Turkish Airlines Düsseldorf - Istanbul, 29 februari 2016

29 maart 2016

Op de 'extra dag' 29 februari 2016 vlogen mijn collega en ik naar Istanbul SHW vanaf Düsseldorf met de TK 1534 van 13.05 uur. Doordat het verkeer erg mee viel waren we ruimschoots op tijd op het vliegveld. We hadden beide een gangpad stoel online gereserveerd.

De nooduitgang-stoelen kun je helaas niet online reserveren. Maar omdat we vroeg waren toch even langs de balie gelopen en jawel er waren voor ons nog twee nooduitgang-stoelen beschikbaar. We kregen 12 C en 12D (stoelen niet verstelbaar) van de B737.

Mooi op tijd het vliegtuig in zodat we onze rolkoffertjes in de bakken konden leggen voordat de massa met een ruim begrip van handbagage meenemen het vliegtuig in zou komen. Ongelooflijk wat er allemaal versleept wordt. Een Turkse mevrouw met rolstoel had bijvoorbeeld 5 (!) paar sportschoenen bij zich en vele andere cadeaus. Zij en vele andere veel handbagage dragers kwamen er toch weer mee weg. Arme bemanning die het allemaal weer met kunst en vliegwerk moesten verdelen. Het zitcomfort was dus prima!

De service aan boord zo als je van TK gewend bent prima. Een stukje Turks fruit na de start, een drankje, een complete maaltijd en dan weer koffie of thee. Eigenlijk was het een (saaie) gewone vlucht zoals het altijd zou moeten zijn. Maar ineens was er paniek. Een oudere Turkse mevrouw werd niet goed. De bemanning begon te rennen. Een grote EHBO-koffer kwam tevoorschijn. Een bloedrukmeter (modern type) werd van voor uit het vliegtuig gehaald. De paniek sloeg verder toe. De purser rende weer naar voren en nam de microfoon om 'medical assistence' te vragen. Na herhaald aandringen van de purser kwam er een meneer uit de business class die zijn diensten aanbood. Deze meneer kalmeerde de mevrouw instrueerde haar (buur)man en plaatste de bloeddrukmeter. (Onaardig als ik ben dacht ik er alleen aan we zullen toch niet op Sofia gaan landen om de mevrouw van boord te halen). Maar het viel allemaal mee en de meneer nam weer plaats in de business class.

Bijna op tijd landden wij op Istanbul SHW waar het benauwd weer was. Helaas weer een bus-gate. Dat kostte met al die handbagage dan altijd weer veel tijd. De afhandeling bij de grenscontrole ging dan weer mooi snel voor Turkse begrippen. Waardering: 6. Ik hoop nooit iets aan boord van een TK vlucht te krijgen. Ik ben er niet zeker van dat het TK personeel een EHBO-diploma heeft. Er werd wel heel snel teruggegrepen op professionals (als de man het al was!)

E. Niemeijer

Reageren op artikelen? Er gelden spelregels. De redactie behoudt het recht om reacties die niet aan de regels voldoen te verwijderen.

Copyright Reismedia BV 2017