Estonian Air: Amsterdam - Tallinn, 23 juli 2012

27 juli 2012

Sinds lange tijd moest ik onverwachts weer eens naar Tallinn in Estland. Op 23 juli vloog ik met de OV107 van Estonian Air (09.40 uur / CRJ 900 / stoel 2A) van Amsterdam naar Tallinn. Het was een van de eerste zomerse dagen van dit jaar (26 graden in Amsterdam!).

Met een HTM bus werden wij van gate B3 naar de CRJ gereden. Mijn handbagage moest aan de vliegtuigtrap worden afgegeven. Met een kleine 20 minuten vertraging vlogen wij uiteindelijk weg.

Stoel 2A deed vermoeden dat het een business class zou worden. “Helaas” werd het premium economy. Een eenvoudige (kleine) maaltijd met koffie, thee en/of sappen. De business class beperkt zich tot rij 1 bij Estonian Air. In maaltijd etcetera maakte het echter niets uit, alleen de beenruimte is op rij 1 iets comfortabeler.

Het gordijntje was na rij 3 bevestigd. In de economy class is het zelf open van een maaltijd of drankje. De stewardess van middelbare leeftijd zag er nog leuk uit maar het was niet echt een lachebekje. Humor is de Estlanders nog vreemd. Tien inuten, dus toch weer 10 minuten ingelopen, na de voorziene aankomst tijd landden wij op een heel koud en heel nat Tallinn. Weg was het zomergevoel.

Op de 24e vloog ik met de OV473 van Estonian Air terug naar Amsterdam (17.40 uur / CRJ 900 / stoel 2D). Tallinn begon ook zomerse trekjes te krijgen (21 graden en droog). Het uitzicht was prachtig bij vertrek en eigenlijk bleef dat de hele vlucht zo. We vlogen vrijwel de hele vlucht langs de kustlijn van de Baltische Staten en Polen, precies over Kopenhagen Airport, de kust van Noord Duitsland en tenslotte dwars over Nederland. Bij Schiphol kon ik de schaduw van onze CRJ op de grond volgen.

De stewardess, zelfde middelbare leeftijdscategorie maar minder knap maar even slank, was nog humorlozer als haar collega van de 23e. De maaltijd bestond uit een stukje konijn (Flappie?) met ongare groente, een broodje en hetzelfde chocoladepuddinkje als de heenvlucht. Wij meerden na een rustige vlucht uiteindelijk 10 minuten voor aankomsttijd aan op de D87 gate.

Uiteraard stond de grondploeg nog niet klaar zodat de 10 minuten weer verdampten.

De heenvlucht kon ik online inchecken via de KLM website en de terugvlucht via de Estonian Air website. Beide vluchten werden codeshare uitgevoerd met de KLM. Ik ben benieuwd of ik hier nu Flying Blue miles voor krijg bijgeschreven.

Mijn waardering: 8 voor de heenvlucht en een 9 voor de terugvlucht vanwege het prima zicht! Wat is vliegen dan toch verschrikkelijk leuk!

E. Niemeijer

Reageren op artikelen? Er gelden spelregels.

Copyright Reismedia BV 2019