Oorlog in Oekraïne

Oekraïne: Russische spionnen wilden 'MH17-plan' uitvoeren

2 mei 2022 | Door: 
ANP

KIEV - Oekraïense veiligheidsautoriteiten zeggen een bende van Russische agenten te hebben ontdekt. "De kameraden moesten een passagiersvliegtuig neerschieten boven Rusland of Belarus en dan zeggen dat Oekraïne verantwoordelijk was", meldt een adviseur van president Volodimir Zelenski zondagavond aan het Oekraïense persbureau Ukrinform. Daarvoor zouden luchtafweerraketten uit Oekraïense voorraden worden gebruikt.

In Nederland geparkeerde Russische vliegtuigen gaan voorlopig nergens heen

7 april 2022 | Door: 
Klaas-Jan van Woerkom

DEN HAAG - Russische vliegtuigen die zich op dit moment op Nederlands grondgebied bevinden blijven daar voorlopig staan. Als gevolg van de internationale sancties tegen Rusland staat een Airbus A320 van Aeroflot aan de ketting op Schiphol. Ook vijf A220’s staan nog in Nederland opgeslagen. 

Russische prijsvechter Pobeda houdt bijna helft vloot aan de grond om onderdelen te besparen

28 maart 2022 | Door: 
onze redactie

MOSKOU - De Russische maatschappij Pobeda, die tot twee jaar geleden nog op Eindhoven vloog, ziet zich genoodzaakt om 40 procent van haar vloot aan de grond te houden. Zo wil de prijsvechter voorkomen dat de voorraad reserveonderdelen te snel opraakt. Door de westerse sancties kunnen Russische airlines geen nieuwe vliegtuigonderdelen meer importeren.

Ruslands grootste luchthaven stuurt duizenden medewerkers met verlof

21 maart 2022 | Door: 
onze redactie

MOSKOU - Doordat het internationale vliegverkeer op Moskou Sjeremetjevo is ingestort als gevolg van de westerse sancties, is een groot deel van het personeel overbodig geworden. De directie van Ruslands grootste luchthaven ziet zich daarom genoodzaakt om 40 procent van het totale personeelsbestand met verlof te sturen. Het gaat om zo’n 7.000 medewerkers.

'Rusland wil productie Il-96 en Tu-214 nieuw leven inblazen'

17 maart 2022 | Door: 
Niek Vernooij

MOSKOU - Rusland overweegt de productie van de eigen Ilyushin Il-96 en Tupolev Tu-214 nieuw leven in te blazen, nu het land vanwege sancties als gevolg van de oorlog in Oekraïne geen westerse vliegtuigen en reserveonderdelen meer mag importeren. Dat heeft de Russische vicepremier Yury Borisov gezegd volgens het staatspersbureau RIA Novosti.

Corendon-hotel bij Schiphol vangt Oekraïense vluchtelingen op en start inzamelingsactie

16 maart 2022 | Door: 
Klaas-Jan van Woerkom

BADHOEVEDORP - Het Corendon Village Hotel in Badhoevedorp, op steenworp afstand van Schiphol, stelt een flink aantal kamers beschikbaar voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. In totaal kunnen er de komende periode 375 mensen verblijven, waarvan de eerste 140 inmiddels zijn gearriveerd.

Corendon brengt Oekraïense kankerpatiëntjes naar Nederland

15 maart 2022 | Door: 
onze redactie

SCHIPHOL - Een Boeing 737-800 van Corendon heeft maandag kosteloos 25 gevluchte Oekraïense kankerpatiëntjes en hun ouders en verzorgers opgehaald in Krakau, Polen, en naar Schiphol gevlogen. Vanaf Schiphol zijn ze naar het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht gebracht voor een medische check.

Russische oligarchen hebben vliegtuigen geregistreerd op Aruba

15 maart 2022 | Door: 
ANP

ORANJESTAD - Minstens tien op Aruba geregistreerde vliegtuigen zijn in handen van Russische oligarchen waartegen internationale sancties zijn afgekondigd. Het gaat onder anderen om Roman Abramovitsj en Viktor Vekselberg. Dat heeft minister van Transport Ursell Arends gezegd tegen Arubaanse media.

Russische luchtvaart dreigt grotendeels te verdwijnen: 'meeste vliegtuigen straks aan de grond'

15 maart 2022 | Door: 
ANP/Reismedia

MOSKOU - De Russische commerciële luchtvaart zal naar verwachting binnen enkele maanden te kampen krijgen met een gebrek aan onderhoud door de westerse sancties. Binnen een paar jaar zullen de meeste commerciële vliegtuigen volledig aan de grond komen te staan doordat de grote vliegtuigbouwers Boeing en Airbus geen reserveonderdelen meer leveren aan Rusland.

Belastingparadijs Bermuda wijst Russische luchtvaartmaatschappijen de deur

13 maart 2022 | Door: 
Klaas-Jan van Woerkom

MOSKOU - Russische luchtvaartmaatschappijen laten hun vliegtuigen in allerijl inschrijven in het nationale luchtvaartregister, nu de registraties van zo’n 180 toestellen dit weekend per direct zijn doorgehaald door Bermuda. Daar had onder andere Aeroflot haar vloot op papier ondergebracht.

Copyright Reismedia BV 2023 - Cookieinstellingen