Arkefly: Amsterdam - Rhodos, 9 juli 2013

28 augustus 2013

In februari had ik een vakantie geboekt naar Rhodos met Arkefly. De heenvlucht zou plaatsvinden op 9 juli 2013, vluchtnummer OR293 met vertrektijd 15:05. Drie weken voor vertrek online ingecheckt en gekozen voor stoel 26H aan het raam in de Boeing 767-300ER zonder winglets. Bij het boeken gekozen voor comfortclass, omdat dat extra beetje beenruimte fijn is en ook nog zonder toeslag te boeken was.

Op 9 juli was ik al vroeg op Schiphol. De vlucht naar Rhodos was een half uurtje vertraagd. De bagage mocht absoluut niet eerder gedropt worden dan 12:05. Toen het eenmaal mocht ging het bagage afgeven zeer snel met één van de drie self service check-in automaten bij balierij 19. Bij de security stond een hele lange rij, maar binnen tien minuten stond ik in Lounge 1. Nog ruim twee uur de tijd dus om wat te eten en rond te kijken. Om 14.00 uur naar de gate gegaan, omdat al werd aangegeven dat alle passagiers naar de gate moesten komen. De PH-AHQ zou vertrekken vanaf gate D83. Eenmaal aangekomen bij de gate, kwam het toestel ook aan uit Toronto. Iets later begon de pre-boarden en rond 15:00 uur ook het instappen. Het boarden ging erg chaotisch, want iedereen stond te wachten voor de aviobrug.

In het toestel gauw stoel 26H opgezocht en 10 minuten later vertrokken we vanaf de gate. De piloot vertelde ons dat we een beetje vertraging hadden, omdat het vliegtuig door slecht weer niet op tijd kon vertrekken uit Toronto. De vluchttijd zou ongeveer 3 uur en 20 minuten bedragen. Uiteindelijk om 15:38 vertrokken vanaf de polderbaan. De vliegroute zou gaan via Arnhem, Salzburg en Thessaloniki.

Het toestel ziet er van binnen nog prima uit, de stoelen in de comfortclass zijn prima te doen voor een paar uurtjes vliegen en ook de beenruimte in de comfortclass is goed. De schermen waarop het entertainment en de vliegveiligheidsvideo wordt afgespeeld, zijn niet goed meer te zien. Het beeld is wazig en het beeld stoort. Ook de bagagebakken hebben de beste tijd gehad, die vlogen soms spontaan open. De vriendelijke crew begon na vertrek gelijk met het uitdelen van de warme maaltijden en daarna volgde een ronde met versnaperingen. Natuurlijk is een blikje cola etc. duur, maar dat is ‘normaal’ bij de maatschappijen als Transavia en Arkefly. Tijdens de vlucht veel informatie vanuit de cockpit.

Twintig minuten voor de landing werd de daling ingezet. Het aanvliegen naar het vliegveld is mooi, je vliegt recht op het eiland af, maakt een bocht naar rechts waardoor je het vliegveld kunt zien liggen. Bij Rhodos-stad wordt er dan een 180 graden bocht gemaakt naar het vliegveld. Een redelijk harde landing, maar dat ben ik gewend op de Griekse eilanden. Uiteindelijk om 19.58 uur geland. Via bussen werden de passagiers naar de terminal vervoerd. In de terminal begon het lange wachten op de bagage. De eerste bagage kwam al na 10 minuten. De laatste koffers kwamen na een half uur en daar zat mijn koffer gelukkig tussen.

Arkefly krijgt een 8 voor de vlucht. Het was een zeer fijne vlucht, vriendelijke crew en goede informatie vanuit de cockpit, maar het vliegtuig is wel echt aan vervanging toe. Gelukkig komen in 2014 de eerste twee Boeing 787’s, waarmee de ‘oude’ 767’s eruit gaan.

J. van Dongelen

Reageren op artikelen? Er gelden spelregels.

Copyright Reismedia BV 2019