Etihad Airways: Londen Heathrow - Abu Dhabi, 20 maart 2006

20 maart 2006
Een paar maanden geleden heb ik met Etihad Airways van London-Heathrow naar Abu Dhabi (vlucht EY304) gevlogen. Deze jonge maatschappij noemt zich met trots 'the national airline of the United Arab Emirates'. Ik was al een tijdje in ze geïnteresseerd en wilde dan ook per sé een keer met ze vliegen. Na een paar maanden de website in de gaten te hebben gehouden voor een zo goedkoop mogelijk ticket was het 20 maart 2006 dan zo ver.

Ik heb met ruim 40 maatschappijen gevlogen, maar wat ik bij Etihad aan boord aantrof is absoluut het meest fantastische wat ik ooit heb gezien. Ik vloog zoals altijd gewoon in economy class, maar dat is bij hen al helemaal geweldig. De stoel was prima. Naast de gewone knop in de armleuning om de rugleuning mee naar achter te zetten zat nog zo'n knop. Deze dient om een kussen in je onderrug mee op te pompen. Het losse kussentje op de stoel heeft een mooie, spierwitte hoes met in het wit het Etihad-logo erop genaaid.

Natuurlijk heeft elke stoel zijn eigen videoschermpje met touchscreen. Qua muziek was er keuze uit 210 cd's onderverdeeld in 7 categorieën, waarvan 36 in de categorie 'western pop/rock' met de nieuwste cd's van onder andere U2, Madonna, Pussycat Dolls. Van elke cd krijg je de playlist op je scherm en kun je het nummer van je keuze zo vaak afspelen als je wilt. Ook het aanbod films was behoorlijk.

Het vertrek vanuit London was 's avonds in het donker en de maaltijdservice dus ook. Tijdens deze service heeft de cabine sfeerverlichting: de lichten boven de gangpaden zijn blauw gekleurd en de verlichting langs de zijwanden roodoranje. Alsof je in een mooie loungebar zit, geweldig!!

Het eten was super! Allereerst krijg je een menukaart en in de economy class heb je de keuze uit 3 hoofdgerechten. Ik had de biefstuk genomen en deze was perfect mals en smaakte fantastisch! Daarbij stonden er op het goedgevulde plateau 2 salades, waarvan één met 5 bolletjes echte mozzarella. Heerlijk. Drankjes werden aangereikt vanaf zilveren serveerplateautjes met een bewerkte opstaande rand.

Ook het toilet was een feestje. Allereerst had je een raam om naar buiten te kijken (!) en op de wc-bril zat een veersysteem waardoor deze langzaam dichtvalt (je kunt de bril dus niet uit je handen laten kletteren). Verder mooie lichtspotjes in de spiegel en crèmes voor handen en gezicht.

Het cabinepersoneel zag er zéér verzorgd uit. De dames dragen een antracietgrijze broek met een witte blouse. Tijdens de service hebben ze daarover een strak, lichtgrijs vestje aan en een schort wat qua grijstint tussen het vest en de broek in zit. Verder een strak omgeknoopt rood shawltje waarop in het wit het Etihad-logo staat. Heel chique. De heren lopen in een classy antracietgrijs uniform met wit overhemd. In de bemanning veel verschillende nationaliteiten, maar allemaal zeer attent.

Vlak voor landing in Abu Dhabi (een vlucht van ongeveer 7 uur) komen ze nog een keer langs met een klein ontbijtje: een lekker croissantje, een bakje fruit en koffie/thee. Prima.

De afwerking aan boord en het oog voor details bij deze maatschappij is van zeer hoog niveau. Ik weet echt dat niet alles wat hierboven staat beschreven uniek is voor Etihad, maar dat een nieuwe maatschappij meteen met zo'n topprodukt in de markt gezet wordt vind ik echt klasse.

De innovaties gaan daar maar door. Het toestel op de heenreis was ruim een half jaar oud, het toestel op de retourreis pas 2 maanden en op dat toestel zaten al weer nieuwe snufjes. Ik geef deze maatschappij voor deze vluchten een dikke 10!

M. van Nieuwburg

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2020