Videos

Air Force One geeft show weg boven Daytona 500

17 februari 2020 | Door: 
Klaas-Jan van Woerkom

DAYTONA BEACH - De Amerikaanse president Donald Trump maakte zondag een spectaculaire entree op de Daytona 500. De Air Force One voerde een fly-past uit over de Daytona International Speedway, waar het beroemde racefestijn wordt gehouden.

Vliegtuig Pegasus Airlines ontruimd op Düsseldorf Airport

17 februari 2020 | Door: 
Onze redactie

DÜSSELDORF - Een Boeing 737-800 van Pegasus Airlines is afgelopen weekend ontruimd op Düsseldorf Airport. Luchthavenmedewerkers zagen rook uit het landingsgestel komen, waarop werd besloten om alle passagiers te evacueren via de noodglijbanen.

KLM door het stof na 'discriminatie' Koreanen

14 februari 2020 | Door: 
onze redactie

SEOUL - KLM heeft tijdens een persconferentie publiekelijk excuses aangeboden voor een incident tijdens een vlucht van Amsterdam naar Seoul. Op die vlucht werd een wc gereserveerd voor de crew door een briefje op de deur te hangen met daarop in het Koreaans de tekst 'alleen bemanning'. Pas later werd de tekst er in het Engels bijgeschreven.

Schiphol ziet financieel resultaat flink verbeteren

14 februari 2020 | Door: 
Niek Vernooij

SCHIPHOL - Royal Schiphol Group heeft het financiële resultaat in 2019 flink zien verbeteren. De nettowinst steeg van 279 miljoen euro in 2018 naar 355 miljoen euro vorig jaar. De luchthaven realiseerde - ondanks een passagierstoename van slechts 0,9 procent - vooral een stijging van de havengelden, parkeerinkomsten en andere inkomsten uit passagiersgerelateerde activiteiten.

Airbus test model van futuristisch passagiersvliegtuig

12 februari 2020 | Door: 
Niek Vernooij

SINGAPORE - Airbus heeft op de Singapore Air Show een model van een futuristisch passagiersvliegtuig getoond. De zogeheten Maveric is een ‘blended wing body’, ofwel vliegende vleugel. In het diepste geheim heeft Airbus al succesvolle testvluchten met een schaalmodel uitgevoerd.

KLM neemt vijfde Boeing 787-10 Dreamliner in ontvangst

11 februari 2020 | Door: 
Klaas-Jan van Woerkom

CHARLESTON - KLM heeft dinsdag haar vijfde Boeing 787-10 Dreamliner in ontvangst genomen bij de Boeing-fabriek in het Amerikaanse Charleston. Het nieuwe toestel, met registratie PH-BKG en de naam Hyacinth/Bluebell, landt woensdagochtend op Schiphol.

KLM schrapt twintig Europese retourvluchten

8 februari 2020 | Door: 
Niek Vernooij & Rob Somsen

SCHIPHOL - KLM schrapt vanwege de storm Ciara zondag zeker twintig retourvluchten naar Europese bestemmingen. Met die voorzorgsmaatregel wil de luchtvaartmaatschappij de gevolgen van de storm voor het vliegverkeer zoveel mogelijk opvangen. Door de storm moet Schiphol de baancapaciteit waarschijnlijk beperken.

Chauffeur sleepwagen geplet door losgeschoten Boeing 737

7 februari 2020 | Door: 
Onze redactie

BANGKOK - Een chauffeur van een sleepwagen is vrijdagochtend op tragische wijze om het leven gekomen op luchthaven Don Muang bij Bangkok. Tijdens het verslepen van een Boeing 737 ging er iets mis met de verbindingsstang, waarna het vliegtuig het sleepvoertuig plette.

Dodental vliegongeluk Istanbul loopt verder op

6 februari 2020 | Door: 
Klaas-Jan van Woerkom

ISTANBUL - Het aantal slachtoffers van het vliegongeluk met een toestel van Pegasus Airlines is verder opgelopen. Volgens de Turkse overheid zijn er nu drie doden te betreuren, naast 179 gewonden. Een sterke rugwind lijkt één van de oorzaken van de ramp.

Vliegtuig Pegasus Airlines verongelukt in Istanbul

5 februari 2020 | Door: 
Klaas-Jan van Woerkom

ISTANBUL - Een Boeing 737-800 van Pegasus Airlines is woensdagmiddag verongelukt op Sabiha Gökçen Airport bij Istanbul. Het toestel schoot na de landing van de baan en brak in stukken. Volgens de Turkse overheid is er een dode gevallen en raakten 157 mensen gewond.

Laatste Airbus A380 voor ANA rolt uit de spuithal

27 januari 2020 | Door: 
Neal Luitwieler

HAMBURG - De derde en laatste A380 voor All Nippon Airways is in de Airbus-fabriek in Hamburg van een kleurenschema voorzien. Bij de Japanners krijgen alle A380’s een eigen kleur: na een blauwe en een groene staat er nu een oranje zeeschildpad op de romp.

Iraanse MD-83 belandt midden op verkeersweg

27 januari 2020 | Door: 
Niek Vernooij

MAHSAHR - Een Iraanse MD-83 is maandag tijdens de landing op de luchthaven van Mahsahr van de baan geraakt en op een drukke verkeersweg tot stilstand gekomen. Volgens Iraanse media raakte niemand hierbij gewond. Amateurbeelden tonen hoe passagiers via de nooduitgangen uit het intacte toestel stappen.

Basketballegende Kobe Bryant komt om bij helikoptercrash

26 januari 2020 | Door: 
Onze redactie

LOS ANGELES - De Amerikaanse basketballegende Kobe Bryant (41) is zondag verongelukt bij een helikoptercrash in de Amerikaanse stad Calabasas in Californië. Bryant was één van de negen inzittenden in het toestel, die allemaal zijn omgekomen. Bij de crash kwam ook zijn dertienjarige dochter Gianna om het leven.

In beeld: Boeing 777-9 voor het eerst de lucht in

25 januari 2020 | Door: 
Neal Luitwieler

SEATTLE - De Boeing 777-9 is zaterdag rond 19 uur Nederlandse tijd voor het eerst opgestegen voor een testvlucht. Vrijdag moest de vlucht nog op het laatste moment afgeblazen worden, maar nu waren de weersomstandigheden op Paine Field wel goed genoeg.

Politie ontvangt derde AgustaWestland AW139

25 januari 2020 | Door: 
Klaas-Jan van Woerkom

SCHIPHOL - De politie heeft een derde AgustaWestland AW139 ontvangen. De helikoptervloot bestaat daardoor nu uit negen toestellen. De heli, met registratie PH-PXX, landde vrijdag na een flypast op Schiphol-Oost, waar de politiehelikopters gestationeerd zijn.

In beeld: Etihad ontvangt Boeing 787 'Greenliner'

23 januari 2020 | Door: 
Neal Luitwieler

ABU DHABI - Etihad heeft de Boeing 787-10 ‘Greenliner’ in ontvangst genomen, het toestel dat als een vliegend laboratorium gebruikt zal worden voor allerlei groene technologieën. Op de afleveringsvlucht vanuit Charleston vloog het vliegtuig voor 30 procent op biobrandstof.

Airbus komt met handelsplatform voor luchtvaartsector

20 januari 2020 | Door: 
Klaas-Jan van Woerkom

TOULOUSE - Airbus komt met een handelsplatform voor luchtvaartmaatschappijen. Onder de naam Skytra wordt een systeem aangeboden waar opties en derivaten kunnen worden verhandeld. Daarmee moeten grote investeringen door luchtvaartmaatschappijen worden afgedekt.

'Nederlandse piloten niet betrokken bij smokkel cocaïne'

18 januari 2020 | Door: 
onze redactie

SCHIPHOL - De drie Nederlandse Martinair-bemanningsleden die woensdag op het internationale vliegveld van Buenos Aires zijn aangehouden, na de vondst van 82 kilo cocaïne in een Martinair Cargo-vliegtuig, zeggen niets met de zaak te maken hebben. Dat meldt hun advocaat Marta Nercellas tegenover het Algemeen Dagblad.

Airbus laat vliegtuig zelfstandig opstijgen

16 januari 2020 | Door: 
Klaas-Jan van Woerkom

TOULOUSE - Airbus heeft voor het eerst een testvliegtuig zelfstandig laten opstijgen. De vliegtuigbouwer geeft daarmee invulling aan de ambitie om in de toekomst deels autonome vliegtuigen te ontwikkelen, waardoor de traditionele rol van piloten verandert.

