Jan Cocheret: Word Piloot...!?!

22 oktober 2012

Henk, Mira en Joris zijn drie van de vele jonge mensen, die hun luchtvaartdroom achterna willen gaan. Ze zijn niet dom, hebben zich uitstekend voorbereid en een jaar of zes geleden hebben ze zich ieder bij een van de vliegscholen aangemeld voor de opleiding tot verkeersvlieger. Tijdens de voorbereiding en de selectie krijgen ze van alles te horen. Het zal niet makkelijk zijn om een baan te vinden, maar dit is een vak voor doorzetters. Het kan even duren, maar de ware doorzetters vinden altijd een baan. Als je na je studie uiteindelijk echt geen baan kunt vinden, dan hebben de meeste opleiders ook nog wel een garantiefonds of iets dat daar op lijkt.

Als je begint zijn er weinig vuiltjes aan de lucht, al vallen de opleidingskosten behoorlijk tegen. Alles bij elkaar ben je meer dan een ton euro’s kwijt, maar daar heb je dan ook wat voor!  De opleiding met het echte vliegen in combinatie met het leren is een super ervaring. De sky is the limit!

Al snel wordt duidelijk dat je er met de basisopleiding nog niet bent. Om meer kans te maken op een baan, zul je er nog een type kwalificatie voor een verkeersvliegtuig bij moeten halen. Nou ja halen, je zult er wederom enkele tienduizenden eurootjes voor op tafel moeten leggen. De schuld begint dan voor de meeste studenten flink op te lopen. Maar ja, even doorbijten. Straks heb je die prachtige baan waarmee je goud geld verdient.

In 2008 zijn Henk, Mira en Joris er helemaal klaar voor. Het verkeersvliegersbrevet is in de pocket. Henk haalt er nog even een Boeing 737 brevetje bij en Mira doet hetzelfde met de Airbus A320. Dat zijn tenslotte de meest voorkomende vliegtuigtypes. Joris gaat een iets andere weg en haalt eerst zijn brevet voor vlieginstructeur.

Het is nu 2012 en zowel Henk, Mira als Joris hebben nog steeds geen baan. Ze hebben zich suf gesolliciteerd en het wordt steeds moeilijker om nog een stukje blauwe lucht te zien. Al het enthousiasme is verdwenen en vervangen door grauwe mist en zwarte onweerswolken. De schuld van Henk en Mira is onhoudbaar geworden. Henk zit in de schuldsanering en de ouders van Mira hebben hun huis te koop gezet. Joris heeft het nog het beste omdat hij niets heeft geleend voor de opleiding en dankzij de paar uurtjes die hij per week kan lesgeven op een kleine vliegschool, kan hij zijn brevet en vliegervaring up to date houden. Maar ook voor hem is het een uiterst frustrerende situatie.

Sinds vorige week heeft de VNV met www.wordpiloot.nl een uitstekende website in de lucht, speciaal gericht op alle mensen die een vliegopleiding willen volgen. Het is schokkend om te zien dat zoveel jonge mensen verschrikkelijk veel geld neerleggen om daarna werkeloos toe te mogen kijken hoe sommige scholen volgend jaar weer meer dan honderd verse leerlingen zullen aannemen.

Jan Cocheret
[email protected]


Onbeperkte toegang

... tot Luchtvaartnieuws en Zakenreisnieuws, plus iedere maand GRATIS het populaire en exclusieve Luchtvaartnieuws Magazine met achtergronden bij het nieuws. Makkelijk toegankelijk tot het nieuws op iedere denkbare contentdrager en in print (in Nederland tegen toeslag).

Klik hier om te profiteren van een fikse korting tot 35 procent. Wel of geen abonnee en u waardeert onze journalistiek? Steun ons dan als tientjes lid als begunstiger!

 

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen