder de nu bestaande omstandigheden al een luchthaven functioneerde voor militair en burgerverkeer, zou dit betekenen dat voor een nieuwe aanvliegroute "maximaal enkele honderden bomen" gekapt hoeven te worden, stelt ADT.

Geen garantie
Eind volgende maand komt het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) met exacte aantallen voor het aantal te sneuvelen bomen. Maar Natuurmonumenten vertrouwt dat niet. ,,We hebben geen enkele garantie'', zegt de organisatie donderdag.

Natuurmonumenten is een van de beheerders van natuurgebieden rondom de voorgenomen luchthaven. De vereniging wijst niet alleen op de aantallen, er zouden ook monumentale bomen en zeldzame planten moeten wijken voor het vliegveld.

ADT wil op het voormalige militaire vliegveld bij Enschede een nieuwe regionale burgerluchthaven ontwikkelen, die volgens ADT ongeveer 2000 banen zal opleveren. Het vliegveld zou in 2016 operationeel kunnen zijn.

Van onze redactie

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen