'Vliegveld Twente kleine rol in luchtvaart'

Twente Airport Area Development Twente
30 oktober 2014 - 12:13

ENSCHEDE - Vliegveld Twente kan een kleine rol in de luchtvaart blijven spelen. De start- en landingsbaan zou minimaal tien jaar in gebruik moeten blijven voor beperkt vliegverkeer. Dat staat in het advies van een commissie dat donderdag door voorzitter Bernard Wientjes is gepresenteerd.

Het onderzoek naar de toekomstmogelijkheden van het luchthaventerrein is in juni van dit jaar in gang gezet door de provincie Overijssel en de gemeente Enschede, toen bleek dat een commerciële burgerluchthaven als 'banenmotor voor de regio' niet haalbaar was.

Economische versterking van Twente kan volgens het advies het best worden bereikt door in te zetten op de 'nieuwe maakindustrie'. Er gaat namelijk steeds minder werk naar lagelonenlanden. Wientjes ziet clusters van elkaar aanvullende hightechbedrijven voor zich. "Een internationale ontwikkel-, demonstratie- en productiezone." Er is ook al een naam: Technology Base Twente. De commissie waarschuwt voor versnippering en regionaal denken.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken is positief over het advies: "Twente is een sterke regio met goede groeikansen. Door te focussen op duurzame hightechbedrijvigheid en ondernemers, overheden en onderwijsinstellingen de krachten te laten bundelen, worden deze kansen nog beter benut. Zo versterken we de economie van Twente en daar profiteert heel Nederland van."

Provinciale Staten van Overijssel en de raad van Enschede bespreken met rapport komende maand.

(c) ANP

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen