Lufthansa: Boedapest - Düsseldorf, 17 mei 2012

18 mei 2012

Op 16 mei moest ik in Boedapest zijn. Ik had vanaf Eindhoven met Wizz Air kunnen vliegen maar dat waren niet de ideale tijden en ook niet flexibel. Ik koos dus toch om via Düsseldorf met de Lufthansa te vliegen. Heen geen problemen (LH 3062 van 06.50 uur, CRJ 900 van LH/Eurowings), terug op de 17e (Hemelvaartsdag) waren er geen rechtstreekse vluchten maar ik had verschillende opties om op elk moment van de dag terug te kunnen via München of Frankfurt.

Ik stond geboekt op de 15.00 uur verbinding over Frankfurt. Daar ik op tijd op het vliegveld was, kon ik overboeken op de LH 1677 van 13.05 uur via München! (foute keuze 1 van deze dag!) Top, eerder thuis op deze voor bijna de rest van Nederland vrije dag. (Terminal 2A/B van Boedapest is trouwens redelijk verlaten na het faillissement van Malev. De schermen in de terminal worden nu gevuld met de vluchten van 2 dagen!)

Toen wij bijna bij München waren begon het toestel (bijna lege Airbus A321) rond te cirkelen. De piloot meldde dat de start en landingsbaan gesloten waren door een ongeval en dat wij zouden uitwijken naar Neurenberg. Na een ruim een half uur mochten wij alsnog landen op München. Door het efficiënt ingerichte vliegveld (van G busaankomst, we werden door ruimtegebrek aan de Gates op het platform geparkeerd, naar G19) zou ik mijn aansluiting naar Düsseldorf toch nog halen! Uiteraard had ook de LH 2014 (van 15.40 uur) door het sluiten van de banen wat vertraging. "Wat vertraging" werd in stappen van een kwartier wat langer, totdat de vlucht geannuleerd werd! Er was geen vliegtuig, dat was uitgeweken naar Linz.

Toen begon het spel van het overboeken. Er werd aan de gate een vlucht naar Keulen (en vandaar met een bus naar DUS) aangeboden of de latere vlucht (19.50 uur) LH 2022 naar Düsseldorf. Ik koos voor de laatste optie. Ik kreeg ook nog een waardebon van tien euro voor een maaltijd (dat is net genoeg voor een broodje en een flesje water!). Dat was dus de tweede verkeerde keuze van deze dag! Voor de vlucht van 19.50 uur bleek om 19.00 uur geen bemanning te zijn. Uitstel tot 20.50 uur, dit werd in de realiteit reëel echter 21.10 uur. Met een volgepakte A321 kwam ik om 22.10 op Düsseldorf uiteindelijk aan.

De oorzaak van de chaos op München was een ATR 72 van Air Dolomiti die een noodlanding had gemaakt en de baan versperde. Uiteraard was ik niet de enige met heel veel vertraging. Ik mag van geluk spreken dat ik snel aan de gate omgeboekt werd. De lange rij van andere gestrande passagiers van een paar honderd meter aan de transferbalies was triest om te zien (nog even snel een foto van de lange rij met mijn mobiel gemaakt, anders gelooft niemand me). De mensen werden door de Lufthansa enigszins kalm gehouden door het verstrekken van flesjes water en allerhande snacks.

Het is onvoorstelbaar dat een relatief klein incident met een klein vliegtuig zoveel invloed heeft op het hele systeem. Het lijkt op de vlinder die aan de andere kant van de wereld met zijn vleugels wappert en hier een orkaan tot gevolg heeft. Mijn waardering voor deze vluchten valt deze keer in delen uiteen: de vluchten waren gewoon goed (8), de ervaring van het lange wachten (3) en mijn slechte hand van kiezen (1)!

E. Niemeijer

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2020