Jan Cocheret: Doorstart

25 maart 2012

Wat was het mooi. Jarno Smeets, de Nederlandse ingenieur, was er eindelijk in geslaagd om de droom van het vliegen waar te maken. De mens die kan vliegen als een vogel. Natuurlijk weten wij al sinds Leonardo da Vinci dat het mogelijk zou moeten zijn om te vliegen als een vogel. Aan de andere kant weten wij ook dat mensen niet de juiste bouw en onvoldoende spierkracht hebben om met aangeplakte vleugels van de grond te komen. Laat staan om in de lucht te blijven.

Gelukkig is het vliegtuig uitgevonden en is het niet meer nodig om zelf een potje te gaan klapwieken. Maar nu, meer dan honderd jaar na de eerste vluchtjes met vliegtuigen, is er alsnog iemand die de oplossing voor het probleem gevonden heeft. Met gamecontrollers, mobiele telefoons, elektromotoren, superlichte batterijen en een speciaal uit Frankrijk geïmporteerd klapwiekmechanisme van Pascal Martinelli heeft Jarno de zwaartekracht overwonnen.

Vorige week stond het filmpje van zijn eerste vlucht in een Haags park op zijn website http://www.humanbirdwings.net. Jarno werd wereldnieuws. Er waren mensen die het niet geloofden, maar het hele verhaal zat perfect in elkaar. Maanden van voorbereiding zijn op de website gedocumenteerd en zien we hem uiteindelijk toch echt vliegen?

Natuurlijk zit Jarno in 'De Wereld Draait Door' en daar komt de aap uit de mouw. Het is allemaal nep. De site, de voorbereidingen, Martinelli's klapwiekmechanisme, Pascal Martinelli zelf en het uiteindelijke filmpje. Zelfs Jarno Smeets bestaat niet. Het hele project komt uit de koker van hoofdrolspeler en filmmaker Floris Kaayk, die het verhaal in acht maanden zorgvuldig heeft opgebouwd.

Twee keer wereldnieuws. De eerste keer omdat er gevlogen was en de tweede keer omdat er niet gevlogen was. Het lijkt de Aviodrome wel. Alleen daar ging het omgekeerd. Een paar maanden geleden maakte het luchtvaartmuseum in Lelystad een harde landing. Een faillissement was niet meer af te wenden.

Dit weekend kwam het verlossende nieuws. De harde landing wordt een doorstart. Het museum wordt overgenomen door Libéma en gaat eind april weer open. Ik ga er maar even vanuit dat dit geen nep is.

In het geheel vernieuwde museum zal de beleving een belangrijke rol gaan spelen. De vogelvlucht van Jarno Smeets moet natuurlijk een centrale plaats in het geheel gemoderniseerde luchtvaartmuseum innemen. Het project staat immers voor alles dat met vliegen te maken heeft. Misschien wel voor alles dat met het leven te maken heeft: Met passie en een gedegen voorbereiding het onmogelijke waarmaken.

Jan Cocheret
[email protected]


Onbeperkte toegang

... tot Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws, plus iedere maand GRATIS het populaire en exclusieve Luchtvaartnieuws Magazine met achtergronden bij het nieuws. Makkelijk toegankelijk tot het nieuws op iedere denkbare contentdrager en in print (in Nederland tegen toeslag).

Klik hier om te profiteren van een fikse korting tot 35 procent. Wel of geen abonnee en u waardeert onze journalistiek? Steun ons dan als tientjes lid als begunstiger!

 

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen