Partners van Luchtvaartnieuws.nl

Dutch Aviation Group

Column

Het is wellicht aanmatigend, maar zelden heb ik zo'n onzin horen debiteren als de laatste weken met de pleidooien voor Lelystad Airport als overloop luchthaven voor Schiphol. De onzin kwam uit verschillende kokers, variërend van Schiphol topman Jos Nijhuis tot de voormalige PvdA milieu minister Hans Alders, die een goden-rol wordt aangemeten. Waaraan ontleent hij eigenlijk zijn kennis van de internationale luchtvaart. Wil hij misschien zijn "rode" puntjes alsnog binnenhalen. En wordt dat de op oude "roem" terende bewindsman wellicht gegund.

Gastblog

In mijn vorige column beloofde ik iets te zeggen over de plaats van luchtvracht in de luchtvaartmarkt. Daar is alle reden voor. Luchtvracht is voor sommige luchtvaartmaatschappijen de kurk waarop men drijft, zoals bij Cargolux, voor andere maatschappijen een belangrijke inkomstenbron, zoals voor KLM en Lufthansa. Er zijn er ook die er niets mee te maken willen hebben, zoals Ryanair.

Goofblog

"Are there any rare birds to be seen?", vraag ik de parkwachter. De man lacht. Vandaag komt iedereen voor de raket. Hij zegt: "Een stukje terug zit een horned owl te broeden. Z’n kop steekt boven het nest uit. Je mag wel even terugrijden". Dat doe ik. Typisch Amerika. Zelfs voor zeldzame vogels hoef je de auto niet uit. En die raket gaat toch pas over twee uur.

Poll

MH370 toont aan dat airliners beter te traceren moeten zijn.


Stem

Smartlinks

Last minutes

Luchtvaartnieuws-blad april/mei

Pieter Elbers (KLM): Samenwerken met carriers uit de golf
Austrian Airlines overleeft dankzij 'coup'
Brazilië: duizenden extra vluchten en hotelkamers tijdens WK
ANVR: 'Reiswinkel moet zich bevrijden uit stenen omgeving'
Singapore: luchtvaart en overheid werken samen voor nationaal belang
Europese Unie moet knopen doorhakken over luchtvaart
Germanwings mikt op zakenreiziger én rugzaktoerist

Luchtvaartopleidingen

13-10-2009, 0:00 uur

KLPD neemt eerste AW139-transporthelikopter in ontvangst (foto)

SCHIPHOL - Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) beschikt sinds dinsdag (13 oktober) over een eigen transporthelikopter. De KLPD voegde de eerste van twee bestelde tweemotorige AgustaWestland AW139’s aan de luchtvloot toe. De middelzware helikopter van Italiaans makelij is aangeschaft voor de landelijke politietaken.


Vanwege zijn grote actieradius krijgt de nieuwe helikopter ook een taak bij het toezicht op de Noordzee. Door de specifieke uitvoering is het toestel tevens geschikt voor de inzet van antiterreureenheden van de Dienst Speciale Interventies (DSI).

Met de komst van de transporthelikopter is de vernieuwing van de luchtvloot bijna voltooid. Als het leveringsprogramma is afgerond, heeft de politie de beschikking over een moderne luchtvloot die bestaat uit zes lichte helikopters van het type Eurocopter EC135, twee middelzware transporthelikopters van het type AgustaWestland AW139 en drie vleugelvliegtuigen van het type Cessna 182. Van zeven oude Bo-105 helikopters, waarvan de eerste dateert uit 1974, wordt na 35 jaar trouwe dienst afscheid genomen.

<img src="http://www.luchtvaartnieuws.nl/pictures/politie/aw139_politie.jpg" alt="Foto: KLPD / AgustaWestland"/>

De AW139 kan vijftien passagiers vervoeren en is uitgerust met twee P&W PT6C-67C motoren van elk 1697 pk. Het maximale startgewicht bedraagt 6500 kilo. De helikopters hebben een vliegbereik van 740 kilometer en kunnen een topsnelheid van 310 kilometer per uur bereiken.

Het toestel heeft een vijfbladige hoofdrotor, een vierbladige staartrotor en een intrekbaar landingsgestel. De AW139 is 16,65 meter lang, 13,80 meter breed en 4,95 meter hoog.

Van onze verslaggever


  • NuJijNuJij
  • HyvesHyves
  • GoogleGoogle