Goof Bakker: Mercedes 380

27 april 2010

Mijn collega aan de vliegveldbar vond het grote onzin, dat ik een groot Mercedes-logo op de staart van alle Airbussen wilde zien. Nou, dat is helemaal geen onzin! Van Bangkok tot Boston, van Amsterdam tot Abidjan: iedereen wil graag gezien worden in een fijne, dikke, glimmende Mercedes-Benz. En het ding IS verdorie voor één derde Daimler-Benz! Dan noem je zo’n vliegtuig toch geen Airbus? En zeker geen ‘Eads Airbus’?

“Eads Airbus”. Zeg die naam eens drie keer achter elkaar. Het lijkt wel een soort toiletverfrisser. Of iets van de Gamma, om je fietsbanden mee op te pompen. ‘Eads Airbus’. Welke gek heeft dat bedacht?

Dat ‘bus’ alleen al! Met de bus op vakantie! Onbetwist de treurigste vorm van toerisme die er is. Zelfs de Kip-caravan scoort nog hoger, in de Flop Honderd van totale truttigheid.

“Wat dan?”, zult u vragen. Simpel: onze voorvaderen hebben ons een prachtige erfenis aan rijke namen nagelaten. Van Pullman en Landauer tot Pininfarina. Zulke namen moeten we hebben. En we kunnen het heus wel. Toen de Fransen nog mooie auto’s bouwden gaven ze die ook prachtige namen. ‘ID’ en ‘DS’. Idee en Déesse, godin. Prachtige namen voor prachtige auto’s.

Maar wat doen we? Na honderd jaar oorlogvoeren bouwen we samen een vliegtuig, en noemen het ‘Airbus’.

Ach, het is allemaal begonnen met die Fransen. Eerst hebben ze ons aller vliegtuig ingepikt en vervolgens hebben ze er een rotnaam aan gegeven. Logisch, een fantasieloos volk is het geworden. Wanneer hebt u voor het laatst een goeie Franse film gezien? Eén goeie plaat gehoord? Eén grote culturele leegte. En die lui hebben we eerst ons aller vliegtuig laten claimen, en vervolgens hebben we geaccepteerd dat ze het ‘Eads Airbus’ noemden.

‘Airopean’, ik verzin maar iets, was al stukken beter geweest. Of ‘Dreamliner’! Dat is een naam. Want al komt dat ding maar moeizaam van de grond, het draagt wèl een naam waarvan je van in vervoering kunt raken. Dreamliner! Proef die naam eens op het puntje van uw tong. Daarmee reis je naar verre, mysterieuze steden. Naar geheime liefdesontmoetingen in een door lianen overwoekerde tropische tempel. ‘Dreamliner’, dat is een naam bedacht door St.Exupery, in de traditie van Jonathan Livingstone Seagull.

Maar nee, zo’n naam kiezen we niet. We wonen in een vinexwijk en we vliegen naar ons Arke-appartement. Met de Eads Airbus. Prettige vakantie.

Goof Bakker

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen