Jan Cocheret: Glass Cockpit

5 december 2011

De cockpit van een modern verkeersvliegtuig zit vol met knopjes en een stuk of tien televisieschermen. Vandaar de term 'Glass Cockpit'. Op de belangrijkste schermen zie je de stand van het vliegtuig en andere gegevens die nodig zijn om het toestel onder alle omstandigheden te kunnen besturen. Snelheid, hoogte en koers om er maar eens een paar te noemen.

Daarnaast heb je het navigatiescherm en daarop is precies te zien waar je bent en waar je naartoe gaat, je eigen luchtvaart-TomTommetje.

In het midden zitten de technische televisies. Hierop kun je bijvoorbeeld zien of de wielen voor de landing wel zijn uitgeklapt en wat de temperatuur van de motorolie is. Je kunt hier de elektronische checklisten oproepen en bij de wat grotere vliegtuigen kan je hier zelfs echt bewegende beelden zien als je de buitencamera’s selecteert. Dat kan erg handig zijn als je vliegtuig ruim zestig meter lang en breed is en de hoofdwielen meer dan dertig meter achter je ronddraaien. Dankzij die camera’s kun je de wielen in een bocht strak langs een grasrandje sturen.

Al die TV-schermen tonen de vlieger steeds de situatie op dat moment. Op basis van wat je in de cockpit ziet, kun je dan goed geïnformeerd je plan trekken. In de loop der jaren ben ik er inmiddels toch achter gekomen dat zelfs in de moderne glass cockpit een zeer belangrijk instrument ontbreekt. Het scherm dat iedere vlieger graag in de cockpit zou hebben, maar dat er waarschijnlijk nooit zal komen. De Kristallen Bol!

Iedere vlieger leert je al vroeg in zijn carrière dat je op basis van de informatie die je op dat moment hebt, snel een zo goed mogelijk beeld van de toekomst moet maken. Je hebt in een vliegtuig maar een beperkte tijd en het is de bedoeling dat je binnen die tijd veilig op je bestemming aankomt. Iets dat de meeste vliegers gelukkig vrij goed lukt.

In het kader van de beroepsdeformatie ga je natuurlijk ook in het gewone leven proberen om de toekomst scherp in het vizier te krijgen. Tot voor kort lukte mij dat best aardig, maar op dit moment is mijn persoonlijke kristallen bol erg wazig geworden. Vooral die toestand met de euro en de uiteindelijke gevolgen voor Europa en de rest van de wereld wil maar niet helder worden. Dan hebben we ook nog de megatriljardenschuld van Amerika en de altijd weer verrassende acties van Iran. Hoe moet een normaal mens daar nu zijn plan op trekken?

Ik daag daarom de hele wereld uit om zo snel mogelijk met een goed werkende kristallen bol te komen, zodat wij gewone stervelingen een goed beeld van de toekomst krijgen en daarop onze plannen kunnen aanpassen.

Jan Cocheret
[email protected]

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen