Goof Bakker: Piloten en/of helden?

2 maart 2011

Op de Australische TV werd de piloot die de zwaarbeschadigde A380 van Qantas aan de grond wist te zetten een held genoemd. Is iemand die zijn werk bijzonder goed doet een held? Beetje overdreven.

De piloot die zijn A320 dead stick landde op de Hudson, een jaar of twee geleden, paste een vaardigheid toe, die hij niet tijdens zijn opleiding had geleerd, maar op de lokale zweefvliegclub. Dat komt al dichter bij het heldendom. Postuum werden de piloten van Turkish in hun vaderland ook helden genoemd. De logica daarvan is wel heel ver te zoeken.

 Piloten worden nogal eens gedwongen om held te zijn. Ze hebben geen keus. Ze gaan mee ten onder. Het is onmogelijk te onderscheiden of een piloot voor zijn eigen hachje vecht, of voor de tweehonderd passagiers achter hem of haar. Piloten zitten ook nog op de meest kwetsbare plek. Anders dan zeekapiteins, hoog op de brug, die helaas soms voor zichzelf kiezen op het allerlaatste moment.

In oorlogstijd hebben piloten wel een keuze. Er zijn honderden gevallen bekend van piloten die op hun post bleven om de bemanning de kans te geven veilig te springen, en zelf vervolgens te laat waren.

Wat zijn helden? Twee kleine helden, maar toch helden, zijn die Libische jongens die hun Mirages naar Malta stuurden in plaats van hun eigen bevolking te bestoken in opdracht van een gek.

Goof Bakker

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2021 - Cookieinstellingen