Videos

Koning Willem-Alexander vliegt Feyenoord-supporters naar Praag

24 november 2021 | Door: 
onze redactie

SCHIPHOL - Passagiers op een KLM-vlucht naar Praag hadden woensdagmiddag een bijzondere co-piloot aan boord. Niemand minder dan koning Willem-Alexander bezette de rechterstoel in de cockpit, zo meldt RTV Rijnmond.

In beeld: zo reis je straks met 200 kilometer per uur over de HSL naar Schiphol

20 november 2021 | Door: 
onze redactie

ROTTERDAM - Het had dit weekend een groot feest moeten worden op Rotterdam Centraal: de publiekspresentatie van de nieuwe ICNG-trein. Maar door de coronamaatregelen heeft de NS dit moeten uitstellen naar een nog onbekende datum. Wel heeft de spoorwegmaatschappij zaterdag alvast online uit de doeken gedaan hoe de ICNG er van binnen uitziet.

Brussels Airlines presenteert nieuwe, modernere look

18 november 2021 | Door: 
onze redactie

ZAVENTEM - Brussels Airlines heeft donderdagochtend haar nieuwe kleurenschema gepresenteerd. Dat gebeurde tijdens een persevenement in de onderhoudshangaar van de luchtvaartmaatschappij op Brussels Airport. De nieuwe, overwegend witte livrei luidt volgens Brussels Airlines de start van een nieuw hoofdstuk in.

In beeld: Boeing 777X in actie tijdens Dubai Air Show

15 november 2021 | Door: 
onze redactie

DUBAI - Tijdens de Dubai Air Show presenteren vliegtuigbouwers hun paradepaardjes aan de tienduizenden bezoekers van de luchtvaarttentoonstelling. Hoogtepunt is zoals gebruikelijk de flying display, waarbij Boeing hoge ogen gooit met de geplaagde 777X, die haar internationale debuut maakt. Aan de vliegeigenschappen van deze widebody ligt de vertraagde ontwikkeling in ieder geval niet, zo blijkt uit de beelden.

Video: A330 omgetoverd tot privévliegtuig met balkon en disco

11 november 2021 | Door: 
onze redactie

FRANKFURT - Wie de komende week op de Dubai Airshow iets aparts zoekt, kan terecht op de stand van Lufthansa Technik. Daar laten de Duitsers iets nieuws zien: een privévliegtuig met een balkon en een discotheek aan boord. Een (virtuele) Airbus A330 is gebruikt als platform om het idee aan de man te brengen

Airbus na proefvlucht: bumperkleven in de lucht bespaart brandstof

10 november 2021 | Door: 
Klaas-Jan van Woerkom

TOULOUSE - Door vliegtuigen kort achter elkaar te laten vliegen kan een flinke hoeveelheid brandstof en uitstoot worden bespaard. Dat is de conclusie van een speciale proefvlucht die Airbus uitvoerde met twee A350’s tussen Toulouse en Montreal. 

Qantas haalt eerste Airbus A380 terug naar Australië

10 november 2021 | Door: 
onze redactie

SYDNEY - De herintroductie van de Airbus A380 bij Qantas is een stap dichterbij gekomen. De Australische luchtvaartmaatschappij haalde maandag haar eerste superjumbo terug. Het toestel werd overgevlogen uit Dresden, een vlucht die zo’n negentien uur in beslag nam.

Leeuw en luipaard nemen een Boeing 737 van Rusland naar Tanzania

3 november 2021 | Door: 
onze redactie

VILNIUS - Zakenluchtvaartmaatschappij KlasJet heeft met één van haar Boeing 737-privéjets een leeuw en een luipaard van Tsjeljabinsk in Rusland naar een dierenopvang in het Tanzaniaanse Moshi gebracht. De vliegtuigcabine werd daartoe drastisch aangepast.

In beeld: Emirates Expo-A380 geland op Schiphol

2 november 2021 | Door: 
onze redactie

SCHIPHOL - Emirates heeft meerdere A380's van een speciaal kleurenschema voorzien om de Dubai Expo te promoten, en één daarvan kwam dinsdagmiddag naar Schiphol. Rond 12 uur landde de felgekleurde A6-EOT als vlucht EK147 op de Nederlandse luchthaven.

