Videos

Ryanair plaatst grote aanvullende order voor Boeing 737 MAX

3 december 2020 | Door: 
Neal Luitwieler

DUBLIN - Ryanair heeft een grote aanvullende order voor de Boeing 737 MAX geplaatst. De prijsvechter bestelt nog 75 van deze toestellen, waarmee het totaal op 210 komt. Het gaat om de MAX 8200-variant, de high-density versie van de MAX 8 met 197 stoelen aan boord.

Personeel KLM Cityhopper doet Jerusalema Challenge

2 december 2020 | Door: 
onze redactie

SCHIPHOL - Dansende personeelsleden van KLM Cityhopper zijn te zien in een video waarin ze meedoen aan de Jerusalema Challenge. De challenge, bedoeld om hoop te geven tijdens de coronapandemie, is inmiddels wereldwijd door vele miljoenen mensen gedanst. Filmpjes daarvan worden massaal op sociale media gedeeld.

In beeld: KLM A330's verlaten Groningen Airport

30 november 2020 | Door: 
onze redactie

EELDE - KLM heeft de twee Airbus A330-200's, die een maand geleden samen met tien Boeing 737's naar Groningen Airport werden gevlogen voor opslag, maandag terug naar Schiphol gehaald. Volgens de noordelijke luchthaven heeft KLM de toestellen weer nodig.

Tweede Lufthansa Boeing vertrekt vanaf Twente Airport

29 november 2020 | Door: 
onze redactie

ENSCHEDE - Zondagochtend rond 11.00 uur is de tweede Boeing 747-400 van Lufthansa vertrokken vanaf Twente Airport. De Duitse luchtvaartmaatschappij vloog de afgelopen zomer zes Jumbo's naar de luchthaven om ze daar te stallen en de luchthaven van Frankfurt te ontlasten.

Elbers: te prematuur om te zeggen of vaccinatie verplicht wordt voor KLM-passagiers

24 november 2020 | Door: 
onze redactie

AMSTELVEEN - Topman Pieter Elbers vindt het nog te prematuur om te zeggen of vaccinatie verplicht wordt voor KLM-passagiers. Dat is nu niet aan de orde. Hij is wel erg blij met het goede vaccinnieuws van de laatste tijd, zo laat hij in een interview met Bloomberg TV weten.

Ex-BA Boeing 747-400 in brand op Spaanse luchthaven

23 november 2020 | Door: 
onze redactie

CASTELLON - Een Boeing 747-400 die voorheen bij British Airways vloog heeft op de luchthaven van het Spaanse Castellon vlam gevat. Op videobeelden die zijn gedeeld via Twitter is te zien dat er rook uit het voorste deel van het bovendek opstijgt, net achter de cockpit. Een deel van de romp is zwartgeblakerd.

In beeld: Friese F-35's oefenen op Brabantse vliegbasis

23 november 2020 | Door: 
Alex van Noije en Joris van Boven

VOLKEL - Op maandag 9 november startte op vliegbasis Volkel de oefening Frisian Lightning II. Tijdens deze oefening werden de vier nieuwe F-35A Lightning II gevechtsvliegtuigen van de vliegbasis Leeuwarden voor het eerst in de Nederlandse historie van dit toestel op een binnenlands ‘deployment’ gestuurd. Vrijdag keerden de F-35’s terug naar Friesland.

Belgische Airbus A310 in vlammen opgegaan

18 november 2020 | Door: 
onze redactie

CHARLEROI - De Airbus A310 die al meer dan twintig jaar in een buitenwijk van Charleroi (Gilly) geparkeerd staat, is dinsdagavond om nog onbekende reden in vlammen opgegaan. Bij het blussen raakte een brandweerman gewond. Er is weinig meer over van het toestel.

Qantas bereikt als derde luchtvaartmaatschappij de honderd

15 november 2020 | Door: 
Klaas-Jan van Woerkom

SYDNEY - Qantas heeft als derde luchtvaartmaatschappij ter wereld de respectabele leeftijd van honderd jaar bereikt. De Australische onderneming heeft op de ranglijst van oudste vliegbedrijven alleen KLM en Avianca boven zich. 

