Weer miljoenenboete United vanwege omkoping

united airlines
3 december 2016 - 14:37 | Door: 
Yves Kremer

NEW YORK - United Continental Holdings, het moederbedrijf van United Airlines, betaalt een boete van 2,4 miljoen dollar aan de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Dat meldt Dallas News. De effectentoezichthouders leggen United deze straf op vanwege vermeende omkoping in 2013, wat vorig jaar leidde tot het aftreden van United-topman Jeff Smisek.

In 2013 startte United Airlines een lijndienst van Newark naar Columbia Metropolitan Airport in South Carolina. Niet geheel toevallig in de buurt van het vakantiehuis van David Samson, de toenmalige bestuursvoorzitter van de Port Authority.

De maatschappij vloog eerder al naar Columbia, maar deze route werd gestaakt omdat de vluchten niet winstgevend waren. Samson wist United ervan te overtuigen de route te hervatten. De SEC beschuldigt de maatschappij ervan de vluchten te hebben hervat om goedkeuring te krijgen voor de bouw van een hangar op Newark Airport.

Volgens de SEC hebben de vluchten United zo’n 945.000 dollar gekost.

Eerder afgekocht
In juli bekende Samson schuld voor omkoping en gaf hij toe United onder druk te hebben gezet om de vlucht weer op te pakken. United sloot toen een overeenkomst van 2,25 miljoen dollar met de federaal aanklager van het district New Jersey om verdere vervolging te voorkomen. De vervolging van de SEC nu staat los van de eerdere afkoping in juli.

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen