Norwegian: Kopenhagen - Amsterdam, 7 juni 2016

6 juli 2016

Op dinsdag 7 juni vloog ik met Norwegian vanuit Kopenhagen terug naar Nederland. Voor de zaak moest er een auto naar Denemarken gebracht worden en die taak was aan mij. Na een rit van acht uur arriveerde ik in Kopenhagen waar ik nog een paar uurtjes door de stad gelopen heb. Na een kort bezoek aan de binnenstad van Kopenhagen was het rond half drie tijd om de metro op te zoeken en richting Copenhagen Airport, Kastrup te gaan.

Vanuit de binnenstad ben je in minder dan vijftien minuten op de internationale luchthaven van Kopenhagen. Ideaal! Ik was geboekt op vlucht DY3540 met gepland vertrek om 16:35 uur vanaf terminal 2. De metro komt aan in terminal 3, waar het erg chaotisch was door de vele mensen die er rondliepen. Deze chaos was mede te wijten aan de verbouwingen die gaande zijn op de luchthaven.

Om van terminal 3 naar terminal 2 te gaan, werd je opnieuw naar buiten gestuurd om via een alternatieve route de gedateerde terminal te bereiken. Door de vele hekken en borden was het niet duidelijk gecommuniceerd waar zich de ingang van terminal 2 precies bevond. Dit leidde ertoe dat vele mensen aan het zoeken waren naar de juiste weg. Eenmaal in de terminal kon ik direct door de security-check waar nauwelijks een rij stond.

Copenhagen Airport beschikt over veel security-check points waardoor dit proces effectief verliep. De terminal deed wat gedateerd aan door de donkere en uitgeleefde kleuren. Het deed overkomen als een luxe winkelcentrum waar de gevestigde namen als Hugo Boss en Gucci een eigen shop hebben. Ik heb een plekje opgezocht met zicht op het platform om aldaar wat te eten en te drinken. Rond de klok van kwart voor vier heb ik me richting de gate begeven en tot mijn verbazing was het boarden al in volle gang.

De vlucht werd uitgevoerd door een Boeing 737-800 met registratie LN-NGC. Tijdens de boardingprocedure kon het voorste gedeelte via de brug het vliegtuig betreden en het achterste gedeelte kon via het platform naar de achterste deur lopen. Omdat een aantal passagiers dit niet zagen en dus aan de verkeerde kant van het toestel instapten, was het binnen in het toestel nogal druk. Ik had online ingecheckt en was geplaatst op stoel 31C, maar omdat het helder weer was wilde ik perse een plekje bij het raam. Dit heb ik bij aankomst op het vliegveld direct aangepast naar stoel 29F.

Ondanks dat het boarden op tijd klaar was, moest er gewacht worden totdat alle bagagestukken aan boord waren. Pushback volgde om 16.37 uur en na het korte taxiën stonden we te wachten aan de startbaan. Door de vele vertrekkende vluchten duurde het even voordat take-off plaatsvond. Om 16.49 uur kozen we het luchtruim en werd er koers gezet in zuidwestelijke richting. Na een korte vlucht maar met gratis in-flight wifi en een prachtig uitzicht stonden we om 17:49 uur alweer aan de grond. Het personeel aan boord was vriendelijk en behulpzaam, dat geeft als passagier altijd een prettig gevoel.

Na een mooie approach over Nederland werd de kist met een mooie landing op de Kaagbaan gezet. Na nog een gratis rondje van Norwegian over Schiphol stond het toestel op tijd aan de gate aan de M-terminal. Na een wandeling richting de uitgang en de treinreis naar Noord-Nederland zat de trip er alweer op.

Ik beoordeel de luchthaven van Kopenhagen met een 7,5, mede door de vlekkeloze security-check maar door de hoge prijzen en de gedateerde uitstraling kan het beter. De vlucht van Norwegian wordt beoordeeld met een 8,5, gewoonweg omdat alles ging zoals je wil dat het gaat. Ondanks dat het een LCC is hebben ze binnen dit segment een goed product.

Y. Wijkstra

Reageren op artikelen? Er gelden spelregels. De redactie behoudt het recht om reacties die niet aan de regels voldoen te verwijderen.

Copyright Reismedia BV 2017