In beeld: Qatar Airways haalt eerste Airbus A380 uit mottenballen

2 november 2021 | Door: 
onze redactie

DOHA - Qatar Airways heeft een eerste Airbus A380 uit de mottenballen gehaald, om vanaf volgende maand weer dienst te kunnen doen op lijndienstvluchten. Het toestel vloog dinsdagochtend vanaf de oude luchthaven van Doha naar het nabijgelegen Hamad International Airport.

VIDEO: Emirates terug met Airbus A380 op Schiphol

31 oktober 2021 | Door: 
Klaas-Jan van Woerkom

SCHIPHOL - Emirates vloog zondag voor het eerst sinds lange tijd weer met de Airbus A380 op de lijndienst tussen Dubai en Schiphol. De superjumbo is nu weer dagelijks te zien op de route, samen met de Boeing 777-300ER. Ook is het aantal vluchten op de route opgevoerd.

Topman American Airlines: agressie in vliegtuigen moet stoppen

30 oktober 2021 | Door: 
onze redactie

WASHINGTON - Het moet afgelopen zijn met agressie in vliegtuigen. Dat is de boodschap van American Airlines CEO Doug Parker, nadat een man ervan werd beschuldigd een stewardess van de maatschappij in het gezicht te hebben geslagen. "We hebben een van de ergste vertoningen van wangedrag gezien die we ooit hebben meegemaakt," zei Parker in een video die donderdag op Instagram werd geplaatst.

Rond Lelystad Airport wordt met spanning op uitkomst formatie gewacht

25 oktober 2021 | Door: 
onze redactie

LELYSTAD - Net toen minister Van Nieuwenhuizen eind vorig jaar de knoop over de opening van Lelystad Airport wilde doorhakken, raakte het kabinet verwikkeld in de Toeslagenaffaire. Daarna werd het onderwerp controversieel verklaard door de Kamer en doorgeschoven naar een nieuw kabinet. Inmiddels is er weer bijna een jaar verstreken. Het geduld in de omgeving van Lelystad Airport raakt nu echt op, zo blijkt uit een reportage van Nieuwsuur.

In beeld: Laatste KDC-10 definitief vertrokken vanaf vliegbasis Eindhoven

25 oktober 2021 | Door: 
onze redactie

EINDHOVEN – Maandagochtend is de laatste KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht definitief vertrokken vanaf vliegbasis Eindhoven richting de nieuwe eigenaar in de Verenigde Staten. Hiermee is na 49 jaar een eind gekomen aan de onafgebroken inzet van de DC-10 in Nederlandse dienst, zowel civiel als militair.

Protesterende Alitalia-stewardessen uit de kleren op Romeins plein

21 oktober 2021 | Door: 
onze redactie

ROME - Tientallen ex-Alitalia stewardessen gingen woensdag uit de kleren op een plein in de Italiaanse hoofdstad Rome. Ze trokken in een stil, gechoreografeerd protest hun uniform uit en droegen alleen onderkleding. Het al jaren zieltogende Alitalia hield vorige week op te bestaan.

Zo namen Schiphol en vliegbasis Eindhoven afscheid van KDC-10 Luchtmacht

7 oktober 2021 | Door: 
onze redactie

SCHIPHOL - De laatste KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht nam donderdag tijdens een speciale rondvlucht afscheid van Nederland. Daarbij maakte het toestel ook een fly-by boven Schiphol. Onderhoudspersoneel van KLM op Schiphol-Oost ging naar buiten om dit toch wel unieke schouwspel - actieve DC-10's zijn er nauwelijks meer - gade te slaan.

Boeing vliegt opvallende 737 MAX ecoDemonstrator naar Glasgow

7 oktober 2021 | Door: 
onze redactie

GLASGOW - Boeing heeft met haar opvallende ecoDemonstrator een vlucht gemaakt van Seattle naar Glasgow. Het toestel is in bruikleen van Alaska Airlines en wordt benut om nieuwe, duurzame technologieën al vliegend te testen.

Foutje, bedankt: romp van A320 zit klem onder Indiase brug

5 oktober 2021 | Door: 
onze redactie

DELHI - De romp van een ex-Air India Airbus A320 is in Delhi vast komen te zitten onder een brug. Het gevaarte werd zonder vleugels en kielvlak met een oplegger over de weg vervoerd, maar bij het inschatten van de hoogte van een voetgangersbrug is iets niet helemaal goed gegaan.

Viegtuigcrash Milaan: acht slachtoffers

3 oktober 2021 | Door: 
onze redactie

MILAAN - Een privévliegtuig is zondag neergestort in een leegstaand gebouw in Milaan. Alle acht inzittenden, inclusief de piloot, kwamen hierbij om het leven. Het vliegtuig was opgestegen van de internationale luchthaven Linate en was op weg naar het eiland Sardinië, maar het kwam kort na de start neer aan de rand van de stad.

