Jan Cocheret: Ik vertrek!

26 januari 2022

Er zijn heel veel primaire redenen om naar het buitenland te verhuizen, maar belastingontwijking hoort daar niet bij. Het feit dat je minder belasting hoeft te betalen als je in een ander land gaat wonen, kan soms een rol spelen, maar voor piloten en stewardessen telt dit nauwelijks mee. En ik kan het weten, want ik woon en werk al ruim twintig jaar als vlieger in het buitenland. Eerst in België, daarna in Dubai en de laatste vijf jaar in Amerika.

extra add 1ste alinea: 
1

Het gedoe om alle verschillende belastingverdragen goed te begrijpen is bijna niet te doen en het heeft ons inmiddels een vermogen aan accountants gekost om alle aangiftes correct in te dienen. Niet om zo min mogelijk belasting te betalen, maar voornamelijk om te voorkomen dat je iets verkeerd doet. Vorig jaar hebben we nog een gezellige boete van 10.000 dollar van de Amerikaanse belastingdienst gekregen omdat ik een formulier niet helemaal correct had ingevuld.

De echte reden voor emigratie heeft altijd te maken met romantiek. Je wilt de wijde wereld in, je wilt meemaken hoe het leven ergens anders is of je vindt Nederland te vol. Wat bijna altijd meetelt, is dat je op zoek bent naar een lekker klimaat. Niet voor niets zijn televisieprogramma’s zoals ‘Ik Vertrek’ enorm populair. Maar deze programma’s laten ook zien, dat een emigratie niet vanzelf gaat. Als je eenmaal de beslissing hebt genomen om te emigreren, dan merk je direct wat een enorme stap dat is. Het leven, de wetten en de regeltjes zijn namelijk overal hetzelfde, alleen net even anders. Hoe zit het met de opleiding van je kinderen, hoe zit het hier met de belastingen en de gezondheidszorg. En het allerbelangrijkste, hoe gaat jouw familie om met het feit dat je opeens ver weg bent. Allemaal zaken waar veel tijd, moeite en vooral ook geld in gaat zitten.

Als je vanuit huis voor een Nederlands bedrijf werkt, dan kan dat tegenwoordig vrij gemakkelijk vanuit een ander land. Toch betaal je dan in Nederland belasting. Voor luchtvaartpersoneel is dat meestal anders. In veel belastingverdragen die Nederland met andere landen heeft gesloten, is bepaald dat personeel aan boord van vliegtuigen in het ‘woonland’ belast wordt. Dat is niet zo gek, want ons werk wordt bijna nooit in het ‘werkland’ verricht. Als je opstijgt van Schiphol, dan vlieg je binnen een kwartier de grens over. Het maakt weinig uit welke kant je op vliegt. Je kan als vlieger van een Nederlandse maatschappij zelfs in het buitenland wonen en nooit in Nederland komen, als je in het buitenland aankomt en vertrekt. Dat is het bijzondere van luchtvaart.

Wat op zich helemaal niet bijzonder is, maar wel een hele fijne secundaire arbeidsvoorwaarde, is dat luchtvaartpersoneel goedkoop of soms gratis kan reizen. Het is natuurlijk precies hetzelfde als de reisfaciliteiten bij de spoorwegen en vergelijkbaar met supermarktpersoneel dat goedkoper kan winkelen of bankmedewerkers die een lager tarief voor hun hypotheek betalen. Maar dat spreekt natuurlijk veel minder tot de verbeelding dan een supergoedkoop retourtje met een glimmend vliegtuig van Spanje naar Nederland. Ook al moet je maar hopen dat je mee komt, want voor al deze vluchtjes geldt: Indien Plaats Beschikbaar! Uit eigen ervaring weet ik maar al te goed, dat je af en toe niet meekomt en maar moet zien hoe je de nacht doorkomt….

Dus als je van reizen en avontuur houdt, dan is een baan in de luchtvaart een uitstekende keus. Je kunt zelfs in het buitenland wonen of werken. Maar als je dat doet en voor een Nederlandse luchtvaartmaatschappij blijft werken, moet je er als buitenlandse belastingbetaler wel rekening mee houden dat je door de Nederlandse overheid en een enkele volksvertegenwoordiger wordt bestempeld als een halve crimineel die alleen maar gevlucht is om de Nederlandse fiscus te ontlopen.

Extra advertentie tonen: 
1

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen