Transavia: Amsterdam - Funchal, 18 januari 2016

9 februari 2016

Voor een lekker weekje zon in de winter, was onze keuze gevallen op een bezoek aan Madeira. Via Transavia hadden we voor 100 euro p.p. een retourvlucht geboekt. Rechtstreeks, zonder bagage, maar wel met stoelreservering. Prima deal voor 2x4 uur vliegtijd en zonder overstap.

De vlucht vertrekt vroeg vanaf Schiphol, om 06:30. Een familielid zo gek gevonden ons weg te brengen. Omdat we al via internet ingecheckt hadden en alleen met handbagage reisden, viel het nog wel mee hoe vroeg we de deur uit moesten. Om 05:30 arriveerden we op Schiphol.

Door de veiligheidscontrole, waar het erg rustig was. Zoals altijd bedankt voor de body scan en vriendelijk aangegeven dat we de voorkeur geven aan een handmatige controle. Dit was geen probleem. Daarna wat koffie gehaald (waar het wel druk was) en een fles water gekocht voor aan boord. Boarding begon keurig op tijd. Onze koffers werden voorzien van een rood label. Dat wil zeggen: Transavia garandeert niet dat deze koffers daadwerkelijk in de cabine vervoerd worden. Mocht de vlucht vol zitten, dan kunnen de koffers met rode labels mogelijk ingenomen worden om vervoerd te worden in het ruim en bij aankomst op de bagageband afgeleverd te worden.

Transavia rekent hier dan geen kosten voor. Ons om het even. Uiteindelijk was de vlucht bij lange na niet vol en kon alle bagage gewoon bovenin mee. We vertrokken iets voor schema vanaf de gate, maar kregen toen een rondje Schiphol voor de kiezen: eerst naar de deicing aan de andere kant van de A4, toen terug naar Schiphol Plaza om vanaf de Kaagbaan op te stijgen. Het was prachtig helder buiten. Vanaf de krappe stoelen konden we genieten van de verlichte steden. Later kwam er wat bewolking.

De 'service' bij Transavia is bekend: alles moet gekocht worden tegen stevige prijzen. Aan de andere kant, de kale ticketprijs is er dan ook naar. Tijdens deze vlucht kwam de crew tweemaal langs om drinken te verkopen. Vluchttijd was vier uur, toch maar even de oogjes dicht gedaan. Helaas werden we halverwege het slapen wakker gemaakt door de piloot met een heel verhaal over turbulentie (die op dat moment heftig was) en dat het vliegtuig daar geen hinder van onder vond. Vast geruststellend voor een deel van de passagiers, voor ons vooral hinderlijk.

Aankomst op het zonnige Madeira was mooi. Downwind langs de zeer bijzondere baan (een deel van de baan ligt op het land, de rest staat op heel veel palen in zee), daarna een mooie bocht en landing. Hard in de remmen en naar de parkeerplaats. We mochten de 25 meter naar de aankomsthal gelukkig lopend afleggen. Omdat we vooraan in het toestel zaten en geen ruimbagage hadden, stonden we vijf minuten na landing al bij de balie om onze huurauto in ontvangst te nemen. Door het uur tijdsverschil en het vroege vertrek, hadden we nog de hele dag voor de boeg! Deze vlucht krijgt een 8. Op tijd en product conform verwachting.

Naam inzender bij de redactie bekend

Reageren op artikelen? Er gelden spelregels. De redactie behoudt het recht om reacties die niet aan de regels voldoen te verwijderen.

Copyright Reismedia BV 2017