In beeld: 75 jaar lesvliegtuigen van RLS/KLM Flight Academy

27 september 2021 | Door: 
onze redactie

SCHIPHOL - De KLM Flight Academy - tot 1991 Rijksluchtvaartschool geheten - bestaat 75 jaar. KLM heeft naar aanleiding van die mijlpaal een video vrijgegeven waarbij een aantal van de belangrijkste lestoestellen uit de historie de revue passeren, waaronder de Tiger Moth, Beechcraft D-18, Harvard, Fokker S-11, Saab Safir en de Cessna Citation.

VIDEO: zo kwamen parachutisten met de schrik vrij bij crash Teuge

22 september 2021 | Door: 
onze redactie

TEUGE - Een Cessna 208 Caravan van Skydive Teuge maakte in juni een crashlanding bij Teuge Airport nadat de motor was uitgevallen. Nu zijn heftige beelden opgedoken van dat moment die zijn gefilmd door één van de parachutisten die aan boord van het vliegtuig zaten.

De logische lettercodes van de luchtvaart

21 september 2021 | Door: 
Doron Sajet

SCHIPHOL - Net als auto's hebben vliegtuigen unieke kentekens, die in de luchtvaart bekendstaan als registraties. In Nederland beginnen die registraties met PH, maar wat achter het streepje komt te staan, is - zolang het niet schunnig wordt - helemaal aan de eigenaar zelf. We doken in de logica van de lettercodes in de luchtvaart.

 

In beeld: laatste Lufthansa Boeing 747 vertrokken vanaf Twente Airport

20 september 2021 | Door: 
onze redactie

ENSCHEDE - Onder belangstelling van een paar honderd liefhebbers is de laatste Lufthansa 747-400 maandagmiddag vertrokken vanaf Twente Airport. Het toestel werd samen met vijf andere vanwege de coronacrisis in Twente gestald, maar is nu door de Duitsers terug naar Frankfurt gehaald. Daar wordt de Boeing voorbereid op een terugkeer in de reizigersdienst.

In beeld: laatste Airbus A380 van Lufthansa verlaat Frankfurt Airport

14 september 2021 | Door: 
onze redactie

FRANKFURT - De laatste Lufthansa Airbus A380 die nog op Frankfurt Airport stond heeft de luchthaven dinsdag verlaten. Het toestel vertrok voor opslag richting het Spaanse Teruel. Het was hoogstwaarschijnlijk het laatste vertrek van een Lufthansa A380 vanaf Frankfurt.

Beperkt vliegverkeer boven Zandvoort tijdens Dutch Grand Prix

2 september 2021 | Door: 
onze redactie

SCHIPHOL - Wie Max Verstappen komend weekend vanuit de lucht wil gadeslaan heeft pech: Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) hanteert een streng vliegbeleid in het luchtruim boven Zandvoort, waar zondag de Dutch Grand Prix wordt gehouden.

In beeld: eerste A220 voor Air France de lucht in

27 augustus 2021 | Door: 
onze redactie

MIRABEL - De eerste A220-300 voor Air France heeft donderdag een eerste testvlucht gemaakt bij de Airbus-fabriek in Mirabel, Canada. Een bijzonder moment voor de Franse maatschappij, die in totaal zestig exemplaren besteld heeft om de Airbus A318- en A319-vloot te vervangen.

In beeld: voor het eerst landt elektrisch vliegtuig op Schiphol

24 augustus 2021 | Door: 
onze redactie

SCHIPHOL - Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) is aan een tour door Nederland begonnen met de elektrische Pipistrel Velis Electro. Dat zorgde dinsdagmorgen voor een primeur op Schiphol: voor het eerste landde er een elektrisch vliegtuig.

In beeld: Colombiaanse Boeing 737-200C landt met open vrachtdeur

23 augustus 2021 | Door: 
onze redactie

MITU - Een Boeing 737-200C van vrachtmaatschappij Aerosucre is met een open vrachtdeur geland op een vliegveld in het oosten van Colombia. Kort na vertrek vanaf Mitù Airport bleek de deur niet vergrendeld en opende in volle vlucht. Daarop besloot de bemanning om onmiddellijk terug te keren.

Copyright Reismedia BV 2021 - Cookieinstellingen