Ryanair: Groningen - Londen Stansted, 30 november 2003

30 november 2003
Woonachtig om de hoek van Schiphol heb ik me toch laten verleiden door de aantrekkelijke prijs van 15 euro inclusief belasting om met Ryanair te vliegen vanaf Groningen naar Londen. Aangezien ik toen nog kon beschikken over een ov-studentenkaart was de reis naar de luchthaven Eelde vrijwel geheel gratis. Voor het laatste stuk vanaf station Groningen naar de luchthaven kun je gebruik maken van een 'dure' Arriva/ Ryanair snelbus. Het is echter voordeliger om met de treintaxi te gaan.

Op de luchthaven Groningen Eelde waren twee balies geopend voor het
inchecken van Ryanair passagiers. De wachttijd voor de check-in was kort, gemiddeld 5 à 7 minuten schat ik. Na de check in had ik tijd over om een kop koffie te gaan drinken in het kleine (dorps aandoende) restaurant op de luchthaven.

De afhandeling door de beveiliging en marechaussee verliep vrij
snel en correct. Het toestel, een Boeing 737-300 die voorheen voor BUZZ vloog, arriveerde circa 20 minuten te laat vanuit Londen Stansted. Vanwege het grote aantal passagiers duurde het vrij lang voordat iedereen een zitplaats had gevonden. Er was nog een aantal mensen dat niet op de hoogte was van het feit dat er geen zitplaatsen worden toebedeeld maar dat iedereen zijn eigen plaats mag kiezen.

Met ongeveer een zelfde vertraging als waarmee het toestel was aangekomen vertrokken wij richting Londen Stansted met vluchtnummer FR 8285 Vanwege het slechte weer verdween het prachtige Groningse landschap direct na de start uit beeld.

Dat Ryanair bezuinigt op alles dat maar mogelijk is werd ook duidelijk aan boord. De magazines zagen er totaal versleten uit en de stewardessen waren niet geschikt voor de miss verkiezing. De beenruimte was minimaal maar nog altijd beter dan aan boord van Transavia toestellen. Het uiterlijk van de cabine was eveneens niet fantastisch. Dat de cabine maar zelden een grote schoonmaak krijgt was duidelijk te zien.

Na enige tijd vliegen verdwenen de wolken en verscheen de kustlijn. Tot mijn verbazing waren we boven de Noordzee ter hoogte Schiphol. Opstijgende vliegtuigen waren prachtig te volgen vanaf deze parallelle koers.

Ongeveer 20 minuten te laat arriveerde het toestel op de luchthaven Londen Stansted. Het vervoer van de terminal naar de aankomsthal was vanwege het grote aanbod aan passagiers en de beperkte capaciteit van de 'transit' niet erg comfortabel. De verwerking van de bagage verliep snel en zo kon ik 25 minuten na aankomst een bus nemen in de richting van Londen.

De eerste keer vliegen met Ryanair is me zeker niet tegen gevallen. De toestellen bieden weliswaar weinig comfort en zijn niet schoon maar dat kan ook niet verwacht worden voor een ticket dat inclusief belasting 15 euro kost. De prijs/kwaliteit verhouding vond ik dan ook goed.

Het cijfer voor deze vlucht is een 7.

Door: B. Brenninkmeijer

Reageren op artikelen? Graag! Er gelden spelregels. We moedigen toevoeging van uw reactie op onze content aan, maar kijken streng naar taalgebruik.

Copyright Reismedia BV 2020