Studenten TU Delft ontwikkelen eerste bemande waterstofvliegtuig

25 april 2019 | Door: 
Neal Luitwieler

DELFT - Een studententeam aan de TU Delft is een bemand waterstofvliegtuig aan het ontwikkelen dat geen schadelijke gassen uitstoot en non-stop van Nederland naar Marokko kan vliegen. Donderdag presenteerden ze het ontwerp van de ‘Phoenix’.

'Krimp nachtvluchten Schiphol leidt tot hogere ticketprijzen'

25 april 2019 | Door: 
Neal Luitwieler & Niek Vernooij & Klaas-Jan van Woerkom

SCHIPHOL - Vakantiemaatschappijen vrezen de gevolgen van het verminderen of verbieden van nachtvluchten op Schiphol, zoals een meerderheid in de Tweede Kamer wil. “Vluchtschema’s worden in de war geschopt, reizigers krijgen minder vakantie voor hun geld en de ticketprijzen gaan omhoog”, waarschuwen ze. Maar er zijn ook verschillen: Transavia en TUI fly hebben fundamentele bezwaren, terwijl Corendon kansen ziet.

EasyJet verbant nootjes uit vliegtuig

25 april 2019 | Door: 
Reismedia/ANP

LONDEN - De Britse luchtvaartmaatschappij easyJet is gestopt met de verkoop van alle noten aan boord van haar vliegtuigen. Het bedrijf doet dit om passagiers met een notenallergie te beschermen. Ook vraagt het bedrijf aan zijn passagiers om niet langer zelf noten en pinda's mee te nemen en te gebruiken tijdens vluchten.

Bombardier: nog maar 30 commerciële vliegtuigen dit jaar

25 april 2019 | Door: 
Neal Luitwieler

MONTREAL - In plaats van de eerder voorspelde 35, verwacht Bombardier in 2019 nog maar 30 vliegtuigen aan luchtvaartmaatschappijen te leveren. Dat komt doordat de verkoop van de Q400-productielijn aan Viking Air eerder wordt afgerond dan gepland.

Ondernemingsraad KLM stemde tegen benoeming Ben Smith

25 april 2019 | Door: 
Niek Vernooij

AMSTELVEEN - De Ondernemingsraad van KLM heeft tegen de benoeming van Air France-KLM CEO Ben Smith in de Raad van Commissarissen van KLM gestemd. Volgens or-voorzitter Jan Willem van Dijk creëert deze benoeming een "onwenselijke governance situatie die belangenverstrengeling in de hand werkt."

Ben Smith vanaf nu commissaris bij KLM

25 april 2019 | Door: 
Reismedia/ANP

AMSTELVEEN - Ben Smith, de topman van Air France-KLM, heeft sinds donderdag zitting in de raad van commissarissen van KLM. Ook oud-minister Jan Kees de Jager, de financieel eindverantwoordelijke van telecomconcern KPN, is toegevoegd aan de toezichthoudende raad. Dat is de uitkomst van de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van KLM.

Eindhoven Airport kritisch over toekomstadvies Van Geel

25 april 2019 | Door: 
Niek Vernooij

EINDHOVEN - Door een te streng afgestelde normstelling voor 2030 is er te weinig ontwikkelruimte voor Eindhoven Airport. Dat stelt luchthavendirecteur Joost Meijs in reactie op het donderdag gepresenteerde advies van oud-staatssecretaris Pieter van Geel voor de toekomst van Eindhoven Airport.

Garuda Indonesia verruilt 737 MAX voor... 737 MAX

25 april 2019 | Door: 
Neal Luitwieler

JAKARTA - Garuda Indonesia meldde een maand geleden dat ze haar orders voor 49 Boeing 737 MAX 8 annuleert omdat passagiers geen vertrouwen meer hebben in het toestel na de twee dodelijke crashes. Nu is ook bekend wat daarvoor in de plaats komt: de 737 MAX 10 en Boeing 787 Dreamliner.


Overig nieuws

Overig nieuws

Argentijnse piloten sluiten zich aan bij nationale staking

25 april 2019 | Door: 
Klaas-Jan van Woerkom

BUENOS AIRES - De Argentijnse pilotenvakbond APLA sluit zich aan bij de nationale staking die op 30 april wordt georganiseerd. Daardoor dreigt het binnenlandse en internationale vliegverkeer in Argentinië ernstig te worden verstoord.

