Michiel de Neef: Mensenschuw

16 juni 2011

Soms ben ik mensenschuw. Als het mogelijk is om iets zonder contact met andere mensen voor elkaar te krijgen, dan maak ik daar graag gebruik van. Sowieso ben ik van mening dat alles wat ook door machines gedaan kan worden, niet door mensen gedaan moet worden. Vooral tijdens mijn reizen merk ik dat een ernstige vorm van mensenschuwheid heb. Het begint al met het regelen van mijn reis.

Vluchten, hotel en huurauto, alles boek ik zelf via het internet. Ik check thuis via internet in, print zelf mijn boardingkaar uit, fiets lekker alleen naar het treinstation, koop een kaartje bij de kaartjesautomaat en stap in de trein. Aantal personen waarmee ik contact gehad heb: 0.

Soms komt de conducteur mijn kaartje controleren, maar die kans is verwaarloosbaar klein tegenwoordig. Op Schiphol: met de Priviumpas door de douane en meestal met niet meer dan een vriendelijk knikje door de veiligheidscontrole. In de lounge moet je zelf je koffie inschenken en tegen de tijd dat ik bij de gate aankom, staat de teller van het aantal contacten vaak nog steeds op nul.

Is het scannen van mijn boardingpas een contact? Twijfelachtig, vaak is enige persoonlijke aandacht ver te zoeken. Aan boord moet je zelf je stoel zoeken en de kans dat iemand komt om je bagage in het vak te leggen is klein. De veiligheidsinstructie gaat steeds vaker via het bekende filmpje op de schermen. Ik ben geneigd de teller nog steeds op nul te laten staan.

Na de vlucht kijk ik bij het autoverhuurbedrijf op het bord waar mijn huurauto klaar staat (lang leve de geautomatiseerde systemen, zodat ik niet elke week dezelfde zestien documenten moet ondertekenen). Je moet zelf de auto op schade controleren en na het in ontvangst nemen van wat documenten ben ik onderweg naar mijn hotel. Aantal contacten: 0.

Bij het hotel loop ik direct naar de voor mij bestemde incheckbalie. Hier geeft iemand mij mijn sleutel zonder verdere vragen en papierwerk. Alle gegevens (inclusief kamer voorkeur) zijn immers al bekend bij het hotel. Met de lift naar een hoge verdieping en snel mijn kamer aan het begin van de gang in. Aantal contacten: 0.

Ik denk dat er in de hele reisindustrie te veel mensen werken zonder een echte baan. Als iedereen wat meer mensenschuw zou zijn, zouden al deze mensen niet nodig zijn en wij als passagiers een stuk goedkoper kunnen reizen.

Michiel de Neef
Consultant/Veelvlieger

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen