Ryanair: Eindhoven - Dublin, 30 december 2011

20 januari 2012

Ik zou een weekendje naar Dublin gaan, om de stad eens te bekijken en om oud en nieuw te vieren. Ik had een vlucht gevonden van Ryanair voor 82 euro. Aangezien ik in Roermond woon, was Eindhoven ideaal voor mij. Ik ben samen met mijn vriendin gegaan, en we hebben de trein gepakt. Vanuit Eindhoven Station gaat er elke zeven minuten een grote bus (lijn 401) naar het vliegveld.

Eenmaal op het vliegveld aangekomen meteen door de beveiliging gegaan (hadden alleen handbagage), hier werden vooraf alle maten en gewichten van de handbagage gecontroleerd. Na de beveiliging was er een eetgelegenheid, en een grote winkel, en meer was er niet! Het was er hartstikke maar ook hartstikke druk, en er was amper plek om te zitten. Veel mensen stonden dus ook!

Om 17:30 uur zijn wij naar de gate gegaan, hier stond al een flinke rij. Eerst moesten we lang eens soort van balie, waar opnieuw de paspoorten werden gecontroleerd en de niet-EU passagiers werden hier wat vragen gesteld en het paspoort gestempeld. Daarna werden we naar een overvolle ruimte gebracht waar gate 3 was! Iets later dan gepland mochten we boarden, we kwamen bijna als eerste aan bij het vliegtuig en zijn achter in gestapt, hier hebben we de twee stoelen gepakt op de tweede rij van achteren.

Een tiental minuten later dan gepland werden we van onze gate afgeduwd, en de crew begon met hun veiligheidsdemonstratie.

Na een rustige take-off begon de crew met de verkoop van eten, drinken en snacks. We vlogen op een hoogte van ongeveer acht kilometer. Het was een turbulente vlucht, heel erg veel turbulentie. Maar verder goed, er waren vier vrouwelijke en één mannelijke cabin crew.

Na een uur en vijf minuten begonnen we met de daling, al snel kwamen we onder het wolkendek en zagen dat het erg, erg mistig was. Ook de landing was erg turbulent en erg onrustig, maar we raakten de grond rustig. Daarna werden we naar de gate gereden. Dublin Airport is erg groot, maar alles is wel goed aangegeven!

Na een heel stuk lopen kwamen we bij een controle uit, waar opnieuw een paspoortcheck werd gedaan. Bij sommige passagiers werden vragen gesteld, zoals hoe lang je zou blijven, en waarom, dat soort vragen! Maar snel daarna stonden we buiten, en ook hier stond alles goed aangegeven en liepen we zo naar de bus die ons naar het centrum bracht!

Terugreis
Na een heerlijk maar kort weekend in deze fantastische stad stond onze terugvlucht al gepland in het nieuwe jaar: 2012!!!

Bijna twee uur en drie kwartier voor de vlucht op de luchthaven aangekomen, eerst naar de balie gegaan om de visacheck te doen van mijn vriendin die niet uit de EU komt, en daarna meteen door naar de beveiliging. Hier stonden voor de beveiliging allemaal poortjes, en moest je zelf je boarding pass code scannen, en dan gingen de poortjes open!

Daarna de beveiliging die ik op zich best streng vond, maar dat vind ik ook goed (Eindhoven was heel soepel!)  en liepen we winkelend via de vele winkels naar onze gate.

Het vliegveld is erg groot, en hebben maar een klein deel ervan gezien en we hebben echt al heel veel gelopen!

Om 15:25 uur zou de boarding beginnen, maar deze startte pas om 15:35 uur en ging erg traag. Om 15:55 uur zaten we in het vliegtuig, we zaten bijna voorin, op rij 6, het was een zonnige dag in Dublin. Met een vertraging van vijftien minuten vertrokken we richting Eindhoven.

Het was een rustige vlucht!  Maar na veertig minuten riep de piloot om dat we gingen dalen naar een andere hoogte, deze hoogte was in de wolken. De resterende vlucht hebben we dus in de wolken gevlogen! In het begin van de vlucht werd iedereen gevraagd of er mensen waren die zin hadden in een warme snack, omdat het een korte vlucht was, moesten ze dat nu vragen, zodat ze het op tijd komen maken, dus ik had een pizza besteld!

De crew bestond uit vier mannelijke en één vrouwelijke bemanning.

Na een uur en vijf minuten vliegen zei de piloot dat we gingen landen (en ik had mijn pizza nog niet!), en werd alles klaar gemaakt voor de landing. Omdat we niet zo hoog vlogen was het maar een kleine daling die lang werd uitgetrokken. En om 17:22 uur raakten de wielen de landingsbaan. De piloot had de wielen pas laat op de grond laten komen, dus hadden we nog maar een hele korte remweg.  De piloot heeft héééééél erg hard moeten remmen, en op het laatst spinden de wielen helemaal door!! En dat was best angstaanjagend, je voelde het vliegtuig helemaal raar doen, en met een hoge snelheid maakten we de bocht naar het vliegveld/de gate!

En ik had mijn pizza nog niet, dus daar kon ik wel naar fluiten!! Haha.

Conclusies:
Zoals altijd hebben we op de heen en de terug weg gevlogen in een Boeing 737-800. De bezettingsgraad op de heenweg was 100 procent en op de terugweg was dat zo’n 96 procent. De piloten op de heen- en terugweg hebben halverwege wat informatie gegeven. De bemanning in de cabine was goed! Het vliegtuig was schoon, en de bediening tegen betaling was oke.

Beenruimte is voor iemand van 1,83 meter genoeg, is niet erg ruim, maar zeker niet krap!

Luchthaven Eindhoven: klein maar fijn. Luchthaven Dublin: Groot, schoon, alles goed aangegeven, erg goed en fijn vliegveld, alles verliep soepel daar.

Vertragingen: heen- en terugvluchten iets te laat vertrokken, dit doordat het vliegtuig te laat was aangekomen, maar op tijd geland. Webben de vertraagde tijd tijdens het vliegen ingehaald!

Drinken en snacks aan boord zijn oke, de pizza die ik had besteld heb ik helaas niet gekregen, en kan ik dus ook niet beoordelen. De prijzen zijn redelijk, het ene is goedkoop en het ander weer wat duurder.

Prijs voor heen en weer was 82 euro. Prijs-kwaliteitverhouding is super!

Ik geef Ryanair voor beide vluchten een 8,5!

T. van Veghel

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2021