DDA Classic Airlines stelt start vliegseizoen uit

24 april 2019 | Door: 
Niek Vernooij

LELYSTAD - DDA Classic Airlines heeft de start van het vliegseizoen met haar DC-3 Dakota moeten uitstellen. Reden is dat het aangevraagde commerciële vliegvergunning nog niet is verleend. Deze AOC is nodig om maximale operationele en commerciële vrijheid te hebben.

KLM wint Webby Award voor HoloLens-app

24 april 2019 | Door: 
Klaas-Jan van Woerkom

SCHIPHOL - KLM heeft de Webby Award 2019 gewonnen in de categorie ‘Apps, Mobile, and Voice – Best Use of Augmented Reality’ voor de HoloLens-app. De toepassing wordt gebruikt om medewerkers te trainen in vliegtuigonderhoud en het laden van vracht.

Daan Schuurmans speelt Albert Plesman in dramaserie

24 april 2019 | Door: 
Niek Vernooij

HILVERSUM - Daan Schuurmans speelt KLM-oprichter Albert Plesman in een dramaserie over de begindagen van de commerciële luchtvaart in Nederland. Fedja van Huêt neemt in de serie Vliegende Hollanders de rol van vliegtuigbouwer Anthony Fokker op zich.

Klimaatprotest Londen Heathrow mislukt

19 april 2019 | Door: 
Reismedia/ANP

LONDEN - Radicale 'klimaatrebellen' die dreigden de Londense luchthaven Heathrow te blokkeren, zijn niet in hun opzet geslaagd. Slechts een kleine groep jongeren van de beweging Extinction Rebellion (XR - Uitsterven Rebellie) verzamelde zich op een rotonde op het luchthavencomplex met spandoeken met de vraag of zij de laatste generatie zijn. De politie stond klaar om protesten te verhinderen en verwijderde snel betogers.

'Nieuwe oplossing Lelystad is luchtfietserij'

19 april 2019 | Door: 
ANP

APELDOORN - Actiegroepen tegen de uitbreiding van Lelystad Airport zijn niet blij met het plan dat minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) heeft gepresenteerd voor de herindeling van het luchtruim. Dat plan moet zoveel mogelijk een einde maken aan het gewraakte laagvliegen vanaf Lelystad, maar Red de Veluwe noemt de nieuwe oplossing vrijdag "luchtfietserij".

video

United onthult nieuwe livery: blauw in plaats van goud (update)

24 april 2019 | Door: 
Niek Vernooij

CHICAGO - United Airlines heeft in een video voor het eerst haar nieuwe kleurenschema geshowd. Het gaat om een aanpassing van de huidige livery, waarbij de naam 'United' veel groter op de romp staat en het goud uit het bekende wereldbol-staartlogo is vervangen door blauw.

AirFi verwelkomt 'eigen' Boeing 737-800

19 april 2019 | Door: 
Klaas-Jan van Woerkom

SCHIPHOL - Het Nederlandse technologiebedrijf AirFi heeft haar ‘eigen’ Boeing 737-800 verwelkomd op Schiphol. Waar in 2017 bij wijze van 1 april-grap nog werd gerept over de zogeheten ‘AirFi One’ vliegt er nu toch echt een toestel in de huisstijl van AirFi rond.

KLM promoot onbeminde bestemmingen via augmented reality

19 april 2019 | Door: 
Klaas-Jan van Woerkom

SCHIPHOL - KLM is een nieuwe Facebook-campagne gestart om een aantal minder bekende bestemmingen breed te promoten. Via augmented reality kunnen potentiële reizigers steden als Taipei, Edmonton en Stavanger virtueel ontdekken. 

Vliegtuig stort op huis, zes doden

16 april 2019 | Door: 
ANP

PUERTO MONTT - In de Chileense plaats Puerto Montt is dinsdag een vliegtuigje neergestort op een huis. De piloot en vijf passagiers kwamen om het leven. Dat heeft burgemeester Harry Jürgensen bevestigd tegen verslaggevers van 24 Horas. De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend.

Copyright Reismedia BV 2019