Air Baltic: Amsterdam - Riga, 1 augustus 2004

1 augustus 2004
Zondag 1 augustus vertrok ik voor mijn tweede keer met Air Baltic, vlucht BT 612, vanaf Schiphol naar Riga, Letland. Omdat werd gezegd dat 1 augustus de drukste dag van het jaar op Schiphol zou zijn, en tegelijk met mij een vriend naar Toronto vertrok, was ik wat vroeger dan gebruikelijk in Amsterdam.

Er waren duidelijk meer mensen op het idee gekomen. Er stond een lange rij bij de nog onbemande incheckbalies. Toen er echter twee open gingen, was de rij ook snel opgelost. Het ticketloos inchecken verliep zonder problemen.

De vlucht werd uitgevoerd met een Boeing 737-500, met de registratie YL-BBA. Dit toestel, met een geel gekleurde ballerina op de staart, is door Air Baltic overgenomen van Braathens, en dat is op punten nog wel te zien: de bordjes bij de nooduitgangen zijn in het Engels en Noors, en ook op de reddingsvesten van de demonstratie stond nog 'Braathens' geprint.

Het toestel zag er van binnen zeer goed uit. Het toestel heeft 120 leren Recaro-stoelen in een one-class indeling met een prima beenruimte en een goed zitcomfort. Ook zag alles er schoon uit. Er vlogen maar weinig mensen mee, het toestel was ongeveer halfvol. Ik had het geluk om 3 stoelen voor mij alleen te hebben zodat ik heerlijk alle ruimte had.

Aan boord was geen in-flight entertainment. Er waren geen beeldschermen aanwezig en ook de radio in de armleuningen werkte niet. Het in-flight magazine, de Baltic Outlook, was echter best aardig. Voor eten en drinken aan boord moet je, wanneer je zoals ik in economy class vliegt, betalen. Ze hebben een kleine kaart met zelfs warme maaltijden. Een kopje koffie of thee kost 1 Lvl of 2 euro.

De vlucht verliep zonder problemen en arriveerde 2 uur na vertrek vanaf Amsterdam, 15 minuten voor tijd, op Riga Airport. Riga Airport is een klein, maar schitterend vliegveld, dat nog maar een paar maanden geleden helemaal is opgeleverd. Het heeft één terminal met 7 geheel transparante slurven (ziet er zeer chique uit) en erg veel glas. Je bent zo bij je bagage en ook de paspoortcontrole is erg snel.

Alles bij elkaar een zeer geslaagde vlucht, en dat voor een zeer schappelijke prijs van 158 euro inclusief belastingen.

Het cijfer voor deze vlucht: 8

J. van der Maarel

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2020