Jan Cocheret: Telefoons

3 juni 2013

Telefoons Begin jaren negentig kocht ik mijn eerste mobiele telefoon. Wat een vrijheid na jaren van thuis zitten bij de telefoon op je stand-by dagen. Die eerste analoge telefoons deden het nog niet in het buitenland, maar wel hartstikke goed in het vliegtuig. Dus als we bij Arnhem het land binnenvlogen dan belde ik naar operations met een vraag over onze eigen vlucht: “Hé hallo, met Jan Cocheret, komt die kist uit Rhodos een beetje op tijd aan?”

Wat was er dan leuker om twee tellen later opnieuw contact te zoeken met operations, maar nu via de boordradio: “Operations, Papa Hotel Oscar Zulu Alpha uit Rhodos, we landen een kwartier eerder op Schiphol.” De verwarring was compleet: “Hoe kan dat nou? Belde jij net niet om te vragen hoe laat jullie aankwamen?” “Waarom zou ik nou bellen om te vragen hoe laat ik aankom? Als er iemand weet hoe laat ik aankom, dan ben ik het. Niet dan? En hoe kan ik nou bellen als ik in het vliegtuig zit? Je moet echt een beetje aan je nachtrust denken. Het gaat niet goed met je….”

Helaas was het al snel uit met de pret. Mobiele telefoons en alle andere elektronische apparatuur werden uitgeroepen to staatsvijand nummero 1 van de luchtvaart. Ze zouden de navigatie apparatuur en boordcomputers beïnvloeden. De wildste verhalen deden de ronde en die paar mensen die toen een telefoon hadden, zetten hem in het vliegtuig keurig uit.

Inmiddels zijn we twintig jaar verder en is er nog nooit door enig onderzoek aangetoond dat elektronische apparatuur ook maar iets aan vliegtuigcomputers kan verstoren, anders dan de bekende krakerige interferentie in koptelefoons of luidsprekers als er te dicht in de buurt mobiel gebeld wordt.

Iedere keer als ik zelf op onderzoek uitga of de verantwoordelijken voor deze belangwekkende maatregels eens nader aan de tand voel, is het antwoord: “Ga er nou geen ophef over maken. Baat het niet, dan schaadt het ook niet. En veiligheid gaat voor alles, nietwaar?”

Tegenwoordig zijn onze Boeings en Airbussen vliegende elektronicapakhuizen en je ziet in de cabine meer televisies dan in de grootste Mediamarkt. Wi-Fi wordt steeds vaker geïnstalleerd en je kunt in bijna ieder vliegtuig gebruik maken van een satelliettelefoon. En last but not least, uit mijn eigen gedegen onderzoek is gebleken dat meer dan de helft van alle vliegtuigpassagiers zijn telefoon voor de start ‘vergeet’ uit te zetten.

Jan Cocheret
[email protected]


Onbeperkte toegang

... tot Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws, plus iedere maand GRATIS het populaire en exclusieve Luchtvaartnieuws Magazine met achtergronden bij het nieuws. Makkelijk toegankelijk tot het nieuws op iedere denkbare contentdrager en in print (in Nederland tegen toeslag).

Klik hier om te profiteren van een fikse korting tot 35 procent. Wel of geen abonnee en u waardeert onze journalistiek? Steun ons dan als tientjes lid als begunstiger!

 

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen