Delta Air Lines: Portland - Amsterdam, 3 januari 2016

11 januari 2016

In verband met leuke familie omstandigheden ging ik op 3 januari voor een paar dagen naar Nederland, ik had zoals gewoonlijk gekozen voor de vlucht met Delta Air Lines van Portland, Oregon naar Schiphol. Gelukkig had ik genoeg miles gespaard om deze vlucht geheel met miles te kunnen betalen, anders vroeg Delta "slechts" $2400 voor een retourvlucht!!! Dit was zo'n drie weken voor vertrek, geen idee waarom het zo duur moest zijn. Normaal betaal je zo'n $1200-$1500 afhankelijk van het seizoen en tijdstip van boeken.

De avond voor vertrek nog even het nieuws gekeken en het bleek dat er sneeuw werd voorspeld voor de volgende morgen, dat is niet heel gebruikelijk in Portland dus was al bang voor vertraging. En inderdaad bleek dat het gesneeuwd had toen ik wakker werd de volgende morgen. Dus op tijd naar de luchthaven waar aldaar aangekomen de meeste vluchten gewoon op tijd zouden vertrekken, zo ook de vlucht naar Amsterdam.

Ik had de dag van te voren al ingecheckt en de boarding pass op mijn telefoon ontvangen, aangezien ik alleen handbagage had kon ik zo door de secrurity naar de Delta lounge. Daar nog wat e-mails beantwoord en wat gegeten en gedronken voordat het tijd was om te boarden.

Om 12.10 uur richting gate gegaan waar de B767-300ER al klaar stond voor een vertrektijd van 13.00 uur. Ik had stoel 21B, een economy+ stoel aan de nooduitgang. De eerste indruk was dat de beenruimte zeer goed was maar de stoel zelf erg hard, ik had er weinig zin in om daar de komende 10,5 uur op door te brengen, maar goed ik had geen keus meer.

Vlak voor de geplande vertrektijd vertelde de captain dat we wat vertraging zouden oplopen omdat het laden van de vracht wat langer zou duren i.v.m. de sneeuw op het platform, ook zouden we moeten de-icen.

Nadat de vracht geladen was bleek dat de pushback truck het vliegtuig niet van z'n plek af kreeg door de sneeuw...... Dat vond ik toch wel belachelijk, de sneeuw lag er al een halve dag, het was inmiddels gestopt met sneeuwen, en ze hadden niet kunnen bedenken dat het een probleem op zou kunnen leveren met de pushback en er van tevoren al wat aan kunnen doen? Volgens de captain zouden ze wat kattenbak grit halen en zouden we snel gaan de-icen. Wat gelukkig ook zo was.

Nadat het toestel sneeuw en ijsvrij gemaakt was gingen we de lucht in, dat was al met al een uur later als gepland. Eenmaal onderweg was er redelijk wat turbulentie de eerste 45 minuten waardoor het wat langer duurde voordat de crew begon met de service. De service bestond uit een drankje en wat nootjes, en later gevolgd door een maaltijd die goed te eten was, ik had gekozen voor de pasta. Daarna kreeg iedereen een flesje water voor de nacht.

De crew kwam ook nog langs met een ijsje en wat snacks midden in de vlucht. Na een verder redelijk rustige vlucht die ik door gekomen ben met wat lezen en een film op m'n iPad te kijken, was het tijd voor het ontbijtje, wat ik weinig vond, maar de koffie maakte veel goed!

Na een goede landing die helaas op de Polderbaan was taxieden we naar de gate, waar we precies een uur na schematijd aankwamen. Bij het uitstappen realiseerde ik mij dat het achteraf erg mee viel met de hardheid van de stoel.

Op 7 januari was het weer tijd om terug te gaan, om de vele files die Nederland rijk is voor te zijn was ik al om 7.00 uur op Schiphol afgezet voor een vertrektijd van 9.55. Helaas kan je de Delta app niet op Schiphol gebruiken dus moest ik nog een boarding pass halen uit de selfservice automaat. Daarna door naar de in mijn ogen totaal onzinnige ondervraging waar je doorheen moet omdat je met een Amerikaanse maatschappij vliegt. Ik weet het veiligheid voor alles maar als je met de KLM naar de VS vliegt hoeft het niet.

Nog een ontbijt kunnen halen in de KLM crown lounge voordat het tijd was om naar de gate te gaan, ook nu weer een B767-300ER waar ik wederom stoel 21B in de economy+ zone had. Alles en iedereen was op tijd aan boord dus vertrokken we mooi op tijd voor een vliegtijd van 9 uur en 45 minuten.

Eenmaal in de lucht eerst een drankje met wat nootjes, daarna een maaltijd die van goede kwaliteit was waarna de lichten uitgingen en ik m'n tijd ben door gekomen met wat lezen en gezellig zitten praten met m'n buurman. Vlak voor de landing nog een soort van pizzabroodje wat ook erg lekker was.

Na een zachte landing vijftien minuten voor schematijd een korte taxi naar de gate. Omdat er in Portland weinig internationale vluchten landen waren wij de enigste vlucht op dat moment bij de douane, ik zat redelijk voorin het vliegtuig dus was binnen tien minuten door de douane en op naar huis.

Beide vluchten waren gewoon goede vluchten niets meer en niets minder, jammer van de vertraging door de sneeuw maar daar kan Delta niets aan doen natuurlijk. Ik geef daarom een 8.

Naam en inzender bij de redactie bekend

Reageren op artikelen? Er gelden spelregels. De redactie behoudt het recht om reacties die niet aan de regels voldoen te verwijderen.

Copyright Reismedia BV 2017