Jan Cocheret: Halloween en Martinair

26 oktober 2011

Maandag 31 oktober is het Halloween. Kinderen komen langs de deur in enge kleren en schreeuwen: "Trick or Treat?" Geef ons snoep! Of anders……! Inmiddels heeft Halloween de traditionele viering van Sint Maarten op 11 november bijna overal verslagen. Sint Maarten met al die schattige lampionnetjes was natuurlijk veel te lief. Heeft zich niet aangepast aan de nieuwste internationale ontwikkelingen. Het uit het buitenland overgewaaide Halloween is natuurlijk veel harder, enger, lekkerder! Succesvoller!

Maandag 31 oktober vliegt Martinair haar laatste rondje met een passagiersvliegtuig boven Nederland. De laatste vlucht tijdens Halloween, Trick or Treat? Na het vertrek van oprichter Martin Schröder is er nooit meer iemand geweest die Martinair op het juiste spoor heeft kunnen zetten. Terwijl de hele wereld veranderde, bleef Martinair voortborduren op een oud patroon. Beetje charteren, beetje vracht, beetje lijndienst en een beetje voor anderen vliegen.

Inmiddels zijn alle chartermaatschappijen verdwenen, net als de kleine vrachtmaatschappijen. Alleen schaalvergroting blijkt te werken. Luchtvaartmaatschappijen worden steeds groter en versterken hun allianties. Uiteindelijk gaat het net als in de detailhandel. Waar ter wereld je ook komt, overal wordt het beeld in de winkelstraten bepaald door de grote wereldketens. Op vliegvelden in de hele wereld zullen we over een paar jaar alleen nog vliegtuigen van een stuk of tien grote maatschappijen en allianties zien.

Voor de werknemers van Martinair is het natuurlijk fantastisch dat er nog een vangnet is in de vorm van moeder KLM. Het is misschien niet de meest prettige oplossing als je in een iets mindere functie moet overstappen, maar wat is het alternatief? Trick or Treat!

Maandag vliegt de Martinair Boeing 767 in een historische kleurenschema haar afscheidsrondje boven Nederland. Ik denk dan terug aan mijn eerste vakantiebaantje. Schoonmaken, catering, laden en lossen bij Martinair op Schiphol. Het begon in de zomer van 1974 en ik heb het een paar jaar volgehouden. Een leukere vakantiebaan kan ik me niet voorstellen en het heeft in ieder geval geholpen om mij de luchtvaart in te trekken.

Martinair heeft Nederland de vakantievluchten gebracht. Ook mijn eerste vakantievlucht was met Martinair. Eigenlijk heb ik alleen maar goede herinneringen aan onze rode vrienden en neem ik nog steeds diep mijn petje af voor oprichter Martin Schröder. Ik hoop dat hij er vrede mee heeft, nu dit stuk Nederlandse geschiedenis wordt afgesloten.

Als het vliegtuig maandag voorbij komt, ga ik zwaaien. En ik ga er van uit dat ik daar straks niet alleen sta! Bedankt Martinair, bedankt Martin!

Jan Cocheret
[email protected]

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen