Jan Cocheret: Tricolore

17 juni 2013

Het afgelopen weekend kwam in twee dagen de geschiedenis van honderd jaar militaire luchtvaart in Nederland voorbij tijdens de Luchtmachtdagen op de vliegbasis Volkel. Het is alweer de zesde keer dat ik dit spektakel samen met Leo van der Goot mocht presenteren en dat is niets minder dan een enorme eer.

De Koninklijke Luchtmacht weet ieder jaar weer een gevarieerd vliegprogramma samen te stellen waarbij oud en nieuw, klein en groot en zelfs ruig en vriendelijk elkaar in een stevig tempo afwisselen.

Toen Leo en ik ons ruim twintig jaar geleden aanboden als airshowspeakers, was dat omdat wij vonden dat de luchtvaart een in zichzelf gekeerd clubje was, dat veel kansen liet liggen om aansluiting te zoeken bij een groot publiek. Juist airshows bieden hiervoor veel kansen en mogelijkheden. Door zowel het programma als de presentatie veel meer op entertainment te richten, krijg je je boodschap ook beter voor het voetlicht.

De Luchtmachtdagen 2013 zijn een prachtig voorbeeld van hoe de ideale airshow er uitziet. Een afwisselend programma met wereldberoemde formatieteams, de geschiedenis van de luchtvaart in de vorm van de tientallen vliegtuigtypes die ooit in grote getale rondvlogen en flink wat spektakel bij de solo displays.

Hoogtepunt van de Luchtmachtdagen is altijd weer de spectaculaire ‘Airpower’ demonstratie, waarbij alle onderdelen van de Koninklijke Luchtmacht gezamenlijk laten zien wat de slogan ‘Een Team, Een Taak’ in de praktijk betekent. Tijdens een minutieus uitgewerkt scenario zien we hoe de Nederlandse F-16 straaljagers samen met stoere transportvliegtuigen en veelzijdige helikopters ondersteuning bieden aan de luchtmobiele brigade die op de grond een missie uitvoert. Het spektakel toont een van de vele manieren waarop Nederland bijdraagt aan de internationale vrede en veiligheid. Ruim 220.000 mensen zaten geboeid te kijken.

Onze bijdragen bestaan er voornamelijk uit om de airshow te versterken en te verduidelijken. In de loop der jaren hebben we gekozen voor een goed in het gehoor liggende presentatie waarbij zowel inhoud als entertainment een rol spelen. We willen laten zien dat luchtvaart vrijwel altijd een combinatie van professionaliteit en passie is. En dan het liefst op een heel toegankelijke en onderhoudende wijze.

Inmiddels hebben onze inspanningen hun vruchten afgeworpen en zijn de bijdragen van en de interviews met alle professionele militaire vliegers zo helder, informatief en entertaining, dat een bezoekje aan een airshow echt een uitje voor het hele gezin is geworden.

Een uitstekend en inspirerend voorbeeld was de bijdrage van de commentator van het beroemde Italiaanse formatieteam ‘Frecce Tricolore’. Dansend en zingend stond Majoor Andrea achter de microfoon terwijl zijn collega’s in de lucht een spetterende show vlogen. In drie talen schalde zijn stem door de luidsprekers: “Dames en Hieren, Ladies and Gentlemen, met die gekleurde smoke achter onze AerMacchi vliegtuigen schielderen wai ien die loecht die langste vlag ter wereld: Rood, Wiet en ….. Groen!

Jan Cocheret


Onbeperkte toegang

... tot Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws, plus iedere maand GRATIS het populaire en exclusieve Luchtvaartnieuws Magazine met achtergronden bij het nieuws. Makkelijk toegankelijk tot het nieuws op iedere denkbare contentdrager en in print (in Nederland tegen toeslag).

Klik hier om te profiteren van een fikse korting tot 35 procent. Wel of geen abonnee en u waardeert onze journalistiek? Steun ons dan als tientjes lid als begunstiger!

 

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen