Videos

Drukte op vliegbasis Eindhoven tijdens internationale oefening

18 september 2020 | Door: 
Joris van Boven en Alex van Noije

EINDHOVEN - Het was de afgelopen twee weken een drukte van belang op vliegbasis Eindhoven. Vliegtuigen van de Amerikaanse, Belgische, Franse en Duitse luchtmacht kwamen op bezoek voor oefening Falcon Leap en voor de herdenking van operatie Market Garden.

Vrachtversie ATR72-600 bijna klaar voor eerste vlucht

16 september 2020 | Door: 
onze redactie

TOULOUSE - Vliegtuigbouwer ATR maakt zich op voor de eerste vlucht van de ATR72-600F, de Freighter-variant van de populaire turboprop. Nog dit jaar moet het eerste exemplaar worden geleverd aan FedEx, dat er in 2017 dertig bestelde en een optie nam op twintig toestellen.

Airbus levert 'tienduizendste' vliegtuig uit A320-serie

11 september 2020 | Door: 
Klaas-Jan van Woerkom

TOULOUSE - Airbus bereikt zeer binnenkort een bijzondere mijlpaal met de levering van het 'tienduizendste' toestel uit de populaire A320-serie. De Europese fabrikant ontwikkelde diverse varianten van de oorspronkelijke A320, die op 22 februari 1987 voor het eerst vloog.

Korean Air bouwt Boeing 777-300ER om tot vrachtvliegtuig

11 september 2020 | Door: 
onze redactie

SEOUL - Korean Air heeft één van haar Boeing 777-300ER’s omgebouwd van passagiersvliegtuig tot vrachttoestel. Door de stoelen uit de cabine te verwijderen is er ruimte gecreëerd op het hoofddek om dozen met goederen te vervoeren.

In beeld: Flying-V-schaalmodel maakt succesvolle eerste vlucht

1 september 2020 | Door: 
onze redactie

DELFT - Een 22 kilo zwaar en 3 meter groot schaalmodel van de Flying-V heeft in juli een succesvolle eerste testvlucht gemaakt, zo hebben de TU Delft en KLM dinsdag onthuld. De vlucht heeft belangrijke data opgeleverd voor de verdere ontwikkeling van dit in potentie revolutionaire toestel.

In beeld: Oekraïense straaljager ramt verkeersbord

31 augustus 2020 | Door: 
onze redactie

KIEV - Een oefening van de Oekraïense luchtmacht is niet helemaal volgens plan verlopen. Voor de gelegenheid werd een autoweg gebruikt als landingsbaan, maar daarbij zag de piloot van een Soekhoi Su-27 een verkeersbord over het hoofd.

ANA test wc-deur die met de elleboog wordt geopend

24 augustus 2020 | Door: 
Pim Pauwels

TOKIO - Een wc-deur die passagiers niet met hun handen, maar met hun ellebogen openen. Het Japanse All Nippon Airways test in een lounge op Tokio Haneda Airport of die technologie in de smaak valt bij vliegtuigpassagiers.

Defensieheli's oefenen 'brown-out' landingen op eigen bodem

22 augustus 2020 | Door: 
Joris van Boven en Alex van Noije

OIRSCHOT - Helikopters van het Defensie Helikopter Commando oefenen samen met militairen van de Luchtmobiele Brigade tot en met 4 september in Nederland tijdens oefening ‘HOT.NL’. Hierbij worden met Chinook- en Cougar-transporthelikopters ‘brown-out’ landingen geoefend; landingen waarbij een grote zandwolk ontstaat.

Historische oefening Duitse en Israëlische luchtmacht

22 augustus 2020 | Door: 
Joris van Boven en Alex van Noije

NÖRVENICH - De Israëlische luchtmacht (IAF) neemt momenteel deel aan de oefening Blue Wings 2020 in Duitsland. De oefening kan historisch genoemd worden: het is de eerste gezamenlijke oefening tussen de IAF en de Duitse luchtmacht op Duitse bodem ooit. Blue Wings 2020 duurt nog tot en met 27 augustus.

In beeld: Boeing tovert 787-10 om tot ecoDemonstrator

22 augustus 2020 | Door: 
onze redactie

SEATTLE - Boeing gebruikt binnenkort een gloednieuwe 787-10 Dreamliner die bestemd is voor Etihad Airways als nieuwe ecoDemonstrator. Het vliegtuig is inmiddels al voorzien van sensoren en testapparatuur aan boord. De Amerikaanse vliegtuigbouwer heeft daarvan timelapse-beelden vrijgegeven.

FedEx Boeing 767 landt met deels ingeklapt landingsgestel, piloot gewond

19 augustus 2020 | Door: 
onze redactie

LOS ANGELES - Een Boeing 767 Freighter van FedEx is woensdag met een deels ingeklapt landingsgestel op de luchthaven van Los Angeles geland. Doordat het linker deel van het hoofdlandingsgestel niet uitklapte, kwam de linkermotor tegen de baan en ontstond er een vonkenregen.

In beeld: plafondpanelen luchthaventerminal komen los

17 augustus 2020 | Door: 
onze redactie

ISLAMABAD - Het dak van de terminal van de luchthaven van Islamabad blijkt niet bestand tegen zware regenval. Vrijdag regende het zo hard in de Pakistaanse hoofdstad dat het dak begon te lekken, en panelen van een verlaagd plafond los kwamen. Beelden daarvan zijn op Youtube geplaatst.

KLM vliegt voor het eerst sinds jaren naar Vietnam

16 augustus 2020 | Door: 
onze redactie

SCHIPHOL - KLM heeft voor het eerst sinds 1998 een vlucht uitgevoerd naar Vietnam. Een Boeing 777-300ER van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij landde zaterdag op de luchthaven van Ho Chi Minh City, het vroegere Saigon.

Kijkje aan boord: Korean Air Boeing 787-9 Dreamliner

14 augustus 2020 | Door: 
Klaas-Jan van Woerkom

SCHIPHOL - Korean Air vliegt sinds eind juli met de Boeing 787-9 Dreamliner tussen Seoul en Schiphol. De Zuid-Koreaanse luchtvaartmaatschappij zet het moderne type tot het einde van dit kalenderjaar in op de route. We namen een kijkje aan boord.

Tweede Airbus A330 MRTT geland op vliegbasis Eindhoven

10 augustus 2020 | Door: 
Klaas-Jan van Woerkom

EINDHOVEN - Vliegbasis Eindhoven verwelkomde maandagmiddag de tweede Airbus 330 MRTT. Het tankvliegtuig, dat ook kan worden ingezet voor troepentransport, volgde anderhalve maand na de landing van het eerste toestel. 

United gebruikt UV-licht om cockpit te ontsmetten

6 augustus 2020 | Door: 
onze redactie

CHICAGO - United Airlines zet vanaf nu UV-lampen in om de knopjes en beeldschermen in de cockpits van haar vliegtuigen te ontdoen van schadelijke deeltjes. “Die zijn doorgaans lastig schoon te maken op de conventionele manier”, zegt Bryan Quigley, SVP Flight Operations.

Russische A320neo-concurrent rondt watertests succesvol af

5 augustus 2020 | Door: 
onze redactie

OELJANOVSK - De MC-21-300 heeft succesvol de watertests doorstaan, zo meldt fabrikant Irkut. Daarmee is er weer een nieuwe stap gezet in de ontwikkeling van de Russische concurrent voor de Airbus A320neo en Boeing 737 MAX.

Vechtpartij op KLM-vlucht naar Ibiza

2 augustus 2020 | Door: 
onze redactie

SCHIPHOL - Op een KLM-vlucht naar Ibiza is vrijdag een vechtpartij uitgebroken omdat twee dronken passagiers geweigerd zouden hebben om een mondkapje te dragen. Op beelden van het incident, die zondag online zijn gekomen, is te zien hoe er geslagen en geduwd wordt. Daarna wordt een man met ontbloot bovenlijf tegen de grond gewerkt.

In beeld: grootste vliegtuig ooit (een Boeing 757) landt op afgelegen Sint-Helena

1 augustus 2020 | Door: 
onze redactie

JAMESTOWN - Met veel belangstelling heeft Sint-Helena deze week een repatriëringsvlucht uit Londen verwelkomd. Die werd uitgevoerd met een Boeing 757-200 van Titan Airways: het grootste passagiersvliegtuig dat ooit op het Britse eiland geland is.

Virgin Galactic onthult interieur van ruimteschip voor toeristen

30 juli 2020 | Door: 
Pim Pauwels

NEW YORK - Virgin Galactic, het bedrijf van Richard Branson voor ruimtetoerisme, heeft een inkijk gegeven in de cabine van het ruimteschip VSS Unity. Met dat schip, dat plaats biedt aan zes personen, wil het bedrijf in de toekomst toeristen binnen anderhalf uur naar een hoogte van ongeveer honderd kilometer de ruimte in sturen.

JetBlue experimenteert met uv-straling in strijd tegen coronavirus

30 juli 2020 | Door: 
Pim Pauwels

NEW YORK - JetBlue gaat met ultraviolette lichtstraling de strijd aan met het coronavirus. Om haar vliegtuigen te desinfecteren, zet de Amerikaanse maatschappij schoonmaakrobots in die zijn uitgerust met uv-lampen. Ultraviolet licht kan bepaalde virussen en bacteriën aan boord “aanzienlijk verminderen”, aldus de maatschappij.

In beeld: sportvliegtuig crasht in straat van woonwijk

27 juli 2020 | Door: 
onze redactie

GUABIRUBA - Een Kolb Flyer-sportvliegtuig is zaterdag in een woonwijk van de Braziliaanse stad Guabiruba gecrasht. De twee inzittenden zijn met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, maar maken het relatief goed. Op de grond is niemand geraakt.

Luxair steekt Boeing 737 en Q400 in kleurrijk jasje

24 juli 2020 | Door: 
Klaas-Jan van Woerkom

LUXEMBURG - Luxair heeft één van haar Boeing 737-800’s in een kleurrijk jasje gestoken. Het vrolijk uitgedoste toestel moet ‘de kunst van het reizen’ op een creatieve wijze uitdragen tijdens de hectische coronatijd. De uitstraling werd ontworpen door de Luxemburgse kunstenaar Sumo.

Lufthansa vliegt voorlopig laatste Boeing 747 naar Twente

24 juli 2020 | Door: 
Klaas-Jan van Woerkom

ENSCHEDE - Lufthansa heeft vrijdagochtend een zesde – en voorlopig laatste – Boeing 747-400 overgevlogen naar Twente Airport. De toestellen gaan daar in langdurige opslag, nu ze vanwege de coronacrisis niet langer nodig zijn.

Paniek in Iraans vliegtuig na onderschepping door Amerikaanse F-15's

24 juli 2020 | Door: 
onze redactie

BEIROET - Een onderschepping door twee Amerikaanse F-15’s heeft voor paniek gezorgd aan boord van een Airbus A310 van Mahan Air. Het passagiersvliegtuig vloog boven Syrië toen de gevechtsvliegtuigen een kijkje kwamen nemen. 

Qantas zwaait Boeing 747 feestelijk uit, inclusief kangoeroe

22 juli 2020 | Door: 
Neal Luitwieler

SYDNEY - Qantas heeft op feestelijke wijze afscheid genomen van de laatste Boeing 747. Na een watersaluut vloog de Jumbo een rondje boven Sydney, zodat liefhebbers de gelegenheid kregen om het iconische toestel nog één keer te bewonderen. Daarna ‘tekende’ de 747 een kangoeroe in de lucht en zette koers naar het vliegtuigenkerkhof in Californië.

Ethiopian Boeing 777 in brand op luchthaven Shanghai

22 juli 2020 | Door: 
Neal Luitwieler

SHANGHAI - Op de luchthaven van Shanghai is woensdag een stilstaande Boeing 777 Freighter van Ethiopian Airlines in brand gevlogen. Op beelden is te zien hoe grote vlammen uit het ruim komen, waardoor het toestel vrijwel zeker is afgeschreven. Er zijn geen slachtoffers.

In beeld: vechtpartij op luchthaven nadat vliegtuig terugkeert

21 juli 2020 | Door: 
onze redactie

SAN JUAN - Op de luchthaven van San Juan, Puerto Rico, is maandag een vechtpartij uitgebroken nadat een vliegtuig terug naar de gate keerde. Op beelden van het incident is te zien hoe verschillende passagiers met elkaar op de vuist gaan, totdat de politie ingrijpt.

Copyright Reismedia BV 2020