In beeld: grootste vliegtuig ooit (een Boeing 757) landt op afgelegen Sint-Helena

Boeing 757 Titan Airways
1 augustus 2020 - 12:33 | Door: 
onze redactie
| Foto: St. Helena Airport

JAMESTOWN - Met veel belangstelling heeft Sint-Helena deze week een repatriëringsvlucht uit Londen verwelkomd. Die werd uitgevoerd met een Boeing 757-200 van Titan Airways: het grootste passagiersvliegtuig dat ooit op het Britse eiland geland is.

Sint-Helena, dat midden in de Atlantische Oceaan ligt en vooral bekend is door de verbanning van Napoleon in 1815, heeft sinds 2017 een operationele luchthaven. Daarvoor was het amper 5000 inwoners tellende eiland slechts eens in de paar weken per boot bereikbaar.

De komst van de 757 is extra speciaal omdat de Sint-Helenezen niet meer verwacht hadden dat er zo’n groot vliegtuig zou landen. Bij de aanleg van de luchthaven is er namelijk onvoldoende rekening gehouden met windschering, waardoor de geplande lijndienst met een 737 niet door kon gaan.

De enige lijndienst (naar Johannesburg) werd zodoende noodgedwongen uitgevoerd met een kleinere Embraer 190 van Airlink, maar die route is sinds de coronacrisis opgeschort. Daarom voert Titan Airways nu speciale vluchten uit. Eerder kwam die maatschappij al met een Airbus A318.

Dat de 757 er kon landen, kwam mede doordat er maar een beperkt aantal passagiers aan boord was (51). Met volledige bezetting zou dat niet mogelijk zijn geweest. De piloten hebben tijdens hun verblijf op het eiland geoefend met landen en opstijgen om de omstandigheden uit te testen.  

De Boeing legde een bijzonder traject af: het toestel vloog woensdag en donderdag via tussenstops op Gran Canaria en het al even afgelegen Ascension van Londen naar Sint-Helena. Vrijdag keerde het toestel via het Ghanese Accra terug naar de Britse hoofdstad.

Bekijk hieronder de beelden:

We had to reduce the sound level on the video before and after landing due to the noise of the wind. However we were...

Geplaatst door St Helena Airport Limited op Vrijdag 31 juli 2020

Extra advertentie tonen: 
0

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

TUI België
02-12-2020, 18:12
Pieter Elbers
24-11-2020, 16:00
Copyright Reismedia BV 2020