Ryanair: Palma de Mallorca - Bremen, 10 februari 2016

20 februari 2016

Op woensdag 10 februari vloog ik vanaf de luchthaven van Palma de Mallorca naar Bremen en hiermee kwam er een einde aan mijn studieperiode op het Spaanse eiland. De keuze voor de vlucht was gevallen op Ryanair omdat dit de goedkoopste optie was om alle bagage mee te nemen. Bij Ryanair mag je naast een trolley als handbagage ook een rugtas meenemen, iets wat bij vele andere maatschappijen niet mag.

Vlucht FR3783 met bestemming Bremen stond gepland om 19.35 uur. Anderhalf uur voor vertrek arriveerde ik op de luchthaven waar ik niet hoefde te wachten voor het inchecken van mijn koffer. Slechts één balie was geopend voor meerdere Ryanair-bestemmingen voor die avond. Dit geeft wel aan hoeveel mensen reizen met alleen handbagage bij Ryanair. Nadat ik mijn koffer had ingecheckt, heb ik in de aankomsthal nog een Spaans biertje gedronken met een vriend die net aankwam vanuit Barcelona.

Rond de klok van half zeven ben ik naar de security-check gegaan waar het vrij rustig was. Het vliegveld van Mallorca heeft twee locaties waar men door de security-check kan. Het is erg ruim opgezet waardoor het heel overzichtelijk blijft. Ik ben meteen naar de gate gelopen om daar een rustige plek te vinden om te wachten op het boardingsproces.

De kist vanuit Bremen kwam mooi op tijd aan, wat betekende dat wij ook op schematijd konden boarden. Om 19:10 uur kon het boarden beginnen van de Boeing 737-800 met registratie EI-DWX. Ik wachtte rustig af tot de rij voor het boarden af nam, kennelijk zijn vele Duitsers bang dat het vliegtuig zonder hen vertrekt.

Eenmaal in het vliegtuig werd ik alleen door de steward vooraan in het vliegtuig gegroet, de rest van de crew had er duidelijk geen zin in. Ik had van tevoren online ingecheckt en men had mij op stoel 25A geplaatst. Tot mijn verbazing zat het vliegtuig bijna helemaal vol, maar had ik drie stoelen tot mijn beschikking. Een van de crewleden, een mevrouw van Aziatische afkomst, werkte tijdens deze vlucht in het achterste gedeelte van de kist. Deze mevrouw was zo onvriendelijk tegen medepassagiers, dat ik bijna de behoefte had om er wat van te zeggen. Ze schreeuwde nog net niet tegen de mensen voor mij dat tijdens take-off en landing de armleuningen naar beneden moeten maar het scheelde niet veel.

Take-off was perfect op tijd en we kozen om 19.44 uur het luchtruim richting Noord-Duitsland. Vijftien minuten na take-off kwam er een man op stoel 25C zitten, die waarschijnlijk iets meer zitcomfort wilde. Het personeel van Ryanair loopt de hele vlucht heen en weer om iets te verkopen, van eten en drinken tot aan de welbekende loten. Van dit hele proces heb ik mij afgesloten. Na een rustige vlucht van tweeënhalf uur landde we om 22:14 uur op de luchthaven van Bremen.

Op de luchthaven van Bremen gebruikt Ryanair geen aviobrug, waardoor je aan de voor- en achterkant van het toestel uit kunt stappen. De stewardess die hierboven al bekritiseerd is, vond het zichtbaar koud en dit liet ze dan ook graag weten. "Ik mag het koud vinden want ik kom uit Azië," was haar beklag. We parkeerden gelukkig voor de deur van de terminal waardoor ik binnen een aantal minuten mijn koffer al had en op weg kon gaan naar Nederland. Ik beoordeel deze vlucht met een 6, dit om het ongepaste gedrag van het personeel. Oké, je betaalt niet veel geld voor vliegen met Ryanair maar een beetje vriendelijkheid is wel vereist. Ik vertrek nog liever met een (half)uur vertraging dan dat ik vlieg met ongemotiveerd personeel zoals vandaag.

Y. Wijkstra

Reageren op artikelen? Er gelden spelregels. De redactie behoudt het recht om reacties die niet aan de regels voldoen te verwijderen.

Copyright Reismedia BV 2017