Jan Cocheret: Doe eens wat nuttigs

14 maart 2024

Afgelopen maand werd Nederland verrast door een publieksactie van de VNV. De vereniging Nederlandse Verkeersvliegers startte met haar campagne ikwilveiligvliegen.nl. Radiospotjes, persberichten, interviews, advertenties en tientallen piloten die op Schiphol reizigers aanspoorden om de petitie te tekenen met de vraag: “Wilt u ook veilig vliegen?” Ik dacht echt even dat ik naar Bananasplit zat te kijken. Gaan we nou echt aan het publiek vragen of ze veilig willen vliegen? Dat lijkt me nog zo’n beetje het enige waar onze passagiers volmondig ja op zullen zeggen. 

extra add 1ste alinea: 
1

Het is voor de VNV onacceptabel dat de luchtvaartindustrie het plan heeft om een van de piloten te vervangen door nog niet bewezen technologie. Lieve collega’s, denk nou toch eens na! Er is in de luchtvaartindustrie echt helemaal niemand die met niet bewezen en ongecertificeerde technologie één van de twee vliegers uit de cockpit wil trekken. We zijn met de huidige technologie en met twee vliegers op de bok juist tot een ongekend hoog niveau van veiligheid gekomen. Maar natuurlijk wordt er tegelijkertijd nagedacht en geëxperimenteerd met onbemande luchtvaart. De halve militaire vliegerij wordt tegenwoordig al uitgevoerd met onbemande vliegtuigen. Het is dus totaal niet gek, dat er ook binnen de burgerluchtvaart wordt gekeken naar mogelijkheden om het met minder vliegers te doen. En zoals altijd in onze degelijke en veilige luchtvaartwereld wordt er pas iets ingevoerd en uitgerold als alles uitgebreid getest en gecertificeerd is. Maar natuurlijk gaat het gebeuren. Het is alleen een kwestie van tijd voordat er volstrekt veilig en efficiënt met minder dan twee vliegers in de cockpit gevlogen kan worden.

Wat me nog het meeste tegenviel van deze campagne, is dat er heel veel mankracht, tijd en geld wordt besteed aan een zinloos verhaal, terwijl een veel grotere bedreiging van de luchtvaart onaangeroerd in de hoek blijft liggen. Ik heb het over de ongekende hoeveelheid negatieve gevoelens die bij het grote publiek leven ten aanzien van alles dat vliegt. Het is een etterende wond die in alle lagen van de maatschappij rond doolt en er voor zorgt dat er steeds meer onzinnige beperkingen opgeworpen worden. Luchtvaart is slecht, iedereen moet minder vliegen, wij zijn de grootste vervuilers en lawaaimakers. Het zijn allemaal gevoelens die konden ontstaan omdat wij op geen enkele manier in staat zijn geweest om de wereld er met feiten van te overtuigen dat luchtvaart misschien wel het mooiste is dat de mensheid op aarde heeft weten te bereiken. Een vorm van vervoer die veilig, snel, comfortabel, schoon en betaalbaar is. Laten we met die feiten eens een vette campagne starten.

Extra advertentie tonen: 
1

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen