Partners van Luchtvaartnieuws.nl

Dutch Aviation Group

Column

Schiphol moet en zal uitbreiden op Lelystad. Dat is de boodschap die Schiphol in het ondernemingsplan Lelystad Airport de wereld in slingert! Als het niet zo treurig was, is het eigenlijk wel vermakelijk om te lezen hoe alle mogelijke feiten en argumenten zorgvuldig naar dezelfde conclusie worden gebogen door de vele hardwerkende beleidsmakers die aan het boekje meegewerkt hebben.

Gastblog

In mijn vorige column beloofde ik iets te zeggen over de plaats van luchtvracht in de luchtvaartmarkt. Daar is alle reden voor. Luchtvracht is voor sommige luchtvaartmaatschappijen de kurk waarop men drijft, zoals bij Cargolux, voor andere maatschappijen een belangrijke inkomstenbron, zoals voor KLM en Lufthansa. Er zijn er ook die er niets mee te maken willen hebben, zoals Ryanair.

Goofblog

"Are there any rare birds to be seen?", vraag ik de parkwachter. De man lacht. Vandaag komt iedereen voor de raket. Hij zegt: "Een stukje terug zit een horned owl te broeden. Z’n kop steekt boven het nest uit. Je mag wel even terugrijden". Dat doe ik. Typisch Amerika. Zelfs voor zeldzame vogels hoef je de auto niet uit. En die raket gaat toch pas over twee uur.

Poll

MH370 toont aan dat airliners beter te traceren moeten zijn.


Stem

Smartlinks

Last minutes

Luchtvaartnieuws-blad april/mei

Pieter Elbers (KLM): Samenwerken met carriers uit de golf
Austrian Airlines overleeft dankzij 'coup'
Brazilië: duizenden extra vluchten en hotelkamers tijdens WK
ANVR: 'Reiswinkel moet zich bevrijden uit stenen omgeving'
Singapore: luchtvaart en overheid werken samen voor nationaal belang
Europese Unie moet knopen doorhakken over luchtvaart
Germanwings mikt op zakenreiziger én rugzaktoerist

Luchtvaartopleidingen

11-7-2013, 14:15 uur

Nieuwbouw op Schiphol officieel begonnen

Nieuwbouw op Schiphol officieel begonnen

SCHIPHOL - Op Schiphol zijn donderdag officieel de werkzaamheden begonnen voor een grootscheepse verbouwing onder de naam Masterplan Amsterdam Airport Schiphol. Er komt een nieuwe, centrale passagiers security voor de hele terminal en een extra pier. Met de bouw is een totaalbedrag gemoeid van 500 miljoen euro. Oplevering moet plaatshebben tussen medio 2014 en 2016.

Onder het toeziend oog van staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu werd de eerste paal de grond in geschroefd. “Ja, wij rammen de palen hier niet de grond in, maar schroeven ze, dat past beter bij Schiphol”, zei de CEO van de luchthaven, Jos Nijhuis.

De belangrijkste aanpassing betreft de security. Schiphol hanteert tot heden twee verschillende systemen voor het controleren van passagiers: één centrale security voor vluchten naar Schengenlanden en afzonderlijke checks aan de gates voor non-Schengen vluchten. In plaats van de controles aan de gate komen er op vijf locaties centrale security doorgangen: drie in de vertrekhallen en twee voor transferpassagiers.

Op de E- en de F-pier komt daarom een extra etage. Voorlopig merkt de reiziger weinig van de werkzaamheden, zegt Nijhuis. Na de zomer komen er nieuwe looproutes naar de gates om de overlast te beperken.

Poespas
"We willen de reiziger gemak blijven bieden en de luchtvaartmaatschappijen een efficiënt reisproces blijven garanderen. Dat kán niet zonder investeringen in de kwaliteit en capaciteit van de luchthaven. Verstandige investeringen waarmee we ervoor zorgen dat Schiphol Europe's Preferred Airport kan blijven. We moeten over grenzen heen blijven denken. Als ik zie wat onze concurrenten doen, in Turkije, in de Golfstaten, en aan de overkant van het Kanaal, op Heathrow, dan is het tijd dat we ook hier aan de slag gaan. Zonder overbodige poespas en blingbling, maar wèl met duurzame kwaliteit, " zei Jos Nijhuis.

En staatssecretaris Mansveld zei in haar toespraak: ''Het uitgebreide netwerk op Schiphol maakt van ons kleine landje een wereldspeler en dit willen we zo houden. Investeren in de luchthaven is dus belangrijk om ook in de toekomst mee te kunnen blijven doen. Na de verbouwing hebben we straks een luchthaven met meer ruimte en nog meer positieve impact op onze economie.”

Bouwkranen
Donderdag was niet het echte begin van de verbouwing. Rondom de bouwplaatsen verrezen de afgelopen weken al machines en bouwkranen en werd een aanvang gemaakt met de omvangrijke ingreep. De centrale security moet in de plannen medio 2015 zijn gerealiseerd.

Het huidige centrale securityfilter in Vertrekhal 1, voor de Schengen-vluchten, krijgt ook een facelift, met een ruimere opzet en een nieuwe inrichting. Ook wordt de oppervlakte van dit securityfilter groter. Door deze aanpassingen krijgt een aantal winkels in Lounge 1 een andere locatie. De werkzaamheden hiervoor zijn dit voorjaar al begonnen en worden naar verwachting medio 2014 afgerond.

'A-pier'
Het voorlopig laatste bouwproject is de aanleg van een nieuwe pier, aan de zuidkant van de terminal. De ‘korte A-pier’ noemt Schiphol dit, met plaats voor acht vliegtuigen en een capaciteit voor ongeveer drie miljoen reizigers per jaar. De bouw van de pier start in 2015 en deze wordt, naar verwachting, in 2016 in gebruik genomen.

Bekijk foto's van de start van de bouwactiviteiten op Luchtvaartfoto.nl.

Bekijk een video over het centrale security systeem op Luchtvaart.tv.

Door Lolke van der Heide

  • NuJijNuJij
  • HyvesHyves
  • GoogleGoogle