Onur Air: Amsterdam - Dalaman, 10 juli 2007

10 juli 2007
's Morgens vroeg al in de auto gestapt om files richting Schiphol, waar onze Onur Air vlucht 482 naar Dalaman om 11:00 uur zou vertrekken, tegen te gaan. Rond 8 uur bij de Check-in balie op rij 31, waar we meteen konden inchecken. We kregen een stoelplaats 4H, 4K en 4L in de (vroegere) business class. Het wordt nu niet meer als business class gebruikt, maar je hebt nog wel meer beenruimte dus zonder extra te betalen hadden we erg veel mazzel.

Ons toestel, een Airbus A300, zou rond 10 uur aankomen bij gate D4, waar wij na een half uurtje konden gaan instappen. Kwartiertje na schematijd stegen we op vanaf de Kaagbaan richting het warme Turkije.

Het personeel was redelijk afwezig, maar hun lach op het gezicht maakte veel goed. Wat me verbaasde is dat Onur Air ook à la carte is geworden, hoewel we een paar jaar terug, net voordat ze op de zwarte lijst kwamen, nog eten en drinken kregen. De vlucht duurde ongeveer 3,5 uur en verliep rustig.

De landing werd ingezet en ook de daling verliep rustig. Omdat we tussen de bergen en bosbranden door moesten vliegen, waren er op het allerlaatste moment nog scherpe en onrustige bochten, maar toch zette de piloot het toestel wild, maar goed aan de grond. We werden geparkeerd aan de nieuwe terminal van Dalaman Airport, met 5 nieuwe mooie 'airbridges'. Eerst visum halen en daarna nog ongeveer een uur gewacht op de bagage omdat we vroeg hadden ingecheckt.

De terugvlucht zou 12 dagen later om 17.00 uur lokale tijd vertrekken naar Amsterdam. Onze vlucht OHY481 werd ook weer uitgevoerd met een A300B6. Eenmaal op het vliegveld aangekomen kwam de hostess weer terug de bus in om ons te vertellen dat het toestel 2 uur vertraagd was en dus om 19.00 uur zou vertrekken. In Turkije is het een uur later dus dat zou betekenen dat we rond 22.00 uur in Amsterdam aan zouden komen.

Een tip heb ik voor iedereen: Koop nooit iets op het vliegveld Dalaman! Een klein zakje chips koste 9 lira en omgerekend is dat dus 5,40 euro en een hamburger bij de McDonalds 7 lira wat dus 4,20 euro is. Koop altijd wat van tevoren in het hotel of in de stad.

Om 18.00 kwam ons toestel uit Manchester aan en werd er omgeroepen dat de passagiers naar Amsterdam naar gate 26 moesten gaan. Uiteindelijk pas om 19.00 uur instappen en om 19.30 kozen we het luchtruim.

Ruim een uur voordat we de landing inzette, sprongen de 'fasten seatbelts-signs' aan. We zouden door erg turbulent weer heen gaan. Dat was ook zo, want we hebben het tot aan de landing volgehouden met erg zware turbulentie. Om 22.00 uur landden we op de Polderbaan, waarna we naar de E-pier reden.

Mijn cijfers:

Heenvlucht: 8,5
Terugvlucht: 6,5

E. Nuijten

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2020