Jan Cocheret: Operatie luchtsteun

Jan Cocheret
14 juni 2014

Daley Blind zag Robin van Persie vertrekken en aarzelde geen moment. De bal maakte een perfecte vlucht door het stadion van Salvador de Bahia. Robin van Persie bleef lopen en kijken. Hij keek naar de bal en naar de Spaanse keeper Casillas. Op het juiste moment sprong hij en met zijn hoofd gaf hij de bal precies het effect en de snelheid om over de Spaanse doelman in het doel te vallen. Het was een paar minuten voor rust en betekende de ommekeer van de wedstrijd. De rest is geschiedenis en ik zag het allemaal live op televisie.

Net als al die miljoenen andere Nederlanders was dit waar ik op had gehoopt. Wat was ik blij dat ik het zelf live op televisie kon zien. Want dat is voor iemand die in vliegtuigen zijn brood verdient nog maar de vraag. Ons beroep is echt 24/7, zeker als je intercontinentaal vliegt. Je leven wordt bepaald door je rooster, het vliegschema dat eens per maand in je inbox ploft. Voor iedere piloot of stewardess is dat het moment van de waarheid: 'Heb ik gekregen waar ik op gehoopt of om gevraagd heb? Of moet ik dat leuke familiefeestje alweer afzeggen omdat ik aan de andere kant van de wereld zit.'

Bij veel maatschappijen kun je van tevoren verzoekjes indienen. Verzoekjes voor vluchten of voor vrije dagen. Maar of je wensen worden ingewilligd, valt nog te bezien. Er zijn heel veel collega's en als die allemaal hetzelfde willen en zouden krijgen, zouden er heel wat vliegtuigen aan de grond staan. Neem nou het WK voetbal. Als je alle wedstrijden van het Nederlands elftal graag live zou willen zien, dan zul je ver van tevoren eerst het speelschema behoorlijk goed moeten bestuderen. Daarna moet je alle wedstrijddagen vrij vragen, plus de dagen er na. De meeste wedstrijden zijn tenslotte ’s avonds of ‘s nachts en als je je 's ochtends vroeg na een wedstrijd om vijf uur alweer op het vliegveld mag melden, heb je nog weinig aan je vrije dag.

Om ook eventuele vervolgwedstrijden te kunnen zien, moet je gaan gokken op de uitslagen en op welke plaats het Nederlands elftal in de poule zal eindigen. Het is een enorm gepuzzel. Zeker als je naast al dat voetbal, ook nog eens vrije dagen voor een verjaardag of andere speciale evenementen wilt aanvragen. Zelf moest ik er bijvoorbeeld voor zorgen dat ik ook op 20 en 21 juni vrij ben. Dan mag ik alweer voor het achtste jaar samen met Leo van der Goot het commentaar verzorgen bij de Luchtmachtdagen 2014, het grootste luchtvaart evenement dat Nederland kent. Dit jaar wordt het georganiseerd op de luchtmachtbasis Gilze-Rijen in Noord Brabant en is het thema: ‘Operatie Luchtsteun’. Als u dit gratis spektakel nog nooit heeft meegemaakt, kan ik u alleen maar aanraden om volgende week langs te komen. Alle soorten van luchtvaart komen voorbij en je staat er echt met je neus bovenop. Dat is nog eens wat anders dan via een politiecontrole en een winkelcentrum naar een tunnel te lopen om vervolgens een aluminium buis binnen te stappen voor een reisje naar een of ander buitenland.

Dus, als u echt eens zelf wilt zien en beleven hoe de militaire, maar ook burgerluchtvaart er voor staat, zie ik u tussen het voetballen door graag volgende week in Gilze-Rijen. Gelukkig zijn de indelers mij ook dit jaar weer goed gezind geweest. Ik kan alle wedstrijden live op televisie zien en ik ben erbij in Gilze-Rijen. Tot dan!

Jan Cocheret
[email protected]

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2023 - Cookieinstellingen