Swiss International Air Lines: Brussel - Athene, 4 februari 2007

4 februari 2007
Op 4 februari vloog ik met Swiss International Air Lines, de Zwitserse dochter van Lufthansa, van Brussel naar Athene. De dag voordien probeerde ik via de website van Swiss online in te checken, maar om een of andere reden lukte dit niet. Het was een indirecte vlucht met overstap te Zürich.

De vlucht (BRU-ZRH, LX 787), die ongeveer 1 uur en 10 minuten zou duren, vertrok met 30 minuten vertraging vanwege het mistige weer in Brussel en omstreken. Eenmaal de BAe AVRO RJ100 van Swiss European Air Lines (in het kleurenschema van Star Alliance) goed in de lucht was, kwam het boordpersoneel rond met muffin gebakjes die best wel lekker waren.

Natuurlijk was er ook een drankenassortiment voorzien en afsluitend kwam men rond met de bekende Swiss chocolaatjes. De beenruimte aan boord was goed en het vliegtuig was uitgerust met nieuwe en dunnere zetels hetgeen het comfort van de passagiers ten goede komt. Het boordpersoneel was zeer vriendelijk en de piloot gaf gedetailleerde uitleg over de vliegroute en de weersomstandigheden.

Eenmaal geland in Zürich begaf ik mij via de transferruimte naar mijn aansluitende vlucht naar Athene (LX 1838, ZRH-ATH). De overstaptijd bedroeg 1 uur en 40 minuten, maar vanwege de opgelopen vertraging in Brussel was hier nog een uurtje van overgebleven. Ruim voldoende zo bleek achteraf want de veiligheidscontrole verliep zeer spoedig in Zürich.

De aansluitende vlucht werd uitgevoerd door een Airbus A320 die eveneens voorzien was van het nieuwe Swiss-interieur. Voor de passagiers was er een zeer ruim assortiment van dag- en weekbladen voorzien. De vlucht, die 2 uur en 40 minuten zou duren, vertrok keurig op tijd en evenals de eerste vlucht bedroeg de bezettingsgraad naar schatting 85 procent.

Na 20 minuten vliegen kregen de passagiers een drankje aangeboden, gevolgd door een of ander Italiaans hapje (soort flap gemaakt van deegwaren met daarin onder andere kaas en tomatensaus). Persoonlijk vond ik het eten lekker, maar te weinig voor de vluchtduur. Aan boord van de Airbus A320 hingen kleine schermpjes op waar men gegevens over de vlucht goed kon volgen. Ook werden er af en toe reclamefilmpjes van Swiss Int'l Air Lines en Zwitserland getoond. De landing in Athene was mooi binnen het voorziene tijdsschema.

Mijn conclusie: Swiss International Air Lines biedt een goede prijs/kwaliteit. Er zijn wellicht goedkopere luchtvaartmaatschappijen, maar daar krijgt men wellicht ook niet dezelfde waarde voor zijn geld. Het comfort aan boord is goed (de A320- en A340-vloot is reeds voorzien van het nieuwe interieur, de A319- en A321-vloot volgen spoedig, aldus het reclamefilmpje van Swiss aan boord) en de beenruimte is voldoende.

Enig minpunt is de beperkte maaltijd voor de vlucht ZRH-ATH. Ik geef een 8 op 10 voor beide vluchten. Als het aan mij ligt, komt er nog een volgende keer met Swiss.

Ph. Mielnik

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2020