Videos

In beeld: passagier op vlucht uit Brussel filmt raketaanval in Israëlisch luchtruim

14 mei 2021 | Door: 
onze redactie

BRUSSEL - Een passagier op El Al-vlucht 332 uit Brussel heeft woensdagnacht vanuit zijn vliegtuigstoel een raketaanval in het Israëlische luchtruim gefilmd. Omdat de luchthaven van Tel Aviv tijdelijk gesloten werd, moest de Boeing 737 vervolgens uitwijken naar Eilat.

TV-reportage: arbeidsmarkt erg onzeker, maar jonge piloten blijven optimistisch

10 mei 2021 | Door: 
onze redactie

HILVERSUM - De luchtvaartsector heeft een klap gehad door corona. Veel piloten zitten nu zonder werk. Daar komen de jonge piloten net van de opleiding nog eens bij. Maar zij maken zich nog geen zorgen over de toekomst: ze werken ergens anders, tot ze kunnen vliegen. Dat is de conclusie van een reportage in het actualiteitenprogramma EenVandaag over de onzekere arbeidsmarkt voor piloten.

Lufthansa voorziet vrachtvliegtuigen van kunstmatig haaienhuidje

3 mei 2021 | Door: 
onze redactie

FRANKFURT - Lufthansa Cargo voorziet haar hele vrachtvloot vanaf volgend jaar van een kunstmatige haaienhuid-folie. De AeroSHARK-technologie, ontwikkeld door BASF, bootst de huidstructuur van een haai na, waardoor de aerodynamica verbetert en de vliegtuigen minder brandstof verbruiken. Dit bespaart de Duitsers per jaar tot wel 3.700 ton kerosine.

In beeld: 's werelds breedste vliegtuig weer in de lucht

30 april 2021 | Door: 
onze redactie

MOJAVE AIRPORT - ’s Werelds breedste vliegtuig, de Stratolaunch Model 351, heeft donderdag na twee jaar stilstand weer een testvlucht gemaakt vanuit de Amerikaanse Mojavewoestijn. Het 117 meter brede toestel, met zes Boeing 747-motoren, was ruim drie uur in de lucht.

Alaska Airlines eert diversiteit met speciale vliegtuiglivery

28 april 2021 | Door: 
onze redactie

SEATTLE - Alaska Airlines heeft een nieuwe diversiteitscampagne gelanceerd inclusief een speciale vliegtuiglivery. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij wil op deze manier raciale gelijkheid in het bedrijf bevorderen en tegelijkertijd minderheden inspireren om via duidelijke carrièrepaden de lucht in te gaan.

Nog maar twee Lufthansa Boeing 747's over op Twente Airport

26 april 2021 | Door: 
onze redactie

ENSCHEDE - Om twee uur vanmiddag is er weer een Lufthansa Boeing 747-400 van Twente Airport vertrokken. Het gaat om het toestel met de registratie D-ABTK, dat nu via Frankfurt naar de vliegtuigopslag in de woestijn van Teruel, Spanje, gaat.

In beeld: V-22 Osprey sloopt per ongeluk helipad van Brits ziekenhuis

23 april 2021 | Door: 
onze redactie

CAMBRIDGE - Een CV-22B Osprey van de Amerikaanse luchtmacht heeft tijdens een oefening woensdag per ongeluk de helipad gesloopt van het Addenbrooke's Hospital in Cambridge. Daardoor moesten ambulancehelikopters tijdelijk uitwijken naar een nabij gelegen vliegveld. De patïenten werden daar vandaan per ambulancewagen naar het ziekenhuis gebracht.

Transavia vliegt voor het eerst in maanden weer vanaf Rotterdam Airport

22 april 2021 | Door: 
onze redactie

ROTTERDAM - Na een onderbreking van enkele maanden door alle reisrestricties, voert Transavia vanaf vandaag weer lijnvluchten uit vanaf Rotterdam The Hague Airport. Vlucht HV5203 naar het Portugese Faro had donderdagochtend de primeur.

In beeld: TBM Avenger maakt succesvolle ditch in Atlantische Oceaan

19 april 2021 | Door: 
onze redactie

COCOA BEACH - Een TBM Avenger uit 1945 heeft zaterdagmiddag een noodlanding gemaakt in zee, vlak voor de kust van Florida. Het recent gerestaureerde vliegtuig kampte met motorproblemen, waarop de vlieger besloot tot een ‘ditch’ in de Atlantische Oceaan.

Vanaf nu KLM Boeing 787-10 opgenomen in Microsoft Flight Simulator

15 april 2021 | Door: 
onze redactie

AMSTELVEEN - Sinds deze week is het mogelijk om met een Boeing 787-10 in KLM-livery de wereld rond te vliegen in de nieuwste uitgave van het spel Microsoft Flight Simulator 2020.

In beeld: China Airlines neemt met groots eerbetoon afscheid van Boeing 747's

13 april 2021 | Door: 
onze redactie

TAIPEI - China Airlines laat de uitfasering van haar Boeing 747-400-passagierstoestellen niet geruisloos voorbij gaan. Nadat vorige maand al een speciale rondvlucht werd georganiseerd, was er maandag nog een ceremonie op de internationale luchthaven van Taipei. Daar werd onder meer het personeel in de gelegenheid gesteld om afscheid te nemen.

EasyJet lanceert Nederlandstalige online 'vliegschool' voor kinderen

12 april 2021 | Door: 
onze redactie

SCHIPHOL - EasyJet biedt vanaf nu een ‘pilotenschool’ voor kinderen aan, een online serie met zes afleveringen. Met dit initiatief wil de prijsvechter jonge kinderen op een leuke manier kennis laten maken met de luchtvaart en ouders helpen bij het vermaken van hun kroost.

In beeld: Pilatus PC-24 landt als eerste zakenjet op Venetiaanse 'stadsluchthaven'

10 april 2021 | Door: 
onze redactie

VENETIË - Een bijzondere primeur voor Venice-Lido Airport: voor het eerst is daar een zakenjet geland. Een Pilatus PC-24 landde op de duizend meter lange grasbaan van Aeroporto Giovanni Nicelli, dat slechts drie kilometer ten oosten van het beroemde historische centrum van Venetië ligt.

Binnen vijf jaar elektrische passagiersvluchten tussen Nederlandse luchthavens

8 april 2021 | Door: 
onze redactie

SCHIPHOL - De Nederlandse regionale luchthavens Rotterdam Airport, Groningen Airport en Eindhoven Airport nemen deel aan een proef, genaamd Power Up, waarmee ze binnen vijf jaar elektrische passagierslijnvluchten willen opstarten binnen Nederland. Dit moet de kennis en kunde opleveren om later met grotere toestellen en internationaal elektrisch te vliegen.

'Groep orthodox-joodse passagiers misdraagt zich op KLM-vlucht'

8 april 2021 | Door: 
onze redactie

NEW YORK - Op een KLM-vlucht van New York naar Schiphol, afgelopen dinsdag, heeft een groep orthodox-joodse passagiers zich misdragen. "Ze droegen geen mondkapje, blokkeerden de nooduitgang en hadden geen respect", zo laat een medepassagier op Twitter weten. "De crew vroeg hen om te gaan zitten en zich aan de regels te houden, maar dat weigerden zij."

In beeld: Russische MS-21-300 ondergaat ijskoude vliegproeven

8 april 2021 | Door: 
Klaas-Jan van Woerkom

ARCHANGELSK - De United Aircraft Corporation (UAC) heeft de nieuwe MS-21-300 onderworpen aan een serie ijskoude vliegproeven in het noorden van Rusland. Vanaf de luchthaven van Archangelsk werden vluchten uitgevoerd in extreme omstandigheden, als onderdeel van het testprogramma.

Vierde Airbus A330 MRTT geland op vliegbasis Eindhoven

2 april 2021 | Door: 
onze redactie

EINDHOVEN - De vierde Airbus A330 MRTT voor de Multinational MRTT Fleet (MMF) van de NAVO is geland op Eindhoven Airport. Het toestel gaat binnenkort onder andere vliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht in de lucht bijtanken. 

Aerion onthult AS3-verkeersvliegtuig: binnen drie uur van LA naar Tokio

31 maart 2021 | Door: 
Dylan van Eijkeren

RENO - Plannen voor de ontwikkeling van de nieuwe Aerion AS3, die een snelheid moet kunnen halen van meer dan Mach 4 (4.900 kilometer per uur), zijn onthuld. Binnen tien jaar moet de AS3 als verkeersvliegtuig dienstdoen, en het supersonische vliegen doen herleven. Daarmee moeten voor het eerst sinds 2003 - toen de Concorde het veld moest ruimen - supersonische passagiersvluchten mogelijk worden.

In beeld: KLM zet nieuwe Boeing 777's voor het eerst in

30 maart 2021 | Door: 
onze redactie

SCHIPHOL - KLM heeft haar twee nieuwste Boeing 777-300ER’s voor het eerst commercieel ingezet. De PH-BVV (die donderdag op Schiphol arriveerde) vloog zondag naar Willemstad, en de PH-BVW (die zaterdag op Schiphol aankwam) vloog maandag naar Sao Paulo.

55 jaar geleden: eerste DC-9 voor KLM arriveert op Schiphol

30 maart 2021 | Door: 
onze redactie

SCHIPHOL - De McDonnell Douglas DC-9 was jarenlang het werkpaard op Europese KLM-routes. Deze maand is het 55 jaar geleden dat het eerste toestel op Schiphol arriveerde. Op historische videobeelden is te zien dat de PH-DNA 'City of Amsterdam' op feestelijke wijze werd verwelkomd.

In beeld: Zeldzame Ilyushin Il-62 landt op Maastricht Aachen Airport

26 maart 2021 | Door: 
onze redactie

MAASTRICHT AIRPORT - Op Maastricht Aachen Airport landde donderdagavond een bijzonder zeldzaam vliegtuig: een Ilyushin Il-62. Wereldwijd zijn nog maar enkele Il-62's in gebruik, waaronder twee bij het Wit-Russische Rada Airlines. Die maatschappij zette het toestel in op een vrachtvlucht naar de Limburgse luchthaven.

Dwerg- annex bergstaat Andorra wil internationaal vliegveld

24 maart 2021 | Door: 
onze redactie

ANDORRA LA VELLA - Het Prinsdom Andorra, als een arendsnest genesteld in de Pyreneeën, wil een eigen internationaal vliegveld aanleggen. Als voorbeeld dient Paro International Airport, het hoog in de Himalaya gelegen vliegveld van Bhutan.

In beeld: zo verandert een moderne A220 in een historisch ogend vliegtuig

24 maart 2021 | Door: 
onze redactie

MONTREAL - Air Canada nam onlangs een bijzondere Airbus A220 in gebruik. Het toestel is voorzien van een speciale beschildering, als hommage aan Trans Canada Airlines (TCA), de voorloper van de Canadese luchtvaartmaatschappij. De verfbeurt was een waar huzarenstukje.

Oproep om 'bleed air' op passagiersvluchten te stelpen

24 maart 2021 | Door: 
Dylan van Eijkeren

LONDEN - Een vierdaagse conferentie over vervuilde lucht in vliegtuigen leidt tot een ondubbelzinnige conclusie: er moeten ‘bleed air’-filters en sensoren worden geïnstalleerd in passagiersvliegtuigen. 1.600 deelnemers praatten tijdens de Aircraft Cabin Air Conference (ACAC) mee over de minuscule oliedeeltjes die passagiers en bemanning van alle straal- en propellervliegtuigen (behalve de Boeing 787) inademen.

In beeld: zo vertrok de allerlaatste Airbus A380 voor de eerste vlucht

23 maart 2021 | Door: 
onze redactie

TOULOUSE - Vorige week steeg de 254ste* en laatste Airbus A380 voor het eerst op, zoals deze site toen ook meldde. Nu heeft de vliegtuigbouwer daar een mooie video over gepubliceerd.

In beeld: aanhangers overleden president bestormen luchthaven

22 maart 2021 | Door: 
onze redactie

DAR ES SALAAM - Duizenden aanhangers van de overleden president van Tanzania hebben zondag de luchthaven van Dar Es Salaam bestormd. Dat leverde bizarre beelden op, die via social media zijn gedeeld. Te zien is hoe de meute de toegangspoort bestormt en dat mensen op het platform tussen de geparkeerde vliegtuigen lopen.

In beeld: Boeing 747-8 Intercontinental maakte precies 10 jaar geleden eerste vlucht

22 maart 2021 | Door: 
onze redactie

SEATTLE - Het was zaterdag precies tien jaar geleden dat de Boeing 747-8 Intercontinental, de passagiersvariant van de laatste generatie Jumbojets, de eerste vlucht maakte. Een testtoestel vertrok op 20 maart 2011 voor een 4,5 uur durende vlucht, die zonder problemen verliep.

Amerikaanse invasie op vliegbasis Eindhoven en in Rotterdamse haven

22 maart 2021 | Door: 
onze redactie

EINDHOVEN - Vliegbasis Eindhoven lijkt dezer dagen wel in Amerikaanse handen, door de tientallen transport- en gevechtsheli’s die er rondvliegen. De toestellen gebruiken Noord-Brabant als tussenstation tijdens een grootschalige verplaatsing naar de VS.

Copyright Reismedia BV 2021