KLM: Manilla - Amsterdam, 6 november 2015

23 november 2015

Na een paar dagen voor mijn werk in Manilla geweest te zijn, mocht ik vandaag weer terug naar Nederland. De terugvlucht was met de KL 808 die met een tussenstop in Taipei doorvliegt naar Schiphol. Mijn vlucht zou om tien voor negen 's avonds vertrekken. Vanwege de gebruikelijke verkeerschaos bij het vliegveld van Manilla was mij aangeraden om op tijd naar het vliegveld te gaan. Gelukkig viel de chaos mee en was ik zelfs te vroeg om te kunnen inchecken.

Maar na twintig minuten kon ik mijn bagage gaan afgeven, het inchecken had ik al online gedaan. Het afgeven van de bagage kostte uiteindelijk nog erg veel tijd hoewel er slechts één passagier voor mij was. Door de douane en door security duurde daarentegen minder dan een kwartier. Hierdoor had ik ruim de tijd om terminal 3 van het vliegveld te verkennen. Helaas was er weinig te beleven; een paar winkels en een paar kleine restaurants. En wat ik eerder nog niet was tegengekomen in Manilla was dat men er zeer onverschillig was, zelfs onvriendelijk.

De vlucht die uit Taipei kwam was bijna een half uur vertraagd. Waarschijnlijk het gevolg van het baanonderhoud in Taipei en drukte in Manilla. Het boarden verliep verder vrij snel. Dat kwam ook omdat de vlucht naar Taipei nog niet half vol zat. De overige passagiers zouden in Taipei instappen. Uiteindelijk vertrokken we met slechts een kwartier vertraging.

Een uur na vertrek kwam de zeer vriendelijke bemanning langs met warm eten en een drankje. Evenals op de heenweg was het eten niet echt om over naar huis te schrijven. Het eten dat vastgekoekt zit aan de bodem van het opdienbakje maakt niet echt een goede indruk. De tussenstop in Taipei zorgde helaas opnieuw voor vertraging. We werden in de hold gezet. Pas na vier extra rondjes mochten we dan toch gaan landen. In Taipei moest iedereen van boord om door de security te gaan. Daarna mochten we aanschuiven bij alle andere passagiers die reeds op de vlucht zaten te wachten.

Op dit vliegveld kwam een nieuwe bemanning aan boord. Deze bemanning zou ons terugbrengen naar Schiphol. Met een uur vertraging vertrokken we met met een bijna geheel gevuld vliegtuig vanuit Taipei. De gezagvoerder beloofde vaart te maken om de vertraging in te halen. En inderdaad uiteindelijk stonden we op de geplande aankomsttijd keurig aan de gate.

Zowel een uur na vertrek als een uur voor de landing werd een warme maaltijd geserveerd. Opnieuw dezelfde kwaliteit als de andere maaltijden. Evenals op de heenweg kwam de bemanning tijdens de vlucht regelmatig met drinken langs. Omdat de vlucht in z'n geheel 's nachts werd uitgevoerd was er onderweg weinig opwindends te beleven of te zien. Dus maar proberen een beetje te slapen op de krappe stoel en af en toe even kijken op de vluchtmonitor hoe lang we nog moesten.

De landing verliep verder soepeltjes. En zoals gezegd precies op tijd stonden we aan de gate. Na de gebruikelijke wandeling over Schiphol, snel door de douane om de bagage op te halen. Deze lag zeer snel op de bagageband zodat ik binnen een half uur na aankomst op zoek kon gaan naar mijn trein.

De eindcijfers: Schiphol een 7 met name door de lange wandelingen, KLM een 8 (een 9 voor de vriendelijke bemanningen en een 7 voor het vliegtuig en de krappe stoelen), Taipei een 6 vanwege het als transit passagier door de security moeten gaan en Manilla een 6 vanwege moeilijke bereikbaarheid, de basale voorzieningen en onverschillig personeel.

Naam inzender bij de redactie bekend

Reageren op artikelen? Er gelden spelregels. De redactie behoudt het recht om reacties die niet aan de regels voldoen te verwijderen.

Copyright Reismedia BV 2017