John Jansen: De tering naar de nering zetten

22 december 2008

Zelfs de premier heeft nu het woord ‘recessie’ in de mond genomen. Daarmee lijkt de aangebroken periode van economische krimp ook voor Nederland bekrachtigd. Het is nu toch echt zo ver! De buikriem moet straks echt een gaatje krapper worden gezet. Ook voor bedrijven gaat als aanvullend uitgangspunt voor beleid gelden: ‘tandje minder’. De financiële crisis leidt niet alleen tot aanvullende kostenbeheersing, maar leidt zelfs tot concrete bezuiniging. Voor dit moment en, zoals het zich nu laat aanzien, voor de komende paar jaar. Want het einde van de crisis blijft nog wel even uit.

Dat is geen reden voor paniek. Integendeel, ook in het verleden hebben bedrijven te kampen gehad met crises en niet zulke kleintjes ook! Ook toen zette men een tandje minder. De Nederlandse taal is daardoor zelfs verrijkt met een toepasselijk spreekwoord: ‘de tering naar de nering zetten’. Tering staat daarbij voor de uitgaven en een nering is een bedrijf. Met andere woorden: je bedrijfsuitgaven afstemmen op je bedrijfsinkomsten. Niks nieuws onder de zon dus.

Vanzelfsprekend krijgt ook de reiswereld te maken met bedrijven die voor zakenreizen hun tering net iets strakker naar hun nering gaan zetten. Dat kan door als bedrijf een besparingsdoel te stellen; zoveel procent minder uitgaven aan business travel op jaarbasis. Daar staat tegenover dat de kosten van het reizen door de lucht juist omhoog zijn gegaan door gestegen brandstofprijzen en toenemende veiligheidskosten, om maar wat te noemen. Dat lijkt een lastige spagaat, maar er is weldegelijk uit te komen. Voorwaarde is wel dat het bezuinigende bedrijf om de tafel gaat met z’n reis- en adviesbureau om te kijken hoe de aangepaste bedrijfsdoelstelling voor zakenreizen gehaald kan worden.

En natuurlijk moet het reisbureau de kennis én de wil in huis hebben om zodanig actief en creatief met hun klant mee te denken dat zijn doel gehaald wordt. Misschien zelfs zonder dat er op zich noodzakelijke zakenreizen hoeven te worden opgeofferd aan de bezuiniging. Goed Travel Management en uitgebreide managementinformatie met zicht op reispatronen zijn in deze samenwerking essentieel. Door het efficiënt managen van corporate meetings kan ruimte voor kostenbesparingen gevonden worden. En door een tijdige planning van zakenreizen op jaarbasis kan de reisspecialist door uitgekiende combinaties van reizen onvermoede besparingen realiseren die fors kunnen oplopen. Dan heb ik het nog niet eens over voor de hand liggende wijzigingen van het reisbeleid van een bedrijf. Kostenbesparing kan eveneens gevonden worden in een tandje minder comfort onderweg: bijvoorbeeld door economy (of economy plus) te vliegen in plaats van business class of in een overnachting in een hotel zonder de voorzieningen waar de zakenreiziger toch geen gebruik van zal maken. Al samenwerkend kunnen ook in het verlengde van de reis zelf besparingen gevonden worden. Zo hoeft voor incentives niet per se naar het buitenland gevlogen te worden. Immers, ook in het binnenland is er een ontzettend ruime keuze aan events. Die zijn vaak zowel beter bereikbaar alsook financieel beter haalbaar. En de beleving bij de relaties hoeft daar helemaal niet minder om te zijn!

Kortom, als een bedrijf voor zijn zakenreizen en relatiemanagement de tering naar de nering wil zetten, moet het er wel van uit kunnen gaan dat zijn reis- en adviesbureau dat ook doet. Mocht men aan die instelling twijfelen, dan weet ik er wel eentje bij wie men goed terecht kan…

John Jansen
CEO ATP

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen