Air France: Amsterdam - Shanghai (via Parijs), 17 augustus 2010

17 augustus 2010
Op dinsdag 17 augustus vertrokken wij vanaf Schiphol richting Shanghai met Air France in de business class. Dit via Parijs CDG. De reden hiervoor was dat Air France 2100 euro per passagier minder in rekening brengt dan KLM voor dezelfde route maar dan met een omweg via CDG (AF-KLM = hetzelfde bedrijf!!). Eerst in een Airbus A321 (F-GTAJ) naar CDG en daarna met een B777-328ER (F-GSQF) door naar Shanghai. Het vluchtnummer was AF112.


Het vluchtje van Schiphol naar Parijs verliep soepel zonder iets noemenswaardigs. Na een uurtje of 2 in de business class lounge van AF op CDG te hebben gewacht konden we boarden in de 777 die ons naar Shanghai zou brengen. Al met al verliep dit vlot. Niets op aan te merken. In het AF-toestel viel mij direct op dat het hele compartiment voor de vleugels in business class is ingericht. Veel meer business class stoelen dan KLM in een vergelijkbaar toestel dus. Het ontvangst was hartelijk. Wel viel mij direct op dat het interieur in de 777 wat smoezelig aandeed. Het tapijt was aan vervanging toe en de stoelen konden wel een grote schoonmaakbeurt gebruiken.

De start was on time maar wat turbulent. Ook op ruim 32.000 voet bleef het wat bewolkt en hobbelig. Het seat belt sign bleef branden tot circa een uur na de start. We werden wel voorzien van een glas champagne en een snack tijdens het turbulente eerste uur van de vlucht.

Toen de lucht wat was opgeklaard werden we verwend met een uitstekend 3-gangen diner. Bij AF wordt het tafeltje keurig gedekt met een wit tafelkleedje. Je kunt kiezen uit 3 gerechten. Mijn keuze smaakte uitstekend. Het cabinepersoneel kwam regelmatig met diverse wijnen en frisdranken langs om bij te schenken. Er was keuze uit meerdere witte en rode wijnen. Ook was er een ruime keuze aan koffie, thee en sterke dranken na het eten. Het IFE werkte niet helemaal goed en moest diverse keren opnieuw worden opgestart. Het duurde tot ruim een uur na de start voordat alles naar behoren werkte.

Na de maaltijd vlogen we boven Rusland richting duisternis. De meeste passagiers probeerden de slaap te vatten. Ik had de pech dat er een Spaanstalige man achter mij zat die zo hard snurkte dat ik niet in slaap kon komen. Ook kon de stoel niet volledig horizontaal. De AF business stoelen zijn zeer comfortabel om te zitten maar niet om te liggen. Door de hoek van de stoel gleed ik steeds naar beneden waardoor mijn voeten klem kwamen te zitten.

<img src=" http://www.luchtvaartnieuws.nl/pictures/maps/ams-cdg-pvg.jpg " alt="Foto: Great Circle Mapper "/>

Tijdens de vlucht toch meerdere malen behoorlijke turbulentie gepasseerd waardoor de purser de rust moest verstoren met zijn seat belts warning. Op eerdere vluchten via deze route heb ik nauwelijks turbulentie meegemaakt. Wat mij opviel was dat er vanaf het flightdeck niet gesproken is. De purser was de gene die het standaardverhaal hield. Ik waardeer altijd wel een praatje van "de baas" wat bij KLM standaard is. Uiteindelijk zijn we op tijd geland.

De terugvlucht was vergelijkbaar, met de F-GSQH naar Parijs en de F-GTAY naar Amsterdam. Wel was er drie kwartier vertraging doordat het erg druk was op Pudong airport. Hierdoor is onze bagage blijven hangen op CDG en niet meegekomen naar Amsterdam. Het heeft nog twee dagen geduurd voordat de bagage thuisbezorgd werd.Ik heb diverse tegenstrijdige SMSjes en telefoontjes hierover gehad. Dit kan beter!

Al met al prima vluchten gehad met zeer vriendelijk cabinepersoneel en geweldig eten. Toch kies ik de volgende keer weer KLM als de prijs acceptabel is. Allover oordeel over Air France: 7,5.

J.W. Brouwers

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2020