Qantas (First Class): Melbourne - Londen Heathrow, 18 januari 2014

27 januari 2014

Terugreis na een prachtige vakantie. Online een upgrade naar First aangevraagd (van punten) en 1 dag voor vertrek werd die gehonoreerd. Feest.

Er werd gebeld door Qantas Melbourne om het volgende door te nemen: tijdstip van ophalen in het hotel (is inclusief bij First & Business) en – speciaal voor de First-reiziger – een afspraak in de Spa van de Firstlounge. We konden niet wachten! Nog 1 nachtje slapen…

De chauffeur was een half uur te vroeg bij ons hotel (fijn, we stonden al klaar) en na een relaxt ritje werden we voor de ingang van de speciale First Checkin Lounge opgewacht door een soort conciërge. Hij nam gelijk onze koffers voor zijn rekening. Binnen werden we welkom geheten, ingecheckt, en kregen we de boardingpassen en “Fast Track”-passen mee in een gouden First-envelop. Met de Fast Track-pas heb je voorrang bij immigratie en security van Melbourne airport. Binnen 10 minuten kwamen we aan bij de First Lounge. De dame bij de receptie gaf ons een rondleiding: een prachtige ruimte, licht, veel vliegtuigen te bekijken. Een aantal zitjes, een aantal werkplekken, een uitgebreid restaurant en natuurlijk de Spa. We konden kiezen uit een gezichtsbehandeling met nek en schoudermassage, een rugmassage, een manicure of een pedicure. We kozen voor het eerste, de gezichtsbehandeling . Heerlijk: warme lappen, verzorgende crèmes, het was superdeluxe. Na een half uur waren we totaal ontspannen en klaar voor het volgende deel van de lounge: lunch!

In de First lounge heeft Qantas een volledig restaurant, je ziet de koks druk bezig. Ze bieden keuze uit een stuk of 10 voorgerechten, een stuk nog 8 hoofdgerechten, 5 toetjes en daarnaast ook nog sandwiches, burgers en salades. Wij gingen voor 3 gangen: Zalmsashimi, daarna gepocheerde kabeljauw en toe: lokale kazen. Bescheiden porties en heerlijk eten! Erbij keuze uit 3 champagnes en een flinke wijnlijst.

We zouden bijna vergeten dat we ook nog moesten vliegen! Vertrektijd was 16.15. Een half uur van tevoren werd omgeroepen dat het tijd was om te boarden. Op 2 minuten lopen was de gate en gingen we samen met de economy passagiers aan boord van het hoofddek van de A380-800. Dit verliep rustig. Binnen werden we verwelkomd door Matthew, die op het traject Melbourne-Dubai voor ons zou zorgen. Hij bracht ons naar de stoelen: 1K en 2K, achter elkaar aan het raam. Met een glas bijzondere champagne uit 1990, olijfjes en warme amandelen konden wij onze plek voor de komende 22 uur gaan ontdekken. Aan de wand hangt een controle paneel waarmee de raampjes dicht kunnen (helemaal dicht of luxaflex). De lampen kunnen er mee aan en uit. Het TVscherm kan weg geklapt (elektrisch) en bediend worden. En natuurlijk alle standen van de stoel kunnen ingesteld.
Alle stoelen zijn erg privé. Qantas heeft geen “tweetjes” in First. Ze noemen hun stoelen “suites”. De stoel staat parallel aan het gangpad, maar kan een stukje draaien waardoor je je afdraait van het gangpad en dan kan hij helemaal plat. Daardoor voelt het erg privé. Zo privé dat wij elkaar een beetje misten… Matthew loste dat op: hij dekte na vertrek een tafel voor twee waar hij het 8-gangen proef diner serveerde. Heel gezellig: ik zat op 1 K en mijn reisgenoot op mijn voeteinde, wat eigenlijk een soort fauteuil is. Heel gezellig. En het eten was zalig: acht kleine heerlijk gangetjes van luxe producten, kreeft, wild, allemaal erg eersteklas.
Verder kregen we toilettasjes met een reeks beautyproducten, tandenborstel en tandpasta, een Qantas First pyjama met sokken en slofjes. Na het eten kleedden we ons om. In de tussentijd bleken onze stoelen omgebouwd tot een bed: met een schapenvel erop, witte lakens, twee grote kussens en een dekbed. Het zag er echt geweldig uit. We hebben heerlijk geslapen. Voor we het wisten waren we in Dubai. Het was doodstil in de cabine!

Na de landing, ietsje te laat door het iets te late vertrek uit Melbourne gingen we als eersten van boord. In de Emirates Lounge namen we nog iets te eten. Een enorme opgezette lounge. Met douches, weer een Spa en rustige hoekjes. Dit keer hadden we daar geen tijd voor, binnen het uur werd omgeroepen dat we aan boord konden. Het toestel bleek al bijna klaar voor vertrek en boarden ging met een lift vanuit de lounge, direct naar de ingang.

Dit keer aan boord: Jimmy, een erg vriendelijk Belg die gelijk Nederlands tegen ons ging spreken. Hij had gezien dat we door zouden vliegen naar Amsterdam. Het voelde wederom erg welkom. Jimmy vroeg of we nog wat wilden eten op deze vlucht van ruim 7 uur. En wij spraken met hem af dat hij anderhalf uur voor landing het ontbijt zou serveren. Dus met weer een heerlijk glas champagne in de hand installeerden we ons. De piloot en de purser kwamen even kennismaken, waarna het vliegtuig, dezelfde A380-800, vlot vetrok. Nadat stoelriemen vast was uitgedaan kwam stelde Jimmy voor dat we onze pyjama’s aan zouden trekken, dan zou hij de bedden in orde maken. Dus binnen een half uur na vertrek lagen wij alweer klaar voor een paar uurtjes slaap. Leuk detail: elke keer dat je in de nacht even naar de WC ging, was het bed weer netjes rechtgetrokken.

Na een paar uur was ik wakker en keek ik een film met een kopje thee. Jimmy kwam ons melden dat het ontbijt over 20 minuten geserveerd zou worden. Terwijl wij ons omkleedden op de ruime toiletten, bouwde hij onze bedden weer om tot een zitje om samen te ontbijten. Het toestel landde keurig op tijd. Door de snelle afhandeling in Dubai was het late vertrek uit Melbourne ingehaald. Wederom waren we als eersten van boord en konden we rustig naar de gate voor het laatste stukje naar Amsterdam.

First class in de A380 van Qantas is een ervaring. Je zit er enorm privé. De aandacht is erg persoonlijk en hoffelijk. De keuze uit lekkernijen en drankjes is overweldigend. De stoel wordt omgebouwd tot een zalig bed. Mijn reisgenoot is een “buikslaper” en heeft ruim 10 uur geslapen, dat is hem in een vliegtuig nog nooit gelukt.
De lounges in Dubai en vooral Melbourne zijn uitmuntend. Een Spa behandeling terwijl je wacht is natuurlijk heerlijk sjiek.
De gehele ervaring maakt bijna dat je vergeet dat je de halve wereld omvliegt.
Ik geef Qantas voor lounge, vliegervaring en crew een 10.
Tip voor toekomstige reizigers: zorg dat je trek hebt!

R. Picavet

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2020