Clickair: Lissabon - Barcelona, 6 januari 2008

6 januari 2008
Om een overstap en wat euro's uit te sparen een vlucht geboekt bij Clickair. Tijdens het boeken kon je direct je zitplaatsen reserveren. Inclusief een extra toeslag voor een zitplaats bij een nooduitgang kwam prijs op +/- 50 euro per persoon. We waren aan de vroege kant op de luchthaven zodat we nog niet konden inchecken. Na een paar koppen koffie weer terug naar de incheckbalies waar de grondstewardessen net begonnen.

Voor ons stond inmiddels al een forse rij die gelukkig ook behoorlijk snel slonk. Na 25 minuten waren we aan de beurt hadden binnen een mum onze boardingcards. Wat unieks is dat je bij een low cost maatschappij frequent flyer miles kan sparen van een main airline. Ingeval van Clickair is het wel verklaarbaar omdat het een dochtermaatschappij is van Iberia, maar toch.

Het boarden voor vlucht XG1033 begon stipt op tijd. Het interieur van het toestel (A320) zag er wat versleten uit. Desondanks was het zitcomfort goed en was er bij de nooduitgang voldoende beenruimte. Helaas waren er weer eens een paar passagiers niet komen opdagen. Tot groot ongenoegen van de gezagsvoerder was wachten en werd begonnen met uit verwijderen van de bagage. Minpuntje is wel dat de bemanning de passagiers alleen in het Spaans vertelde over het oponthoud. Ondanks de forse rij bij de incheckbalies was het toestel slechts halfvol. Wij waren blijkbaar ook de enige die bereid waren om extra te betalen voor de zitplaatsen bij een nooduitgang. Het was ook aan één kant netjes dat het cabinepersoneel niet toestond dat iemand plaats nam op een stoel bij een nooduitgang, aan de andere kant is het uit oogpunt voor de veiligheid erg vreemd.

Na een half uur was de bagage van boord gehaald en dachten we te gaan vertrekken. Alleen was de slottijd verstreken dus kwamen er nog eens 10 minuten bij. Toen de pushback begon werden snel de motoren gestart en een sprint gezet naar de startbaan. Aangekomen op kruishoogte werd de gang er goed ingehouden en begon het cabine personeel aan de verkoop van versnaperingen en drinken. De prijzen hiervoor zijn gemiddeld. Aan boord is er geen flight entertainment systeem aanwezig, naar mijn mening ook niet echt nodig gezien de korte vliegtijden binnen Europa.

Tijdens de daling werd nog eens duidelijk dat de captain de vertraging kleiner wilde maken. Snel dalen met de remkleppen deels omhoog. Van de toren kregen we ook een andere aanvliegroute dan dat ik gewend ben op Barcelona. Parallel aan de baan komen aanvliegen en kort indraaien. Moet zeggen dat dit betere bochtenwerk toch leuker is dan de gebruikelijke aanvliegroute. Na een zachte landing sterk afremmen en gelijk rechtsaf naar de gate. Al met al stonden we binnen 20 minuten met onze ruimbagage in de hand buiten.

Totaal beschouwt een degelijke low cost vlucht. Cijfer 7

R. Breuer

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2020