In beeld: politieachtervolging tussen taxiënde vliegtuigen

11 november 2020 | Door: 
onze redactie

LOS ANGELES - Bijzondere beelden vanaf de zakenluchthaven Van Nuys in Los Angeles: daar vond vrijdag een politieachtervolging plaats, nadat een man ongeautoriseerd met zijn auto de startbaan op reed. Hij scheurde vlak langs taxiënde vliegtuigen, gevolgd door politiewagens.

In beeld: piloten worden buschauffeurs

11 november 2020 | Door: 
onze redactie

SYDNEY - Van piloten wordt soms oneerbiedig gezegd dat het veredelde buschauffeurs zijn, maar in Australië hebben zeker dertien Qantas-piloten daadwerkelijk hun Airbus verruild voor een stadsbus, nu zij door de coronacrisis tijdelijk overbodig zijn. In een reportage van het Australische tv-programma The Project vertellen twee van hen over hoe dat bevalt.

Purser dreigt met universeel levenslang vliegverbod voor wie mondkapje niet draagt

10 november 2020 | Door: 
onze redactie

FORT LAUDERDALE - Een purser op een vlucht van het Amerikaanse Spirit Airlines heeft het wel heel bont gemaakt in zijn poging om ervoor te zorgen dat alle passagiers een mondkapje dragen. In zijn welkomstpraatje via de intercom dreigde hij dat reizigers die meer dan één keer betrapt worden zonder bedekte mond en neus een levenslang universeel vliegverbod krijgen en gearresteerd worden.

Allerlaatste vlucht vanaf Berlijnse luchthaven Tegel

8 november 2020 | Door: 
Niek Vernooij

BERLIJN - Zondag vertrok de allerlaatste vlucht vanaf de Berlijnse luchthaven Tegel. Daarmee komt een eind aan meer dan honderd jaar luchtvaarthistorie. De afgelopen zestig jaar lang was Tegel een burgerluchthaven, maar door de opening van Berlin Brandenburg Airport (BER) is de luchthaven overbodig geworden.

Eerste Lufthansa Boeing 747 vertrokken van Twente Airport

3 november 2020 | Door: 
Klaas-Jan van Woerkom

HENGELO - De eerste van zes Lufthansa Boeing 747-400’s die maandenlang op Twente Airport gestald stonden is vertrokken. Dinsdagmiddag steeg de jumbo onder grote belangstelling op voor een korte vlucht naar Frankfurt. Binnenkort volgen de overige toestellen.

Een blik aan boord van de 'Trump Force One'

2 november 2020 | Door: 
onze redactie

NEW YORK - Als het aan hem zelf ligt kan hij nog vier jaar blijven doorvliegen in Air Force One, maar mocht president Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen verliezen dan moet hij zijn eigen Boeing 757 van stal halen. Aan boord van de Trump Force One ontbreekt het hem echter aan weinig: een badkamer, slaapkamers en loungehoek zijn slechts enkele van de features.

Elbers: uiterst zorgelijke impasse, voortbestaan KLM in gevaar

31 oktober 2020 | Door: 
onze redactie

AMSTELVEEN - KLM-topman Pieter Elbers vindt het zeer betreurenswaardig dat pilotenbond VNV en cabine- en grondbond FNV vooralsnog weigeren om de zogeheten commitment clausule te tekenen, waarin zij moesten beloven akkoord te gaan met het inperken van de arbeidsvoorwaarden zolang de staatssteun duurt. Elbers is hier zeer bezorgd over en vreest voor het voortbestaan van KLM.

Alliance Airlines ontvangt eerste Embraer 190

29 oktober 2020 | Door: 
Klaas-Jan van Woerkom

BRISBANE - Alliance Airlines heeft de eerste van veertien bestelde Embraer 190’s in ontvangst genomen. De Australische luchtvaartmaatschappij vloog tot nu toe alleen met toestellen van Fokker, maar begint de vloot nu geleidelijk te vernieuwen.

Tupolev Tu-154 voltooit laatste lijndienstvlucht in Rusland

28 oktober 2020 | Door: 
onze redactie

MOSKOU - De enige nog actieve Tupolev Tu-154 van Rusland heeft woensdag de laatste lijndienstvlucht voltooid. Het 28 jaar oude toestel van Alrosa maakte een vlucht van het Siberische Mirny naar Novosibirsk, met aan boord 140 passagiers. De Tu-154 was jarenlang een werkpaard in de Sovjetunie.

