Jan Cocheret: Bij de dood van Bin Laden...

7 mei 2011

De dag nadat Osama Bin Laden in Pakistan is neergeschoten, vlieg ik vanuit het Midden-Oosten over de Noordpool naar Los Angeles. Iedereen heeft het over de terrorist, die na een lange zoektocht en twee oorlogen eindelijk gevonden is. Voor de luchtvaart is Bin Laden ook van grote invloed geweest. Cockpitdeuren op slot, mensonterende toestanden bij de security en vliegtuigen die door straaljagers worden onderschept als even niet duidelijk is of ze nog wel doen wat we afgesproken hebben.

De navigatie voor mijn vlucht is betrekkelijk eenvoudig. Nadat we zijn opgestegen pinnen we het kompas vast op koersje noord totdat we de Noordpool tegenkomen. Daarna is het koersje zuid tot we bij het Hollywoodsign zijn. Het is prachtig weer en na een vlucht van bijna 16 uur landen we aan de Amerikaanse Westkust. Zoals gewoonlijk neemt het merendeel van de bemanning in de hal van het hotel afscheid. LA is typisch zo’n bestemming waarbij iedereen zijn eigen weg gaat. Over twee dagen zien we elkaar weer.

De eerste avond eet ik samen met mijn jongste zoon, die in Los Angeles studeert en keihard werkt in de hoop om ooit nog eens een wereldberoemde filmregisseur te worden. De tweede dag huur ik een auto en rij naar Long Beach. Ik neem een kijkje bij de Queen Mary, een oceaanstomer uit een ver verleden. Tachtig jaar geleden was dit de enige manier om van Europa naar de nieuwe wereld te reizen. Er was in die tijd nog geen geregeld luchtverkeer over de grote wereldzeeën. Hoe anders is dat nu. Dagelijks vliegen we met honderden verkeersvliegtuigen over alle oceanen, en over de Noordpool. Maar alleen als je er in geslaagd bent om langs de veiligheidscontrole te komen.

De passagiersschepen zijn verleden tijd. Je komt ze alleen nog tegen bij een cruise. Hoe zal het de luchtvaart vergaan over nog eens tachtig jaar? Zijn we er dan eindelijk van afgestapt om de wereld over te reizen of is er een andere manier gevonden? Misschien kunnen we dan wel 'opgebeamd' worden. Binnen enkele seconden van je flatje in Amsterdam naar je zoon in Hollywood. Wat gebeurt er dan met al die verkeersvliegtuigen? Gaan we daar dan ook lekker rustig mee cruisen? Natuurlijk inclusief strenge veiligheidscontroles.

De dood van Bin Laden zal weinig veranderen aan de veiligheidsmaatregelen in de luchtvaart. Daarvoor zijn we al veel te ver heen. Wat altijd zal blijven, is het verschil van de periode voor Osama Bin Laden met die er na. Daar zal zijn dood helaas niets aan veranderen.

Jan Cocheret
[email protected]

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen