Michiel de Neef: Temperatuur

19 september 2011

Pfff, waarom is het toch altijd te warm in een vliegtuig? Zodra je aan boord stapt, moeten je jas en trui uit, anders drijf je vanzelf je stoel uit. Vreselijk! Lang heb ik gedacht dat het aan mij lag. Ik hou nu eenmaal wat meer van kou dan van hitte.

Mijn vrouw heeft het na jaren aandringen eindelijk voor elkaar dat de thermostaat een graad hoger mag. Maar na wat onderzoek blijkt dat het een veel voorkomend probleem is.

Begin 2011 is user Henkybaby op Flyertalk.com een kruistocht begonnen tegen de altijd te hoge temperatuur in een vliegtuig. Veel lezers delen zijn mening. De meest voorkomende verklaring van de hoge temperatuur is dat “het cabinepersoneel geen invloed kan uitoefenen op de temperatuur in de cabine”.

Sorry? We zitten in een toestel waarvan de ontwikkeling enkele miljarden gekost heeft. De aanschafprijs van één toestel ligt niet in de tientallen miljoenen, maar in de honderden. Voor 12 euro koop je bij de Gamma een thermostaat. En je gaat mij vertellen dat er in 50 jaar straalvliegtuigen nog nooit, maar dan ook nooit iemand op het idee gekomen is om een regelbare thermostaat in te bouwen? Dat lijkt mij erg onwaarschijnlijk.

Vanmorgen zat ik weer twee uur in een saunatoestel van de KLM en opeens kreeg ik een ingeving waarmee dit probleem opgelost wordt. Het heeft alles te maken met de uniformen van het personeel. Valt het andere reizigers ook op dat het meeste cabinepersoneel (en piloten) korte mouwen dragen? Hmmm, dat klinkt als een kip/ei probleem: dragen ze korte mouwen omdat de temperatuur zo hoog is, of is de temperatuur zo hoog omdat ze korte mouwen dragen? Daarnaast heeft het cabinepersoneel de neiging zich zodra mogelijk, terug te trekken in de achterste galley. Precies, bij de deuren waar het altijd een graad of 5 kouder is dan in de rest van het toestel.

De oplossing is zo simpel: de kledingkit van het personeel moet direct aangepast worden. Lange wollen broek, dichte laarzen met bondvoering, een koltrui en een gevoerd jasje dat verplicht dicht gedragen moet worden. Wedden dat de temperatuur in de cabine opeens daalt?

Henkybaby, ik weet dat we in dezelfde stad wonen. Dit is mijn bijdrage voor je kruistocht! Samen zullen we winnen!

Michiel de Neef
Consultant / Veelvlieger

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2024 - Cookieinstellingen