Japan Airlines: Amsterdam - Sydney, 8 augustus 2004

8 augustus 2004
Japan Airlines (JAL) bleek de goedkoopste luchtvaartmaatschappij te zijn voor een retourtje Amsterdam-Sydney. De vlucht heeft een tussenstop in Tokio Narita van een uur of zeven, een mooie tijd om even Narita City in te gaan (met de trein). Bij het inchecken op Schiphol vlucht JL 412 kreeg ik meteen de boarding pass voor de ‘leg’ naar Sydney, en de bagage werd ook gewoon doorgelabeld, dus dat scheelde ook weer tijd in Tokio.

Voor het stuk Amsterdam-Tokio kreeg ik een stoel aan het raam op het upperdeck van de 747-400. Dat is een erg mooie plaats, want door de wat bollere vorm van het vliegtuig heb je naast je stoel nog een extra bak om je bagage in te stoppen, erg fijn als je lange benen hebt en dus geen bagage kwijt kunt onder de stoel voor je. Ook is de kans dat er kleine (huilende) kinderen in de buurt zitten een stuk kleiner bovenin, ik had daar op deze vluchten van bijna twintig uur gelukkig geen last van.

Verder genoeg beenruimte (maar ook niet overdreven veel voor mij) en een goede inflight service. De camera's die JAL heeft opgehangen onder het vliegtuig zijn erg leuk om naar
te kijken, ik had een vliegtuig dat was uitgerust met het MAGIC-II systeem, waarmee je tijdens de vlucht ook tussen beide camera's kunt switchen. Tijdens de start en landing gaan de persoonlijke schermpjes uit, maar de camera die naar voren gericht is, is nog wel te zien op de grote schermen.

Het eten aan boord was vrij standaard ; niet bijzonder goed maar ook niet slechter dan bijvoorbeeld KLM. Je kon kiezen tussen westers en Japans. De cabincrew was ook goed, ze zijn alleen wel erg strikt met 'electronic devices during takeoff and landing'; tijdens de start of landing een foto maken is er niet bij als er een flight attendant in de buurt zit.

Verder nog een leuk detail: in Japan zwaait de groundcrew het vliegtuig uit bij vertrek, erg grappig om te zien. En mooi op tijd in Sydney aangekomen, de bagage was er ook snel.

Het cijfer voor deze vlucht: 8,5

Ruud Griepsma

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2020