Lufthansa: Amsterdam - Rome Fiumicino, 16 augustus 2013

18 september 2013

Voor een last minute weekje weg naar Rome konden we nog goede (en vooral niet te dure) tickets vinden in een leuke combinatie met Lufthansa en Swiss. Dus op de dag van vertrek meldden wij ons om 5:00 op Schiphol om de bagage af te geven voor vlucht LH2313 naar München, uitgevoerd door Augsburg Airways. Dat ging soepel en efficiënt, al was het routinewerk voor de dame achter de balie, waardoor de vriendelijkheid wat gemaakt overkwam.

Security was snel en efficiënt, zodat we binnen vijf minuten airside waren. Aldaar had ik het gevoel een winkelcentrum binnen te stappen, waar, als je naar buiten kijkt, je toevallig ook nog een vliegtuig ziet. Tja, Schiphol zal er wel genoeg geld aan verdienen. Na wat rondgekeken te hebben richting gate B23 gelopen, waar onze Embraer E195 (D-AEMC) al klaar stond.

Boarden begon mooi op tijd en ging snel, mede door de lichte bezetting deze vlucht (zo'n 50 à 60 procent). Het was mijn eerste ervaring in een Embraer, maar het is wel een positieve. Prettig vliegtuig, vooral de stoelindeling (2 om 2) kan ik waarderen. Ook de stoelen zelf zijn goed, vooral de beenruimte viel erg mee dankzij de 'slim-line' stoelen met het stoelvakje op ooghoogte. Na de verschillende aankondigingen en een veiligheidsdemonstratie waren we klaar voor vertrek vanaf de Kaagbaan. Door het heldere weer een prachtig uitzicht gehad over het land. Tegen die tijd begon ook de service. Die bestond uit een chocoladecroissant en twee drankjes. Netjes op zo'n korte vlucht. Cabinepersoneel was professioneel, maar deed het werk wat plichtmatig en dat straalde er ook van af.

Al snel werd de daling richting München ingezet. Na een goede landing werden we ergens achteraf geparkeerd. Wordt dan toch weer duidelijk dat München wat ruimtetekort heeft bij de terminal.

Door de bus werden we gedropt bij de terminal, dus op naar de volgend gate. Die was gelukkig snel gevonden, zodat we nog even gebruik konden maken van de gratis koffieautomaten die Lufthansa biedt aan haar passagiers. Echt een geweldige service, kleine moeite maar laat een hele goede indruk achter! Eventueel liggen er ook wat internationale kranten klaar, voor bij de koffie. Sowieso is de ervaring in München erg prettig. Overzichtelijk vliegveld, modern en licht. Erg prettig om te verblijven.

Na een half uurtje wachten begon het boarden voor de vlucht naar Rome (vlucht LH1842). Ditmaal stond een A321-200 (de D-AIDP) voor ons klaar, van Lufthansa zelf. Instappen ging via tourniquets. Ging perfect, alleen jammer van de kattige (en zeer onvriendelijke) dame die dit proces begeleidde. Deze dame had echt vriendelijker kunnen en moeten zijn; het was niet nodig de passagiers achter ons op de manier aan te spreken zoals ze deed.

In het vliegtuig dezelfde stoelen als in de Embraer, met dezelfde beenruimte. Voor vertrek werden er nog Italiaanse kranten uitgedeeld. In economy class is dat een service die je niet veel meer ziet. Netjes!
Na een stukje taxiën en wachten bij de runway, konden we vertrekken richting Rome. Ook hier begon al snel de service die bestond uit twee drankjes en een bakje muesli. Lekker, het is ook weer eens wat anders dan brood. Wel was het een hele uitdaging om in je smalle vliegtuigstoel de muesli in de yoghurt te krijgen; maar je kan natuurlijk niet alles hebben. Personeel was erg professioneel en vriendelijk. Ook deze vlucht ging snel en na een klein uur werd de daling richting Fiumicino ingezet. Met een zachte plof kwamen we op Romeins asfalt terecht en na een klein stukje taxiën stonden we aan de gate.

Rome Fiumicino blijf ik toch een verouderd vliegveld vinden, zeker als je net uit München komt. Het ziet er oud en verwaarloosd uit, toiletten zijn niet echt schoon en het lijkt alsof er al tijden niet meer naar om is gekeken. Zeker de aankomstfaciliteiten maken niet echt een goede indruk. Gelukkig was de bagage met ons meegekomen en konden we na een half uurtje wachten op naar de stad en dit vliegveld achter ons laten.

We hebben kortom twee prettige vluchten gehad met Lufthansa. Schiphol is een prettige luchthaven, zeker als je de rustige hoekjes weet te vinden. Overstappen in München is echt geweldig en als de prijs goed is, is dat zeker een aanrader. Rome Fiumicino blijft verouderd en daar moet nodig eens wat aan gebeuren.

Amsterdam - München: 8,0
München - Rome: 8,5
Luchthaven München: 9,0
Luchthaven Rome: 6,0

J. Zuidema

Reageren op artikelen? Er gelden spelregels.

Copyright Reismedia BV 2019