KLM: Amsterdam - Helsinki, 8 augustus 2010

8 augustus 2010
Op zaterdag 8 augustus 2010 wilde ik graag een tripje naar Helsinki maken om het Sonisphere-festival in Pori te bezoeken. Helaas kon ik niet eerder dan op zaterdag vertrekken, vandaar dat ik de vroegste vlucht uit Amsterdam heb geboekt, KLM vlucht 1165. Deze vlucht werd uitgevoerd door dochterbedrijf KLM Cityhopper.

Op de zaterdag sta ik om half vijf 's ochtends in vertrekhal 2 bij de KLM-area. Het inchecken doe ik al een tijdje online en dat had ik nu ook gedaan. Ik vind dit ideaal. Omdat ik thuis mijn instapkaart niet kon uitprinten, ga ik met mijn Flying Blue kaart naar een van KLM's self-service automaten. Deze werkt zoals gewoonlijk prima. Met instapkaart en paspoort bij de hand naar de baggage drop-off dan maar. Na even wachten kan ik mijn tas afgeven, een formaliteit.

Vervolgens vrij snel door de security controle heen en op naar de B-pier, onderweg koop ik nog een fruitshake en een broodje. Bij de gate aangekomen staat het toestel, een mooie vrij nieuwe Embraer 190 al te wachten. Om half zeven begint het boarden, dit gaat vrij vlot. De grondstewardessen zijn vriendelijk en professioneel en de ontvangst aan boord is beleefd.

De captain heet ons al gauw welkom aan boord en zo'n tien minuten voor geplande vertrektijd zit iedereen (het vliegtuig is voor zo’n 75 procent gevuld) en wordt de Embraer van de gate weggeduwd. Zo'n tien minuutjes later stijgen we al op, van de Kaagbaan.

Als de stoelriem-verlichting uitgaat, beginnen de flight attendants, twee vriendelijke jonge dames, met hun service. De koffie smaakt redelijk, de twee sandwiches vond ik behoorlijk lekker. Ik krijg ook nog wat fris aangeboden, wat ik me graag laat smaken. Ook wordt nog een koekje geserveerd. Naar mijn mening prima en vriendelijke service, zeker voor economy class, dit zie je niet overal meer.

Mijn stoel boven de vleugel is comfortabel en ik, met mijn 1 meter 85, heb genoeg beenruimte voor deze ruim twee uur durende vlucht. Het is een zonnige dag en dat is wel te merken als je bij het raam zit! Gelukkig houdt het zonneschermpje de zon mooi buiten, waardoor het zo weer wat koeler is.

Na een rustige vlucht, naderen we al snel Helsinki. De stoelriemen gaan aan en al snel zet de gezagvoerder de kist keurig aan de grond op baan 4L. Na een korte taxirit van zo’n vijf minuten, wordt het toestel aan de gate gekoppeld en al snel mogen we van boord. Het uitstappen verloopt rustig ditmaal, dit heb ik weleens anders gezien.

Na gedag gezegd te hebben tegen de cabin crew en de flight crew, loop ik een vrijwel uitgestorven Helsinki-Vantaa binnen. De bagage laat nog even op zich wachten, maar na een kwartier sta ik dan toch buiten. Ongeveer op het tijdstip dat mijn aankomsttijd had moeten zijn.

Het toestel was schoon en comfortabel, de service was voortreffelijk en zowel de landing als de rest van de vlucht verliep gladjes. Hulde KLM Cityhopper, zo zou elke vlucht moeten zijn. Voor deze vlucht geef ik makkelijk een 9.

F.A.

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2020