KLM: Amsterdam - Oslo, 24 december 2012

4 maart 2014

Op 24 december 2012 vloog ik samen met mijn vriendin vanaf Amsterdam (AMS) naar Oslo Gardermoen (OSL) voor een gezellig weekje vakantie in het mooie Noorwegen. Onze vlucht KL1141, vertrektijd 06:55 was mooi en netjes geregeld. Dankzij de fijne manier van het thuis online inchecken en de boardingpass uitprinten, was het dus niet nodig om in de rij aan de balie te gaan staan om de bagage af te geven of daar nog in te checken.

Dus uiteindelijk na een rit van bijna 2 uur aangekomen op de luchthaven en rustig naar boven gelopen om onze bagage af te leveren bij de correcte rij. Na dit gedaan te hebben, wat gelukkig dit keer wel eens in 1 keer goed ging (ervaring was niet zo best altijd), rustig aan kunnen doen, we hadden op dat moment nog bijna 2 uur over om op de luchthaven te spenderen.

Rustig kopje koffie gehaald, even sigaretje gerookt en op naar de controles. Dit bracht wel even wat problemen met zich mee, gezien dat ik in mijn handbagage naast mijn laptop, ook mijn externe dvd station er bij in had zitten. Blijkbaar moet je deze op Schiphol er ook uit halen, iets wat ik op andere luchthavens niet gewend was om te doen, maar blijkbaar vinden ze het op Schiphol nodig dat dit er uit gehaald moet worden. Door een nogal knorrige beveiliger werd mij dit duidelijk gemaakt met de zin "De volgende keer er uit halen. Anders doen wij het wel voor U."

Na dit alles rustig richting onze gate gelopen, daar stond al een mooie B737 op ons te wachten. Na enige tijd begon, om ongeveer 06:15, de boarding. Het toestel zat niet helemaal vol maar er waren ook weinig plekken meer over op deze vlucht. Voor mijn vriendin was dit de eerste keer dat zij überhaupt ooit in een vliegtuig had gezeten en was daardoor dus ook wel iets gespannen. Iets voor 7 vertrokken wij vanaf de gate met de altijd zo gezellige veiligheids instructies. Dit keer gebeurde dit gelukkig weer eens een keer via de kleine TV schermpjes ipv. mijn vorige ervaringen op de vluchten naar of vanaf Oslo via de oude wijze dat de cabin crew het zelf maar moest doen.

Na enige tijd te hebben getaxied begon daar dan toch echt de eerste vlucht voor mijn vriendin. Na een soepele take-off begonnen we al snel naar een zo hoog mogelijke lane te stijgen waar volgens de eerste berichten weinig turbulentie zou zijn. Maar niet veel later, op het moment dat de cabin crew begon te serveren, een heerlijk kopje koffie en 2 broodjes, waar ik er altijd zelf maar 1 van op eet (de bruine geef ik altijd lief terug), kregen wij vanuit de cockpit de melding dat de lampjes voor de stoelriemen nog aan zouden blijven. Dit omdat er toch een hevige turbulentie verwacht werd bij onze oversteek richting het vaste land van Noorwegen. De vlucht zelf, was op de turbulentie na, toch een zeer prettige ervaring voor mijn vriendin.

Op het moment dat wij het vaste land van Noorwegen bereikten en de landing werd ingezet, merkten ik dat er, voor mijn gevoel, iets niet helemaal ging zoals normaal. Na mijn gevoel vloog het toestel veel te hoog richting de luchthaven van Oslo. Dit werd na enkele minuten ook wel duidelijk door de hevige duikvlucht dat het toestel nam, dit bleek later te komen door een sneeuwbui die net over de luchthaven trok.

Iets voor 9 uur in de ochtend maakte het toestel een mooi en soepele landing op de landingsbaan van het besneeuwde Oslo Gardermoen International Airport. Na het standaard verhaaltje te hebben gehoord na de landing op Oslo Gardermoen stonden wij binnen enkele ogenblikken aan de gate tussen de toestellen van Norwegian Air en SAS aan de Utland gates.

Na het uitstappen rustig via de trappen onze weg kunnen vinden richting de bagage hal. Iets dat ik op Gardermoen heel goed geregeld vind, is dat je zodra je aan komt niet door het deel hoeft te lopen waar de mensen zitten te wachten op hun vlucht. Je gaat via trappen en gangen direct vanuit de (glazen) sluft richting de bagage hal. Na onze bagage te hebben gepakt vanaf de band, wat trouwens best snel gaat daar altijd vind ik persoonlijk, door de poortjes gelopen richting de aankomsthal van de luchthaven.

De vlucht geef ik, samen met mijn vriendin, ondanks de turbulentie toch een mooie 8+. Het enigste dat wij jammer vonden aan deze vlucht was de weinige communicatie verder ook vanaf de cockpit. Het enigste dat wij dus hebben gehoord was dat er toch wat meer turbulentie zou zijn. Verder is er geen informatie gekomen of wij op tijd zouden aankomen op de luchthaven van Oslo.

M. Keijzer

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2021