Eagle Air: Entebbe - Yei, 15 september 2009 (met foto's)

15 september 2009
Na op vrijdag ook met Eagle naar Pader (Noord-Uganda) te zijn gevlogen, was nu de tijd aangebroken om vanaf Entebbe te vertrekken naar Yei (Zuid-Sudan). De reis is onderdeel van een twee weken durende reis die ik voor ZOA Vluchtelingenzorg maakte. Tijdens de trip naar Pader was ik de enige passagier aan boord van de Let 410 Turbo. Maar deze keer waren er wel zes passagiers die een plekje moesten vinden in de 19-seater.


Inchecken gaat uiterst eenvoudig. Eagle Air werkt niet met vluchtnummers en je krijgt een plastic boarding card met alleen de tekst Eagle Air er op. Die moet je inleveren bij de "gate". Die gate is eigenlijk niets meer dan een trap naar beneden waar je op het platform uitkomt. Vervolgens loop je naar het general aviation gedeelte waar allerlei kleine toestellen staan. Maar voor het zover was nog even tax free geshopt. Eigenlijk hebben ze dat op Entebbe prima voor elkaar. Niet veel winkels, maar je kunt er eigenlijk alles vinden wat je nodig hebt. De prijzen zijn aanzienlijk lager als in Europa, maar tegelijk is het stukken duurder dan in Aziatische landen als India en Sri Lanka.

Om 8 uur 's morgens zou het toestel vertrekken naar Yei. Men vertelde me bij het inchecken dat het een directe vlucht naar Yei zou worden. Maar omdat in Afrika alles simpel verandert, maakten we toch een tussenstop in Arua (Noord-Uganda).

Samen met nog vijf anderen liepen we in de morgenzon over het platform. Ahhh, die kerosinelucht blijft heerlijk! Zigzaggend tussen de vliegtuigen zochten we ons toestel, opnieuw een Let 410T. Deze keer ging ik eens rechts zitten (twee stoelen met echt leren bekleding ja ja) op rij 2. Ealge Air kent geen stoelnummers, dus die moet ik jullie schuldig blijven. De koelbox werd aan boord gehesen en we mochten kiezen uit sap of water en een broodje of muffin. Prima service: water is altijd OK en de muffin was vers.

De tweekoppige cockpitcrew stapte aan boord. De copiloot ging het ding vast aanslingeren terwijl de captain de "veiligsheidsdemo" deed. Dat gaat snel en informeel: dames en heren hartelijk welkom bij Eagle Air. We vliegen vandaag toch eerst naar Arua en de vlucht daar naartoe duurt één uur. Er zit een papiertje in uw stoelvak waarop staat hoe u het toestel moet verlaten bij een noodgeval. Er is een gewone deur links achterin het toestel. Maar er is ook een nooddeur rechts voorin. Ik adviseer u echter die alleen in uiterste nood te gebruiken omdat u het grote risico loopt dat uw hoofd door de propeller wordt beschadigd. Dit understatement leverde de man een vriendelijk gelach van zijn passagiers op.

Maar goed, om iets na achten gingen we dan los. Prachtige vlucht: een grote bocht om Entebbe Airport over het Lake Victoria en dan landinwaarts naar Arua.

<img src="http://www.luchtvaartnieuws.nl/pictures/EagleAir_1.jpg" alt="Foto: W.J. Wezeman"/>

Flight entertainment opnieuw meer dan genoeg. Het was mooi helder weer en op 12.500 voet kun je goed zien wat er op de grond gebeurt. Eindeloze akkertjes, dorpjes, rode zandpaden en zo waar een enkele asfaltweg. Arua is een redelijk grote plaats en van belang voor de economie in Noord-Uganda en Zuid-Sudan. Na een supersnelle landing (meer een duikvlucht) gingen we na tien minuten alweer de lucht in voor het tweede stukje: Arua - Yei. Dat stukje was net zo mooi als deel 1. Aardig om te zien dat de lemen hutjes in Uganda rond zijn en in Sudan vierkant. In de grensregio is het gemixt rond en vierkant, maar naarmate we de grens verder achter ons laten zien we alleen nog maar vierkante hutten.

<img src="http://www.luchtvaartnieuws.nl/pictures/EagleAir_2.jpg" alt="Foto: W.J. Wezeman"/>

Eenmaal op de grond in Yei, stonden de tassen van de vertrekkende passagiers al klaar en waren de Eagle Air medewerkers nog even lekker aan het frisbeeën. Allemaal zeer ontspannen .

<img src="http://www.luchtvaartnieuws.nl/pictures/EagleAir_3.jpg" alt="Foto: W.J. Wezeman"/>

Al met al een uitstekende vlucht. Keurig op tijd, prima service voor een prima prijs. Een enkeltje kost 80 euro voor een vlucht van anderhalf uur met tussenstop en een hoop te zien onderweg. Reizen blijft geweldig!

Eagle Air opnieuw bedankt voor deze plezierige ervaring! Een 8,5.

W. J. Wezeman

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2020