Frontier A320neo Aruba

Het huidige gebrek aan nieuwe vliegtuigen is niet een nadeel voor alle airlines. Via zogeheten sale-en-leaseback kunnen maatschappijen er zelfs flink aan verdienen. Het Hongaarse Wizz Air en het Amerikaanse Frontier maken veel gebruik van deze constructie. Dit blijkt uit cijfers van consultancy Cirium Ascend.

Na een onderbreking vanwege de coronacrisis, vliegt Thai Airways vanaf eind dit jaar weer tussen Brussel en Bangkok. Dat hebben de Thaise luchtvaartmaatschappij en Brussels Airport vrijdag bevestigd. Er wordt vanaf 1 december dagelijks een Boeing 787-8 op de route ingezet.

Gekromde aanvliegroute Polderbaan

De ‘gekromde’ aanvliegroute naar de Polderbaan in de nacht, die in juli 2022 in gebruik is genomen, zorgt ’s nachts voor minder geluidhinder in Uitgeest, Castricum, Heemskerk en Beverwijk. Wel komen vliegtuigen iets dichter langs Krommenie en Assendelft, maar per saldo is het effect voor de regio positief. Dat blijkt uit een evaluatie van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL).

Lelystad Airport

Defensie onderzoekt het medegebruik door F-35-jachtvliegtuigen van burgerluchthavens Eelde, Lelystad en Twente. Dat bevestigt het ministerie vrijdag nadat een Drentse gedeputeerde hier vorige week al over uit de school klapte. Defensie heeft door de oplopende internationale spanningen de komende jaren veel meer ruimte nodig.

American Airlines staarten

Drie Afrikaans-Amerikaanse mannen hebben American Airlines deze week voor de rechter gesleept wegens vermeend racisme. Enige maanden geleden haalde AA vlak voor vertrek van een binnenlandse vlucht hen en vijf andere zwarte mannen van boord, nadat een cabin attendant had geklaagd over een passagier met ‘een sterke lichaamsgeur’. AA zegt in een reactie de aanklacht “zeer serieus” te nemen.

Luchtvaartnieuws reclame block mobiel onder 1ste 5 berichten

Meld u aan voor de dagelijkse nieuwsbrief

Klimaatminister Jetten probeerde al hogere vliegtaks voor lange afstanden in te voeren, blijkt uit stukken

31 mei 2024 | Door: 
ANP/Reismedia

Demissionair klimaatminister Rob Jetten wilde koste wat het kost een aangescherpte vliegbelasting doorvoeren, maar deze maatregel sneuvelde toch kort voordat hij zijn klimaatpakket in april vorig jaar presenteerde. Dat blijkt uit stukken die het ANP heeft opgevraagd via de Wet open overheid (Woo).

Incident met vliegtuigmotor Schiphol was zelfdoding door medewerker

30 mei 2024 | Door: 
ANP

De persoon die woensdagmiddag om het leven kwam op Schiphol in een vliegtuigmotor is een medewerker van een bedrijf op de luchthaven. De marechaussee laat weten dat het om zelfdoding gaat. "Uit onderzoek is gebleken dat hij bewust in de motor is geklommen", aldus de marechaussee.

Vrijwel iedereen die er in de luchtvaart toe doet zit de komende dagen in Dubai

30 mei 2024 | Door: 
onze redactie

Bijna alle topmensen van luchtvaartmaatschappijen zijn de komende dagen bijeen voor de jaarlijkse IATA-top. Die vindt dit jaar plaats in Dubai, ’s werelds grootste internationale luchtvaartknooppunt. Luchtvaartnieuws gaat er met twee journalisten verslag van doen: online, maar ook uitgebreid in de komende editie van het magazine.

 

Overig nieuws

Overig nieuws

VS blokkeren inzet F-16's tegen Rusland niet

31 mei 2024 | Door: 
Reismedia / ANP

Oekraïne mag de F-16's die het van Nederland krijgt ook inzetten tegen doelen in Rusland. Daarvoor is geen toestemming nodig van de Verenigde Staten, zegt buitenlandminister Hanke Bruins Slot. Het gebruik is ook niet beperkt tot de grensstreek bij Charkiv, zoals dat voor Amerikaanse wapens geldt.

ITA start lijndienst naar Dubai met 'luxe' A321neo

31 mei 2024 | Door: 
onze redactie

ITA Airways start komend winterseizoen een nieuwe lijndienst tussen Rome en Dubai. Vanaf eind oktober vliegt de Italiaanse maatschappij dagelijks op deze route met een Airbus A321neo, die een luxe Business Class aan boord heeft. Er kunnen per vlucht in totaal 165 passagiers mee. Tot nu toe was ITA nog niet in Dubai actief.

