Leveringen Boeing in mei meer dan gehalveerd

Boeing 787 Dreamliners van United
12 juni 2019 - 9:32 | Door: 
Niek Vernooij
| Foto: United Airlines

SEATTLE - Boeing heeft in mei veel minder vliegtuigen afgeleverd ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. In totaal werden 30 verkeersvliegtuigen afgeleverd aan klanten, een afname van 56 procent. De afname is toe te schrijven aan het vliegverbod voor de 737 MAX.

De leveringen van het type zijn om die reden gestaakt. Wel worden nog 'oude' Boeing 737 NG’s afgeleverd. Boeing gaat wel door met het bouwen van de 737 MAX, zij het in een lager tempo. De platforms bij de Boeing-fabrieken staan inmiddels vol met reeds voltooide MAX’en.

Boeing meldde verder dat het in mei voor de tweede opeenvolgende maand geen nieuwe ‘firm orders’ kon bijschrijven. In mei werden bovendien 71 bestellingen voor 737 MAX-toestellen geschrapt.

Dat had echter niets te maken met het vliegverbod voor het toestel, maar met de penibele situatie waarin Jet Airways verkeert. De Indiase luchtvaartmaatschappij, een grote klant voor de MAX, staakte in april de vluchtuitvoering en het is nog afwachten of er een doorstart komt.

Boeing staat na de eerste vijf maanden van 2019 op een negatief orderaantal van 125. Mogelijk komt dat volgende week verandering in. Dan vindt de Paris Air Show plaats, een evenement waarop vliegtuigbouwers traditiegetrouw veel nieuwe orderdeals sluiten.

Ook concurrent Airbus beleeft tot nu toe geen geweldig jaar wat betreft het aantal nieuwe bestellingen. In totaal ontving het bedrijf in de eerste vijf maanden orders voor 68 vliegtuigen. Omdat Airbus ook 125 annuleringen incasseerde komt het netto-aantal orders op -57.

 

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen