MH17

MH17: Oekraïne waarschuwde Europa tevergeefs voor gevaar

25 september 2021 | Door: 
onze redactie

KIEV - Oekraïne heeft maanden voordat vlucht MH17 uit de lucht werd geschoten al voor mogelijke onveilige situaties in het luchtruim boven het land gewaarschuwd. Dat blijkt uit documenten die RTL Nieuws boven water haalde via een rechtszaak.

'Oekraïne in juli 2014 niet bewust van dreiging burgerluchtvaart'

6 februari 2021 | Door: 
Niek Vernooij

DEN HAAG - Er is geen bewijs dat de verantwoordelijke Oekraïense autoriteiten zich in juli 2014 bewust waren van een bedreiging voor de burgerluchtvaart boven het deel van het luchtruim dat al was gesloten. Dat meldt minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok in een kamerbrief naar aanleiding van een onderzoek van de Flight Safety Foundation.

Herdenking vliegramp MH17 dit jaar digitaal

17 juli 2020 | Door: 
onze redactie

SCHIPHOL - De herdenking van de vliegramp met Malaysia Airlines-vlucht MH17 vindt dit jaar digitaal plaats. Door de coronacrisis is het niet mogelijk om met een grote groep nabestaanden samen te komen bij het monument in Vijfhuizen. 

MH17-strafzaak achter gesloten deuren verder

17 maart 2020 | Door: 
Niek Vernooij

AMSTERDAM - De strafzaak tegen vier mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij het neerhalen van vlucht MH17 gaat op 23 maart achter gesloten deuren verder. Die maatregel is volgens de rechtbank genomen vanwege de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

Zuivering Oekraïense justitie treft MH17-onderzoek

17 februari 2020 | Door: 
Onze redactie

ROTTERDAM - Bij een grote reorganisatie zijn alle Oekraïense aanklagers die de MH17-vliegramp onderzochten uit hun functie ontheven. Dat schrijft NRC maandag. Onder hen zijn ook de twee officieren die namens Oekraïne zitting hadden in het Joint Investigation Team (JIT), het internationale samenwerkingsverband dat de ramp onderzoekt.

'Rusland wil kroongetuige MH17 hebben'

2 september 2019 | Door: 
ANP

ROTTERDAM - Rusland zou een mogelijke kroongetuige in het MH17-proces, Vladimir Tsemach, willen betrekken in een gevangenenruil met Oekraïne. Dat meldt het AD op basis van drie verschillende bronnen waaronder de onafhankelijke Russische nieuwssite The Insider.

Brief nabestaanden MH17 aan premier Maleisië

30 augustus 2019 | Door: 
ANP

EDE (ANP) - De nabestaanden van vlucht MH17 hebben een brief geschreven aan de Maleisische premier Mahathir Mohamad die herhaaldelijk het onderzoek naar de vliegramp van het Joint Investigation Team in twijfel trekt. In de brief van Stichting Vliegramp MH17 wordt de premier dringend verzocht "zich te onthouden van uitspraken en/of activiteiten die strijdig zijn met de waarheid".

Ramp met MH17 voor vijfde keer herdacht

17 juli 2019 | Door: 
Reismedia / ANP

VIJFHUIZEN - Met het voorlezen van de namen van de 298 slachtoffers is in Vijfhuizen de vliegramp met de MH17 herdacht. Nabestaanden lazen veelal zelf de namen van hun familieleden voor, waarbij veel emoties loskwamen. Onder de slachtoffers waren 196 Nederlanders. In veel gevallen kwamen meerdere familieleden om het leven.

EU-leiders achter vervolging MH17-verdachten

20 juni 2019 | Door: 
ANP

BRUSSEL - De regeringsleiders van alle EU-landen staan achter het besluit om vier verdachten te vervolgen in de zaak van de neergehaalde vlucht MH17. In de conclusies van hun top in Brussel verwelkomen zij het besluit van het internationale Joint Investigation Team (JIT) dat hierover volgend jaar een rechtszaak over begint.

Vier verdachten MH17, proces start in maart

19 juni 2019 | Door: 
ANP

NIEUWEGEIN - Het Openbaar Ministerie gaat vier mensen vervolgen voor het neerhalen van vlucht MH17. Ze worden verdacht van moord. Het proces moet op 9 maart volgend jaar beginnen. De verdachten zijn drie Russen en een Oekraïner. Het zijn rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski, diens assistent Oleg Poelatov en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko.

Copyright Reismedia BV 2021 - Cookieinstellingen