'Video toont dat twee raketten Oekraïens vliegtuig raakten'

15 januari 2020 | Door: 
onze redactie

NEW YORK - Op videobeelden die in handen zijn van de New York Times is te zien dat de vorige week gecrashte Boeing 737-800 van Ukraine International werd geraakt door twee raketten. De beelden, gemaakt met een bewakingscamera, tonen dat het vliegtuig wordt geraakt door de eerste raket en een halve minuut later door een tweede.

'Nieuwe video toont neerstorten Oekraïense Boeing 737'

10 januari 2020 | Door: 
Niek Vernooij

TEHERAN - Er is een nieuwe video opgedoken waarop mogelijk het neerstorten van de Boeing 737-800 van Ukraine International te zien is. De beelden, gemaakt vanuit een rijdende auto, tonen bijna een minuut lang een vallende vuurbal. Vervolgens is de explosie te zien als het object de grond raakt.

Geen overlevenden bij crash Oekraïense Boeing 737 in Iran

8 januari 2020 | Door: 
Niek Vernooij

TEHERAN - Een Boeing 737-800 van Ukraine International is woensdagochtend verongelukt in Iran. Daarbij zijn alle inzittenden om het leven gekomen. Het toestel, met 176 inzittenden, was kort ervoor opgestegen vanaf Imam Khomeini International Airport bij Teheran.

Beveiligingscamera legt crash Fokker 100 vast

2 januari 2020 | Door: 
Klaas-Jan van Woerkom

ALMATY - Een beveiligingscamera bij de luchthaven van Almaty in Kazachstan heeft vastgelegd hoe een Fokker 100 van Bek Air daags voor de jaarwisseling verongelukte. Op de beelden is te zien hoe het toestel kort na de start neerploft en van de baan glijdt.

Pech voor Air Canada en Turkish Airlines in laatste dagen 2019

31 december 2019 | Door: 
Neal Luitwieler

TORONTO/PORT HARCOURT - Twee opmerkelijke incidenten in de laatste dagen van 2019: in Toronto heeft een Boeing 777 van Air Canada een Airbus A321 van dezelfde maatschappij een slinger gegeven en in Port Harcourt, Nigeria, liep een net geleverde Airbus A330 van Turkish Airlines al op de eerste internationale vlucht schade op.

Top 5: de best bekeken luchtvaartvideo's van 2019

28 december 2019 | Door: 
Klaas-Jan van Woerkom

SCHIPHOL - Het Youtube-kanaal van Luchtvaartnieuws.nl kan rekenen op steeds meer bezoekers. Dit jaar maakten we opnieuw een flink aantal nieuwswaardige luchtvaartvideo’s. Een overzicht van de vijf best bekeken items in het afgelopen jaar. 

Doden en gewonden bij crash Fokker 100 in Kazachstan

27 december 2019 | Door: 
Klaas-Jan van Woerkom

ALMATY - Bij een vliegongeluk in Kazachstan zijn vrijdag meerdere dodelijke slachtoffers gevallen. Het ongeluk gebeurde met een Fokker 100 van het lokale Bek Air, dat net vertrokken was van de luchthaven van Almaty.

Man crasht pick-up truck bagagehal in van luchthaven Sarasota

22 december 2019 | Door: 
onze redactie

SARASOTA - Twee medewerkers van autoverhuurder National hadden een gelukkige ontsnapping toen een pick-up truck door een muur op Sarasota-Bradenton International Airport crashte afgelopen vrijdagochtend. De GMC Sierra-truck kwam tot stilstand na een botsing met de autoverhuurbalie waar de twee werknemers achter zaten.

In beeld: de Boeing 777 van Surinam Airways

22 december 2019 | Door: 
Neal Luitwieler

PARAMARIBO - Surinam Airways ontving vrijdagavond in Paramaribo haar 'nieuwe' Boeing 777-200ER, die de Airbus A340 vervangt totdat een Boeing 787 de vloot komt versterken. De maatschappij heeft nu een video gedeeld waarin het toestel vanuit alle hoeken te zien is.

Copyright Reismedia BV 2020