Primeur voor KLM: piloten trainen thuis vanaf de bank

28 oktober 2020 | Door: 
Klaas-Jan van Woerkom

SCHIPHOL - Piloten van KLM kunnen vanaf november thuis vanaf de bank onderdelen van hun training volgen. Door het gebruik van virtual reality lijkt het of de vlieger in een simulator zit, zonder dat daarvoor de reis naar Schiphol-Oost gemaakt hoeft te worden. Daarmee heeft KLM een primeur.

Eerste Pal-V vliegende auto mag de weg op

28 oktober 2020 | Door: 
onze redactie

RAAMSDONKSVEER - De PAL-V Liberty is officieel goedgekeurd om de Europese (snel)weg op te mogen. Vliegen in het Europese luchtruim laat nog even op zich wachten. De directie van het bedrijf verwacht volgend jaar ook het luchtruim in te mogen.

KLM welkom geheten op nieuwe bestemming Poznan

26 oktober 2020 | Door: 
onze redactie

SCHIPHOL - Met de start van de nieuwe winterdienstregeling heeft KLM een volledig nieuwe bestemming aan het routenetwerk toegevoegd: Poznan. De eerste vlucht werd zondag welkom geheten op de Poolse luchthaven. Het gebruikelijke watersaluut bleef achterwege.

Nog een Boeing 747 van British Airways blijft behouden

26 oktober 2020 | Door: 
Niek Vernooij

LONDEN - Nadat vorige week bekend werd dat een Boeing 747-400 van British Airways een tweede leven krijgt als filmset, blijkt nu dat nog een toestel van dit type behouden blijft. De Boeing 747 met het historische ‘Negus’-kleurenschema wordt op het Engelse Cotswold Airport omgeturnd in een evenementenlocatie.

Aankomst laatste Boeing 747-400 van KLM in beeld

25 oktober 2020 | Door: 
onze redactie

SCHIPHOL - Zondag landde voor de laatste keer een Boeing 747-400 van KLM op Schiphol. Nadat de op één na laatste landing om 16.30 plaatsvond, was het rond 21.00 echt de allerlaatste keer dat de passagiersuitvoering van het iconische toestel haar wielen op de Polderbaan aan de grond zette.

Nederlandse commando's oefenen met Duitse gevechtshelikopters

22 oktober 2020 | Door: 
Joris van Boven en Alex van Noije

GILZE-RIJEN - In de eerste twee weken van oktober vond op vliegbasis Gilze-Rijen de HWIC (Helicopter Weapon Instructor Course) plaats. Helikopters van de Nederlandse en Duitse strijdkrachten oefenden op realistische scenario’s, waarbij normaalgesproken sprake is van een verhoogde vijandelijke dreiging.

Passagier door het lint na weigeren mondkapje

20 oktober 2020 | Door: 
onze redactie

LONDEN - Een passagier heeft afgelopen weekend voor stampij gezorgd aan boord van een easyJet-vlucht, toen haar werd gevraagd een mondkapje op te doen. Op beelden is te zien hoe de vrouw medereizigers beledigt en in het gezicht hoest wanneer ze uit het toestel wordt gezet.

Nieuwe topman British Airways: vervang quarantaine door coronatest

19 oktober 2020 | Door: 
onze redactie

LONDEN - Groot-Brittannië moet de verplichte quarantaine voor aangekomen passagiers zo snel mogelijk vervangen door een verplichte coronatest voor vertrek. Daarvoor pleit de kersverse British Airways-topman Sean Doyle. Hij noemt de huidige maatregelen onhoudbaar.

Zondag start van serie Vliegende Hollanders

17 oktober 2020 | Door: 
onze redactie

SCHIPHOL - Zondag start de Nederlandse serie Vliegende Hollanders, waarin de begindagen van de commerciële luchtvaart centraal staan. Daan Schuurmans en Fedja van Huêt spelen luchtvaartpioniers Anthony Fokker en Albert Plesman.

In beeld: ATR-turboprop ramt slurf

16 oktober 2020 | Door: 
onze redactie

BUCARAMANGA - Een EasyFly ATR-42 is tijdens het taxiën op de Colombiaanse luchthaven Palonegro tegen een slurf aangereden (in vakjargon: een aviobrug). Daardoor boorden de linkermotor en -vleugel zich in die slurf, met grote schade tot gevolg.

Copyright Reismedia BV 2020