Airbus A340 van Lufthansa brengt onverwachts bezoekje aan Schiphol

31 mei 2024 | Door: 
onze redactie

Nu ook Surinam Airways nog maar heel af en toe met een Airbus A340 naar Schiphol komt, is dit type toestel niet vaak meer te zien op de Nederlandse luchthaven. Maar donderdag bracht een A340-300 van Lufthansa een onverwacht bezoek. Het 24 jaar oude toestel, met registratie D-AIGS, week uit naar Schiphol tijdens een vlucht van Bogota naar Frankfurt.

Internationale luchthaven Nieuw-Caledonië blijft langer gesloten vanwege crisissituatie

31 mei 2024 | Door: 
ANP

De internationale luchthaven van Nieuw-Caledonië blijft langer dicht, in ieder geval tot en met maandagochtend. Het vliegveld in de hoofdstad Nouméa is sinds halverwege mei gesloten vanwege dodelijke rellen over hervormingen in het kiessysteem.

Zestal opgepakt voor cocaïnesmokkel via Schiphol

31 mei 2024 | Door: 
ANP

Zes mensen die werkten bij bedrijven op en rond Schiphol zijn de afgelopen maanden opgepakt voor betrokkenheid bij internationale drugshandel. Zij worden verdacht van het invoeren van partijen cocaïne via Schiphol of het treffen van voorbereidingshandelingen ervoor en zouden een crimineel samenwerkingsverband hebben gevormd, meldt de marechaussee vrijdag.

Boeing dient veiligheidsverbeterplan in bij luchtvaartautoriteit

31 mei 2024 | Door: 
ANP

Boeing heeft donderdag een stappenplan ingediend bij de Amerikaanse luchtvaarttoezichthouder FAA, meldt de waakhond. Daarin beschrijft de vliegtuigfabrikant hoe de problemen rond veiligheid en kwaliteit opgelost kunnen worden. Boeing ligt sinds begin dit jaar onder een vergrootglas van de FAA na verschillende incidenten met zijn vliegtuigen. De toezichthouder stelt toe te blijven zien dat de stappen die Boeing gaat zetten "effectief zijn".

Topvacatures

Video

Boeing 737 Transair van de baan op luchthaven Dakar

9 mei 2024 | Door: 
onze redactie

Een door Air Sénégal van Transair gecharterde Boeing 737-300 is donderdagochtend rond 01.00 uur tijdens de start van de baan geschoten op Blaise Diagne International Airport bij Dakar in Senegal. Volgens het ministerie van Transport zijn er bij het ongeluk tien mensen gewond geraakt, onder wie een piloot.

In beeld: eerste Airbus A380 voor Global Airlines aangekomen in Verenigd Koninkrijk

2 mei 2024 | Door: 
onze redactie

De eerste Airbus A380 voor de nieuwe Britse maatschappij Global Airlines is woensdag aangekomen in het Verenigd Koninkrijk, op de luchthaven van Prestwick in Schotland. Het toestel vloog daar via Montreal naartoe vanuit de Mojavewoestijn in de Verenigde Staten, waar het stond opgeslagen en de afgelopen weken werd voorbereid op heringebruikname.

Dubai investeert 33 miljard euro in bouw van 's werelds grootste luchthaven

29 april 2024 | Door: 
onze redactie

Dubai heeft zondag de nieuwste plannen aangekondigd voor de uitbreiding van Al Maktoum Airport, momenteel de tweede luchthaven van de stad, tot ’s werelds grootste luchthaven. Het emiraat investeert daar 128 miljard dirham in, omgerekend 33 miljard euro.


Nieuws van Partners

7 dagen Bonaire, vlucht €549 p.p.

Vlieg voordelig met de Boeing 787 Dreamliner naar de beste duiklocatie in het Nederlands Koninkrijk? Vanuit Flamingo Airport ben je zo bij een van onze hotels en appartementen. Boek nu voor de laagste prijs.

Met de trein naar Londen, vanaf €100 retour

In Londen moet je deze zomer minimaal 1 keer zijn geweest! Voor maar €100 heen en weer naar hartje Londen vanaf Rotterdam Centraal. Wees snel, het aantal goedkope tickets is namelijk beperkt! Je kunt jouw tickets gratis wijzigen tot 7 dagen voor vertrek.

Met de trein naar Parijs, vanaf €35 enkele reis

Ontdek of herontdek de Franse hoofdstad. Boek ruim van tevoren uw reis naar Parijs en profiteer van het laagste tarief zodat u nog meer kunt genieten nog meer te kunnen genieten van de duizenden schitteringen van de lichtstad. NS International heeft voor u twee wandelingen gemaakt die u gratis kunt downloaden.

 

Poll

Partners van Luchtvaartnieuws

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen